25. srpna 2009 • 08:30

Semenyaová? Není to čistá ženská. Je to na půli cesty, tvrdí expert

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trojnásobně zvýšená hladina mužského hormonu testosteronu u jihoafrické atletky Caster Semenyaové nemusí znamenat doping. Podle předsedy Antidopingového výboru Jaroslava Nekoly však jde o anomálii, která může osmnáctileté atletce pomáhat k výkonům.



Co znamená tak vysoká hodnota testosteronu?
„Určitě jde o anomálii. Hladina testosteronu je určitá stabilní hodnota, která je měřitelná v absolutních hodnotách. Něco jiného je, když se testosteron dodává exogenně. Testosteron každopádně vytváří předpoklady pro sportovní výkonnost."

Co je to testosteron?
Jedná se o mužský pohlavní hormon, který přirozenou cestou vzniká v Leydigových buňkách a ovlivňuje vývoj sekundárních pohlavních znaků. Sportovci ho používají jako doping exogenní formou kvůli rychlému efektu při budování svalové hmoty a získání síly. Vlivem testosteronu dochází po tréninku k rychlé regeneraci organismu. Jako nepovolený doping je proto testosteron i jeho deriváty zakázán.

Jaký vliv má mužský hormon na výkony?
„Určitě zásadní. Když dochází ke změně pohlaví, je to právě záměrně ovlivněné zvýšenými dávkami testosteronu, aby se organismus ze ženského přeměnil na systém mužský. Tady je to asi na půli cesty."

Má třikrát víc testosteronu, než normální žena »

Je tedy Semenyaová muž, nebo žena?
„To je otázka pro zkoumání odborníků. Rozhodně si myslím, že to není čistá ženská."

Mistrovství světa v atletice 2009 Berlín:
Kompletní zpravodajství čtěte zde »

Nemá Semenyaová nefér výhodu proti soupeřkám?
„Z dopingového hlediska je velmi sporné posuzovat, že některý organismus vyrábí něčeho víc. Může se zdát, že jsou někteří jedinci sporní. Atlet může mít zvýšenou hladinou testosteronu, což mu umožňuje být lepší než druzí. Ale z hlediska antidopingového boje jen sledujeme, jestli nebyla hladina testosteronu zvýšena nepřirozeným způsobem."

Caster Semenyaová
Caster Semenyaová

Bývalý kouč tvrdí: Je to hermafrodit »

Šampionka "mužatka" budí pochybnosti: Je to vůbec žena? »

Mužatky v atletice? Nic neobvyklého »

Co se teď může dít?
„Ve sportu byly zrušeny sextety, což je komplexní vyšetření. Hodnotilo se se, jak rozvinuté jsou gynekologické orgány, jestli jsou vnitřní orgány jako vaječníky funkční, nebo jestli je vše na půl cesty. Pod tlakem takových případů mohou být sextety obnovené. Oponenti však tvrdí, že jde o zásah lidského soukromí."

Kontroverzní Semenyaovou přivítaly davy Jihoafričanů »

Podívejte se na Caster Semenyaovou v závěru běhu na 800 metrů

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud