24. června 2009 • 19:48

Šebrle: Tenhle desetiboj byl masochismus

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen z povinnosti, aby si připsal 44. desetiboj nad hranicí 8000 bodů, dokončil Roman Šebrle dnešní desetiboj v Kladně. Po nevydařeném hodu diskem se jeho snaha bojovat o vítězství zlomila v boj o přežití v náročných povětrnostních podmínkách.



Světový rekordman nakonec závod dokončil na druhém místě se součtem 8058 bodů, o 99 za úspěšným obhájcem loňského vítězství Jamajčanem Mauricem Smithem.

"Tenhle desetiboj, to byl masochismus," prohlásil po patnáctistovce Šebrle. Už před ní věděl, že boj o vítězství je po krachu v hodu diskem, nevydařené patnáctistovce a pouhým dvěma pokusům v hodu oštěpem ztracen.

"Běžel jsem na to, abych udělal 8000 bodů," řekl Šebrle. K tomu potřeboval výkon pod pět minut, což zatím dokázal pokaždé v kariéře. "Pak jsem si ještě hlídal Dmitrije (Karpova), abych neprohrál i s ním," jmenoval třetího muže v pořadí.

Počasí během dvoudenního klání drtilo v Kladně Šebrleho psychiku. Déšť, časté převlékání, vlhko, vítr a zima zalézající doslova za nehty. "Když se člověk konečně zahřeje, tak se svlíkne. Než dojde na pokus, tak zase zmrzne.

Ke klidu nepřispívá ani mokro a vlhko. To se pak těžko člověk koncentruje," líčil Šebrle. "V tom se nedají dělat normální výkony, to se dá vydržet maximálně jeden den, ale ne dva," řekl.Chyběla mu na ploše i jeho velká taška se všemi proprietami.

"Jsem na ni zvyklý, mám tam všechno, nemůžu se s ní tahat pořád ven a do šatny. Nejde to tak po másle, jak bych potřeboval," uvedl. Podmínky v Kladně ale měli všichni stejné. "Ale já jsem starší," namítl čtyřiatřicetiletý závodník.

Ve startovní listině byl o sedm let starší než druhý nejstarší desetibojař Karpov.Na MS v Berlíně však může být podobné počasí. "Tak to asi nezazávodím, to budu mít v mých letech smůlu," pokrčil rameny rezignovaně.

Bojovat prý ale bude víc než v Kladně, kde od disku působil na ploše stadionu Sletiště naprosto odevzdaně, bez jakéhokoliv hecu a snahy vyhrát. "Nechci to vzdávat předem, bude to mistrovství světa," upozornil obhájce titulu z Ósaky.

"Ale jakmile bude pršet, nebude to výborný výkon. Ale takhle hnusně nebude, to jinak není možný," věřil v lepší podmínky.Nakonec se netvářil po závodu naštvaně, i když si odnesl šrámy nejen na psychice, ale i na těle. Při oštěpu ho bolela Achillova šlacha, proto už prý nevyužil třetí pokus.

Šebrle skončil v Kladně druhý >>>


"Už když jsem se rozbíhal, cítil jsem to. Nehodil bych dál," byl přesvědčen, že z boje se Smithem předčasně neutekl. "Beru to tak, jak to je. Další desetiboj nad 8000 bodů se počítá," řekl.Směrem k mistrovství světa v Berlíně mu tento závod nic nenapověděl.

Víc mu ukázal před třemi týdny Götzis, kde napočítal 8348 bodů, třebaže pokazil výšku, v níž přišel o 150 bodů. "Tam to bylo dobré. Vím, že na to mám.

Jen se to musí sejít," věřil. Nyní se musí zbavit drobných zdravotních potíží a dopřeje si dovolenou v Itálii. Stejně jako loni, kdy v Kladně i kvůli zranění předvedl podobný výkon jako letos. "Letos je to ale úplně jiný rok," upozornil. To ukáže až světový šampionát v Berlíně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud