Květoslav Šimek
27. září 2010 • 12:48

Bělorusky na MS útočí: Šatičky místo triček!

Autor: Květoslav Šimek, ab
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konečně vypadáme jako ženské! Pochvalují si basketbalistky Běloruska světovou novinku, s níž premiérově vyrukovaly na mistrovství světa v České republice. Zahodily vytahaná trička a kraťasy, zápasy hrají ve slušivých šatech. A tetelí se blahem pod návalem komplimentů.



Na tyhle fešandy pozor. Revoluční novinka pořádně zvedla Běloruskám sebevědomí. V upnutých a slušivých šatech se na palubovce cítí evidentně dobře a na jejich hře je to znát.

V základní skupině už vyšachovaly Čínu, čtvrtý tým z posledního olympijského turnaje. A s přehledem se vypořádaly s Kanadou. A právě na Bělorusky mohou ve čtvrtfinále narazit české basketbalistky.


„V tomhle konečně vypadáme žensky,“ pochvaluje si zbrusu novou kolekci dresů běloruská pivotka Jelena Leučanková, opora zámořského týmu Atlanta Dream.

„Byla jsem na nové šaty hodně zvědavá. Z Ameriky jsem přijela do Ostravy na poslední chvíli, takže jsem nové dresy viděla až těsně před prvním zápasem. A hned jsem se holek ptala, jak se jim v tom hraje. Jak se v nich vlastně cítí... Těšila jsem se, až si je taky vyzkouším.“

Běloruské basketbalistky ve svých nových dresech
Běloruské basketbalistky ve svých nových dresech

Místo trička a kraťasů mají Bělorusky jednodílné šaty nad kolena. Upnutý vršek bez rukávů, čísla i jmenovky z jemně blýskajících flitrů. Pod šaty elastické kraťasy. Před prvním zápasem vzbudil nový model mírné rozpaky hlavně mezi rozhodčími.
Taťjana Trojnaová (vlevo) z Běloruska a Tamara Tathamová z Kanady.Foto ČTK


„V regulích je, že tričko musí být během hry zastrčené do kraťasů. A to jde s šaty docela těžko,“ říkal jeden z rozhodčích, který zápasy v Ostravě píská. Jelikož se sudí nesmí během šampionátu bavit se zástupci médií, neprozradí své jméno.

„Ověřovali jsme si, jestli v takových šatech mohou basketbalistky vůbec hrát. Zástupci mezinárodní federace nás ujistili, že ano. FIBA to schválila. A já jsem taky pro, těm holkám to přece jenom víc sluší.“

Hráčky se v nové kolekci cítí výborně. „Materiál je velmi příjemný, takový jemný,“ líčí Leučanková.

„V šatech se hraje opravdu velmi dobře. Navíc nám to i sluší, zaslechly jsme na tohle téma už hodně komplimentů, což nám zvedá sebevědomí. Těší mě, že jsme do ženského basketbalu přinesly nějakou změnu. A je příjemné, být v něčem první na světě. Máme na to jen pozitivní ohlasy.“

Na nové běloruské dresy reagují během hry i soupeřky. „Žárlí na nás,“ směje se nejdřív Natalia Marčanková. „Ne, ne, dělám si legraci. Holky říkaly, že to vypadá fakt dobře.“

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud