Martin Hašek
3. srpna 2009 • 13:53

Čekání na souboj titánů: Bolt vs. Gay

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Manažeři mítinků sypou nejrychlejším mužům desetitisíce dolarů, ale nejnapínavější atletickou událost si nekoupili. Finále mužské stovky vypukne na mistrovství světa v Berlíně, kde si to rozdají Tyson Gay a Usain Bolt!



Pro Tysona Gaye to byl tehdy velký den. Na mistrovství světa 2007 v Ósace právě vyhrál zlatou medaili na stovce, přičemž ve finále v prvním vzájemném souboji pokořil Jamajčana Asafu Powella, tehdejšího světového rekordmana.

„Doufám, že se teď budeme utkávat častěji. Fanoušci si to žádají,“ řekl tehdy Gay v reakci na taktické manévry, kvůli nimž se dva favorité před šampionátem vůbec nestřetli.

Bolt verus Gay
100 metrů
1 Bilance 0
9,72 New York 2008 9,85

200 metrů
2 Bilance 4
19,99 Londýn 2005 19,99
(2. místo) (3. místo)
20,10 Kingston 2006 20,12
19,88 Lausanne 2006 19,70
20,10 Stuttgart 2006 19,68
19,91 Ósaka 2007 19,76
20,11 Lausanne 2007 19,78

Historie soudí jeho slova nejednoznačně.

Tihle dva už se sobě opravdu nevyhýbají, jen za poslední měsíc se utkali dvakrát.

Problém je v tom, že Powell už není v nejvyšší třídě. Gay teď soupeří s jiným Jamajčanem Usainem Boltem. A čísla 1 a 2 se před střetem v Berlíně opět neutkala.

„Jsem si jistý, že proti Tysonovi ještě před mistrovstvím světa v Berlíně budu závodit,“ říkal přitom Bolt ještě v červnu na Zlaté tretře Ostrava.

Nejsledovanější atletická disciplína je tak v podivné situaci. Vzájemný souboj dvou nejlepších všichni chtějí, ale nikdo není schopen hlavní rivaly postavit na jednu dráhu. V letošní sezoně tomu bylo nejblíž na Grand Prix v Londýně, kde měl Bolt v plánu stovku a organizátoři jednali i s Gayem. Američan si však nakonec vybral dvoustovku a sklidil za to tvrdou kritiku.

„Samozřejmě dokážu pochopit, že je všichni chtěli vidět proti sobě ještě před Berlínem. Ale musíme se ptát: Co by z toho Tyson měl?“ zastal se Gaye legendární americký čtvrtkař Michael Johnson ve svém sloupku pro Daily Telegraph.

„Tysonova priorita je připravit se na mistrovství světa. Ví, že duel s Boltem by ho dostal pod velký tlak. Riskoval by nejen šedesát tisíc dolarů (odměna za zlato od IAAF - pozn. red.). Když v Berlíně porazí Bolta na stovce i na dvoustovce, vydělá si mnohem víc.“

Proti vzájemnému střetu rivalů před šampionátem stojí také pragmatické důvody. Bolt se stal díky svému kouzelnému představení na loňských Hrách v Pekingu, kde získal tři zlaté medaile ve světových rekordech, nejžádanější atletickou hvězdou a mohl si tak jako první vybírat program.

„Dohodl si plán startů v čase, kdy se o Gayovi nic nevědělo, a už ho nechtěl měnit,“ líčí Alfonz Juck, manažer mítinku Zlatá tretra Ostrava. „Gay nechtěl do Evropy před americkou kvalifikací na mistrovství světa, takže možnosti byly omezené.“

Jaký čas zaběhne světový rekordman ve středu?
Jaký čas zaběhne světový rekordman ve středu?


Další brzdou je finanční náročnost vysněného duelu. Bolt si letos za start říká 250 000 dolarů (5 milionů korun), Gayova cena je 80 000 dolarů (1 600 000 korun). V případě vzájemného souboje by ale pořadatelé museli oběma ještě připlatit.

To mohl být problém například pro pořadatele mítinku v Paříži, jehož osud byl ohrožen kvůli odstoupení dlouholetého sponzora Gaz de France. Poté, co do podniku vstoupil elektrárenský gigant Areva, získali pořadatelé peníze aspoň na samostatný start Bolta.

Za zdráháním hvězd mohou stát i zdravotní potíže. Jamajčan musel v sezoně dohánět tréninkové manko kvůli pauze po automobilové nehodě. Před deseti dny po vítězství na stovce v Londýně, svém posledním startu před mistrovstvím světa, řekl, že je připraven teprve na 85 procent.

Gaye zase trápí bolest v tříslech. Zranění mu ale nebránilo, aby v pátek ve Stockholmu na dálku Bolta varoval výtečným časem na stovku 9,79 sekundy, i když s nepovoleným větrem.

„Pokud se Bolt s Gayem střetnou v Berlíně na stovce a na dvoustovce, může být velmi zajímavé sledovat, jak si Bolt poradí s konkurentem,“ přemítá Johnson. „Gay bude jeho největším soupeřem od chvíle, co se stal nejrychlejším mužem světa. Nikdo další se k nim nemůže přiblížit.“

Gay a Bolt se už v minulosti utkali. Na mistrovství světa 2007 Gay ve finále dvoustovky odolal Boltovu nástupu a získal zlato. Loni v květnu na stovce v New Yorku zase Američan sledoval, jak Jamajčan pílí ke svému prvnímu světovému rekordu 9,72 sekundy.

Stále existuje možnost, že se očekávaný střet neuskuteční ani na šampionátu v Berlíně. Mementem je loňská olympiáda v Pekingu, kde byl Gay po dřívějším zranění z formy a na stovce vypadl už v semifinále. Na dvoustovce ani nestartoval, protože nedokončil národní kvalifi kaci.

Pokud však k boji dojde, jsou promotéři bohatých mítinků Zlaté ligy v Curychu a Bruselu, které se konají těsně po šampionátu, připraveni uspořádat velkou odvetu.

„Curych se o to bude snažit všemi silami. A Brusel má v programu stovku i dvoustovku, což jeho šance zvyšuje,“ říká Juck.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud