5. června 2013 • 11:34

Nymburk ulovil trenérskou hvězdu, na poháry se přesune do Prahy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novým trenérem basketbalistů Nymburka byl jmenován Litevec Kestusis Kemzura. Bývalý kouč lotyšské a litevské reprezentace nahradil Izraelce Ronena Ginzburga, který po sedmi letech u českého mistra skončil. S Nymburkem podepsal smlouvu na dva roky s opcí.



"Trenérovi Ginzburgovi chceme za jeho práci moc poděkovat, vydat se izraelskou cestou byla dobrá volba. Po sedmi letech už ale cítil, že je čas posunout se dál. Má nabídky z celé Evropy," řekl prezident klubu Miroslav Jansta. "Bylo hned jasné, že ho nahradíme jiným cizincem, protože žádný český trenér nemá odpovídající zkušenosti v soutěžích, které chceme hrát," dodal.

Vedení klubu si postupně vypracovalo okruh zhruba deseti kandidátů. "Byli tam Španělé či Italové, ale nakonec nám z toho všeho vykrystalizoval pan Kemzura. Jeho vstřícnost a zájem u nás působit byly hlavním důvodem," řekl generální manažer Rudolf Šimeček. "Moc si vážíme toho, že tak renomovaný litevský trenér má zájem u nás působit. Před pěti lety by něco takového nebylo možné," dodal Jansta.

Třiačtyřicetiletý Kemzura patří mezi nejuznávanější mladé trenéry v Evropě. Poté, co v roce 2001 ukončil hráčskou kariéru, působil jako asistent v předních klubech Besiktasi Istanbul, Lietuvosu Rytas, Petrohradu či Trevisu a také u litevské reprezentace. Tu později vedl i jako hlavní trenér a získal s ní bronz na mistrovství světa 2010, kde tým pod jeho vedením prohrál jen s pozdějšími mistry USA.

U reprezentace působil také v Lotyšsku a jako hlavní trenér vyhrál s Chimki Moskva ruský pohár. Naposledy vedl Gdyni, kde kvůli finančním problémům před půl rokem skončil.

Nabídku Nymburka prý nemusel příliš zvažovat. "Nymburk je dobře známý a seriózní klub s výbornou organizací, ambicemi a plány do budoucna. Rozhodování mi tedy netrvalo dlouho. Mám rád výzvy a vyhovuje mi, že je klub ambiciózní. To máme společné. Budeme všichni tvrdě pracovat na úspěchu," řekl Kemzura.

Do Čech by měl dorazit ke konci příštího týdne a začít s vedením pracovat na posílení kádru. Rovněž bude tvořit svůj realizační tým.

Na poháry do Tipsport Areny

Basketbalisté Nymburka budou v příští sezoně hrát část mezinárodních zápasů v Evropském poháru a VTB lize v Tipsport Areně v pražských Holešovicích. Zároveň dostali od českých klubů souhlas, že mohou odehrát jen polovinu základní části domácí ligy. Po změnách ve struktuře klubu bere Nymburk příští sezonu jako stabilizační a v dalším roce se chce pokusit o postup do Evropské ligy.

Dosud hrál Nymburk mezinárodní zápasy v pardubické ČEZ Areně, ovšem dostával se do termínových kolizí s tamními basketbalisty a hokejisty. Proto hledal jiné řešení, i kvůli spojení nového spolumajitele Sportovního holdingu s holešovickou halou se rozhodlo vedení pro Tipsport Arenu.

"Příliš jiných řešení ani v Praze nebylo, maximálně O2 arena, ale tam nám finanční možnosti dovolí odehrát jen tak dvě utkání," řekl generální manažer Nymburka Rudolf Šimeček na dnešní tiskové konferenci.

Pro domácí ligové zápasy a některé méně atraktivní zápasy na evropské scéně zůstane klub v nymburském sportovním centru jako dosud.

Vítěz posledních deseti ročníků basketbalové ligy momentálně prochází. Majitel klubu Miroslav Jansta prodal 50 procent akcií Sportovnímu holdingu, který vlastní i hokejovou Spartu a Lva Praha. Příchod nového spoluvlastníka má z českého mistra udělat evropský velkoklub.

"Dosud šlo spíše o rodinný klub, o který se staralo pár lidí. I když máme na české poměry obrovský rozpočet, v soutěžích, která hrajeme, jsme jasně nejchudší. Nyní vše směřujeme k tomu, aby se z nás stal pravý velkoklub," řekl Jansta.

Týmu se ujme uznávaný litevský trenér Kestusis Kemzura, vedení je připraveno přivést i pět špičkových zahraničních hráčů. "Nechceme rozhazovat. Rozpočet navýšíme o 15 milionů korun, ale co ušetříme na chodu týmu, chceme investovat do hráčské kvality, abychom vytvořili i konkurenci pro české hráče v týmu," dodal Jansta.

Následující rok bere jako stabilizační po změnách. "Pokud se vše povede, budeme spokojeni s hráči a trenérem, tak bychom v další sezoně chtěli zaútočit na Euroligu," plánuje Jansta.

Ke stabilizaci má pomoci i podpora českých klubů, které odsouhlasily, že Nymburk může odehrát jen polovinu základní části NBL. "To nám ušetří zhruba 20 zápasů a hráči nebudou přetížení jako v minulé sezoně. Rovněž si budeme moci domlouvat s týmy termíny zápasů individuálně a ne jen v oficiálních termínech," dodal Jansta.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud