13. března 2010 • 15:40

Balner byl blízko, pro medaili ale nedoskočil

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tyčkař Michal Balner na halovém mistrovství světa v atletice v Dauhá na medaili v dnešním finále nedosáhl, třebaže visela nebývale nízko. Kdyby český reprezentant překonal napoprvé laťku ve výšce 565 cm, byl by třetí. Takhle se se skokem přes 545 cm musel spokojit s dělenou šestou pozicí.



Letos už Balner dokázal překonat 576 cm, což by mu dnes vyneslo stříbro za famózním Australanem Stevenem Hookerem.

Mistr světa z loňského Berlína jasně vyhrál výkonem 601 cm a potom se dokonce třikrát pokoušel o překonání světového rekordu Ukrajince Sergeje Bubky, ale laťka na stojanech ve výšce 616 cm byla nad jeho síly. Sprint na 60 metrů vyhrál kontroverzní britský sprinter s dopingovou minulostí Dwain Chambers, jenž předvedl nejlepší letošní čas na světě 6,48 sekundy.

"Moc si tento moment užívám," prohlásil v cíli Chambers, který si od roku 2003 odpykal dvouletý zákaz činnosti a později se ve své knize k užívání zakázaných látek přiznal. Nyní věří, že v létě vyhraje i stovku na ME v Barceloně. "Budu tvrdě pracovat, ale to až na jaře. Teď jsem vyhrál a je to pro mě skvělý moment," dodal. O jeden z nejlepších výkonů šampionátu se vedle Hookera postarala také britská vícebojařka Jessica Ennisová, která předvedla čtvrtý nejlepší pětiboj historie 4937 bodů. Lepší byly už jen světová rekordmanka Irina Bělovová z Ruska a Švédka Carolina Klüftová. "Vím, že rekord není daleko," řekla Ennisová, která porazila olympijskou vítězku v sedmiboji Natalii Dobryňskou z Ukrajiny.

Finále závodu na 800 metrů poběží v neděli Jakub Holuša. V pomalejším druhém semifinále využil své sprinterské schopnosti, obsadil postupové druhé místo a zaznamenal největší úspěch dosavadní kariéry. Naopak těsně do boje o medaile neprošla česká mužská štafeta, po špatném startu v semifinále vypadla i překážkářka Lucie Škrobáková.

Balner věděl, že přišel o obrovskou příležitost. "Velká škoda, zklamal jsem především sám sebe," litoval. Přitom se cítil výborně, možná prý až moc dobře. První výšku skočil v pohodě napoprvé, ale pak sáhl pro nejtvrdší tyč. Poprvé na laťku spadl, ani další dva pokusy nebyly moc nadějné. "Taky jsem se možná málo rozeskákal, čekali jsme mnohem delší soutěž. Prostě jsme to prokaučovali," pokrčil rameny. "Ale vezu si další zkušenosti a jedu dál," prohlásil svěřenec Boleslava Patery.

Dvaadvacetiletý Holuša si v závodu počínal zkušeně a dal zapomenout na nešťastné vyřazení v rozběhu na minulém HMS před dvěma lety ve Valencii. Dosud největší úspěchy sbíral svěřenec Josefa Vedry na mládežnických šampionátech: je mistrem světa do 17 let na 3000 metrů překážek a má doma i bronz z ME do 22 let na 1500 metrů. Letos má skvělou formu a postupem do finále potvrdil čtvrtou pozici ve světových tabulkách roku.

"Nečekal jsem, že se poběží tak pomalu. Říkal jsem si, že první čtvrtku nebudu řešit, na pětistovce se mi podařilo se posunout a pak ještě jednou, což bylo rozhodující. Poslední stopadesátku jsem šel naplno," uvedl Holuša pro web atletického svazu. Cítil se lépe než při rozběhu, nebyl nervózní. "Je znát, že mám hodně natrénováno. Zítra nemám co ztratit. Bude to určitě jiný závod než dnes, Súdánci za to vezmou," předpokládal.

Škrobáková nenavázala na loňské vydařené halové mistrovství Evropy, kde získala stříbro v českém rekordu 7,95 sekundy, což by jí dnes hravě stačilo na finále. Jako poslední postoupila Američanka Lolo Jonesová časem 8,04 sekundy. "Jsem těžce zklamaná. Cítila jsem se výborně, ale bohužel jsem to pokazila. Je to velká škoda. Tak snad to spraví Evropa," řekla Škrobáková směrem k letnímu šampionátu v Barceloně. Časem 8,13 byla celkově třináctá.

Čtvrtkaři ve složení Jiří Vojtík, Josef Prorok, Pavel Jiráň a Theodor Jareš prohráli v prvním rozběhu v těsném souboji s Brity, což se nakonec ukázalo jako klíčové. K postupu jim chybělo 17 setin sekundy. Na dálku v druhém rozběhu porazili Rusy a skončili na HMS třetí z Evropanů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud