Ivo Pospíšil
28. dubna 2012 • 15:05

Veselého premiérová sezona v NBA? Rozpaky rozmetal skvělý finiš

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nová země, jiná kultura, odlišný druh basketbalu. A do toho očekávání nejvýše postaveného Čecha na draftu NBA v druhém nejhorším týmu soutěže Washingtonu Wizards. Školu života prožil během prvního roku v zámoří basketbalista Jan Veselý. Kritizován za horší střelbu, chválen za nasazení. Uspěl? Zklamal? Tak napůl. „Hodně však vyspěl. Příští rok bude ještě lepší,“ chválí Veselého první Čech v NBA - Jiří Zídek.



Připomíná to konec pohádky, kterak šel český Honza (Veselý) dobýt Ameriku. A že jde o počteníčko plné zvratů. Na cestu se vypravil posílen pusou od přítelkyně na draftu (kde z něj šestá volba udělala historicky nejlepšího Čecha), následovalo drsné vystřízlivění v zámořské basketbalové džungli, až příběh šťastně končí bodovou smrští a lámáním vlastních rekordů.

„Honza tu první sezonu neměl vůbec jednoduchou,“ hodnotí expert Jiří Zídek debutový ročník Jana Veselého v NBA.

„Přišel do týmu, který nebyl moc kvalitní, nestačil se s ním kvůli výluce sehrát, a trenér, jenž si ho vybral, byl brzy propuštěn,“ říká první Čech, který kdy prestižní soutěž hrál.

Co NBA změnila? Všechno.

Nové prostředí, nový tým, nový herní styl i nová pozice. Rozkoukání? Bez nároku.

Zhuštěný program čtyř duelů týdně nedal Veselému čas na trénink ani na aklimatizaci. Jen cestování a basketbal.

„V tom je NBA specifická. Je to náročná soutěž a tvrdý byznys, kde je tlak úplně jiný. Takový cirkus,“ míní reprezentační trenér Pavel Budínský.

A Veselý se v manéži točil jako na kolotoči. Místo evropského kolektivního basketu po něm chtěli individualismus, místo pozice vyššího křídla měl hrát malého pivota. Následoval zmatek.

„Říkáme mu klokan,“ smál se spoluhráč Rashard Lewis. Důvod? Veselý prý poskakoval, kde mohl. Přinášel sice do hry nadšení, jenže občas chyběl tam, kde měl být. „Na tu pozici malého pivota ještě musí zesílit a zapracovat na střelbě,“ všímá si Budínský.

Střelba, neboli Veselého dlouhodobá slabina. Za celou sezonu vystřelil jen jednou za tři body (nedal) a dvě třetiny jeho úspěšných pokusů tkví v efektních smečích. NBA sice poznala, proč se mladému Čechovi říká „Smečující Ninja“ a „Evropský Griffin“, hezké „dunky“ ale nestačily.

„Jinak skórovat neumí,“ utahovali si z něj zámořští novináři. A čím více Washington strádal a prohrával, tím více se zpochybňovala Veselého pozice šestky draftu.


» Veselý v číslech18:53 – průměr odehraných minut na zápas | 4,7 průměrný počet bodů na zápas (celkově 267) | 4,4 průměrný počet doskoků na zápas (celkově 249) | 0,8 průměrný počet asistencí na zápas (celkově 47) | 53,2 % průměrná úspěšnost trestných hodů (33 úspěšných z 62)


 „Vyniká přesně v těch statistikách, které nejsou moc vidět,“ poukazovali experti na jeho přínos defenzivního dříče, ale nulového lídra. Změna nastala teprve, když Wizards ztratili šanci postoupit do play off . Veselý využil zranění některých opor, větší minutáže a poslechl svého otce, jenž mu radil, aby se stal větším sobcem.

„Dobře, že taťku poslechl. NBA si tento styl žádá a on si musí více věřit a střílet. Jen tak může být produktivnější,“ pokyvuje Budínský. Výsledek? Od ledna do dubna měl Veselý 111 střeleckých pokusů. Jen v dubnu jich však nastřádal 107.

Se závěrem a odvahou přišly maxima i výhry. Washington dokonce ukončil sezonu se šňůrou šesti vítězství v řadě a Veselého střelecké maximum šestnácti bodů se zrodilo jen tři dny před koncem základní části soutěže.

„Ten konec mu vyšel, což je pozitivní do budoucna. Honza je navíc dál připravený na sobě pracovat. Hodně za ten rok vyspěl a ví, že toto léto pro něj bude klíčové. Říká se, že pro hráče NBA je léto mezi prvním a druhým rokem vůbec nejdůležitější,“ dodává Zídek.

Americký sen a český Honza? V příštím roce zase o něco reálnější symbióza.

Jan Veselý zakončuje smečí v zápase proti Minnesotě
Jan Veselý zakončuje smečí v zápase proti Minnesotě


Jak si vedl Veselý podle poroty Sportu

1- ADAM NENADÁL – V první polovině zkrácené sezony se Veselý (a vlastně celý tým Wizards) spíše hledal, ale ve druhé polovině a hlavně v závěru sehrál český hráč vynikající zápasy! Lepší nováčkovskou sezonu neměl v NBA ani Jiří Zídek, ani Jiří Welsch. Ještě více agresivity by Veselému neuškodilo, celkově ale obstál.

2 PETR SCHIMON – Trapný start mužstva egoistů by pocuchal nervy i zdatnějším nováčkům. On se nenechal zlomit, dál dřel a v dubnu už pravidelně atakoval i bořil dvouciferné statistiky v bodech a doskocích. Také obětavostí v obraně dokázal, že se nebude vzpomínat jen na pár jeho efektních smečí.

2- IVO POSPÍŠIL – Nasazení, dynamika a obětavost, z toho všeho si mohou brát u Jana Veselého příklad. Pověstná flegmatičnost mu pomohla zdolat těžké momenty i přeřazení na nezvyklou pozici 4. Dál sice musí intenzivně pracovat na své střelbě a prosazovat se v soubojích jeden na jednoho, skvělým závěrem sezony ovšem ukázal progres i naději do dalšího roku.

2- JIŘÍ PUNČOCHÁŘ – Konec dobrý, všechno (relativně) dobré - ruku v ruce sehrály roli dva důležité faktory: Veselý se od prosince do března výrazně zlepšil a jeho Washington už sezonu jen dohrával, což mu přihrálo víc prostoru na hřišti. Smečující ninja si s touto pobídkou poradil znamenitě. Nebýt špatného začátku, byla sezona dokonce výborná, takhle je celkově „jen“ velmi slušná.


NEJ Jana Veselého v NBA

NEJlepší zápas 16 bodů, 6 doskoků, 4 zisky (Charlotte) 
NEJvíce bodů
16 (Charlotte)
NEJvíce doskoků
12 (Cleveland)
NEJvíce asistencí
4 (Charlotte a Toronto)
NEJvíce bloků
3 (Charlotte)
NEJvíce zisků
5 (Toronto)
NEJvíce odehraných minut
38:33 (Milwaukee

* všechny statistiky uvádějí nejlepší Veselého výkon v jednom zápase


Jan Veselý zakončuje smečí v zápase proti Minnesotě
Jan Veselý zakončuje smečí v zápase proti Minnesotě


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud