8. července 2013 • 13:25

Američtí mladíci si podmanili Prahu. Vyhráli MS do 19 let

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světovému basketbalu vládne Amerika! Mezi elitou i mezi mládeží. Nadějná generace USA si podmanila v Praze i mistrovství světa do 19 let, když ve finále porazila Srbsko 82:68 a získala v této věkové kategorii už historicky páté zlato. „Ukázalo se, že máme nadějnou generaci,“ radoval se i MVP turnaje Aaron Gordon. Češi na svém domácím turnaji skončili až čtrnáctí.



Zdolali Austrálii, úřadujícího šampiona Litvu i dvakrát hlavního vyzyvatele, Srbsko. Devět zápasů, devět vítězství a titul pro mistra světa do 19 let získali po čtyřech letech opět basketbalisté Ameriky.

Jejich korunovaci přihlížela pražská O2 Aréna. 

„Jsme extrémně spokojení. Nepřijeli jsme s tím, že tu soutěž nějak sfoukneme, byly to těžké zápasy a třeba proti Srbsku zvláště. Pochopit ale, že i ve světě se rodí nadějné týmy, pro nás znamenalo hodně,“ říkal Aaron Gordon. „Ukázali jsme, že to co ale děláme, má smysl.“

Individuální ceny:

Nejužitečnější hráč:
Aaron Gordon (USA)

All-Star tým:
Vasilje Micič (Srb.), Dante Exum (Austr.), Dario Šarič (Chorv.), Aaron Gordon (USA), Jahlil Okafor (USA)

Ten se stal i MVP celého turnaje. Spolu s ním navíc pronikl do All Star týmu i krajan Jahlil Okafor.

„Jsem překvapený, že mě vyhlásili nejlepším hráčem turnaje. Jo, během turnaje mě sice napadlo, že bych se jím mohl stát, ale ve chvíli, kdy oznámili moje jméno, musel jsem se raději ještě ujistit u spoluhráčů, zda skutečně říkali mě nebo ne.“ smál se Gordon.

Konečné pořadí:

1. USA, 2. Srbsko, 3. Litva, 4. Austrálie, 5. Španělsko, 6. Kanada, 7. Čína, 8. Chorvatsko, 9. Rusko, 10. Brazílie, 11. Írán, 12. Argentina, 13. Korea, 14. Česko, 15. Pobřeží slonoviny, 16. Senegal.

„Byl to opravdu výběr kluků, který chtěl to zlato získat,“ chválil svůj tým i kouč Donovan. „Byla to pro ně skvělá lekce do života. Dobře věděli, co to znamená uspět právě v této věkové kategorii,“ poukázal i na jejich další budoucnost a možnost draftu do NBA.

Naopak čeští basketbalisté na svém domácím turnaji neuspěli. Nepostoupili ani ze základní skupiny a nakonec obsadili čtrnáctou příčku.

VIDEO: Podívejte se na sestřih finálového duelu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud