5. listopadu 2009 • 11:24

Experti: Protézy beznohého sprintera nezvýhodňují

Autor: INT, val
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvaadvacetiletý Jihoafričan Oscar Pistorius, jenž závodí po amputaci nohou se speciálními protézami pod koleny, je podle vědců zcela rovnocenným závodníkem zdravým atletům a karbonové protézy mu žádnou výhodu nedávají.



Sprinter Oscar Pistorius, který mimochodem získal pět zlatých medailí na paralympijských hrách, se proslavil především tím, že dlouho bojoval s Mezinárodní atletickou federací, aby mohl závodit na olympijských hrách se zdravými běžci.

Oscar PistoriusFoto ČTK

Pistorius si nakonec musel vybojovat své právo změřit síly s nepostiženými sportovci až u mezinárodní arbitráže. Úspěch u zeleného stolu ale nebyl mladíkovi nakonec k ničemu - do Peknigu 2008 se totiž nekvalifikoval.

Muž, který se narodil s vrozenou vadou dolních končetin (bez holenní kosti), kvůli níž mu ve věku jednoho roku byly amputovány nohy pod koleny, závodí na speciálních protézách. Ty jsou ale trnem v oku některých jeho soupeřů a funkcionářů, podle kterých je díky nim rychlejší.

Po roce a půl ale přichází další verdikt expertů, kteří došli k závěru, že Pistorius žádnou výhodu oproti nepostiženým běžcům nezískává.

"Jeho protézy sice nemají stejný odraz jako běžné nohy člověka, ale handicapovaný atlet tento deficit může eliminovat rychlejší frekvencí jeho protéz," oznámil tým vědců britskému deníku Mirror.

Cílem běžce tedy nadále zůstává, kvalifikovat se na nadcházející letní olympijské hry v Londýně (2012).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud