Ivo Pospíšil
16. května 2014 • 11:16

Styď se za HIV! Žiješ v době kamenné, vrátil Sterlingovi úder Johnson

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho svět se drolí na kousky: Donald Sterling – současný nepřítel NBA číslo 1. A skandál, kdy se majitel LA Clippers rasisticky vyjadřoval o lidech tmavé pleti, graduje. Dostal doživotní zákaz činnosti, pokutu 2,5 milionu dolarů i přes sílící tlak nicméně odmítá klub prodat a spolu s omluvou opět slovně napadl Magika Johnsona. Ten mu však vrátil úder: „Žije v době kamenné,“ vzkázal.



Do konce života nesmí navštívit jediný ligový zápas či trénink. Nesmí ani vejít do kanceláří LA Clippers, ač mu tam každá cihla oficiálně patří. Stojí proti němu veřejnost, vlastní hráči a kouč Doc Rivers (sám tmavé pleti) prohlásil, že pokud tým neprodá, on po sezoně skončí.

„Neprodám,“ hlesne jen Donald Sterling a jeho impérium se tak dál rozpadá.

Jedna nahrávka, jeden zveřejněný telefonický hovor s přítelkyní Vanessou Stivianovou z něj udělal psance. A rozpoutal v basketbalové NBA skandál, jaký zámořská soutěž v historii nepamatuje a vlastně na něj nebyla ani připravená. Posuďte pár jeho „kousků“ směrem k jeho milence:

„Vadí mi, jak se na veřejnosti předvádíš s černochy.“

„Můžeš s nimi spát, můžeš je zvát domu, chci po tobě ale jen málo, abys to nikde nevystavovala a nevodila je na mé zápasy.“

„Nedávej si ho (Magic Johnsona) na Instagram, aby to viděl celý svět a spojoval mě s ním.“

Když ty vlastní slova slyšel, kál se. „Ani jsem nevěděl, že něco takového mohu říci. Nevím, proč mě k tomu donutila, chytl jsem se do pasti. Takhle ale běžně nemluvím. Nejsem rasista. Udělal jsem obří chybu a jsem tu, abych všechny požádal o odpuštění,“ omlouval se v rozhovoru pro CNN.

Udělal jsem obří chybu a jsem tu, abych všechny požádal o odpuštění,“ omlouval se Sterling v rozhovoru pro CNN
Udělal jsem obří chybu a jsem tu, abych všechny požádal o odpuštění,“ omlouval se Sterling v rozhovoru pro CNN

Jenže netrvalo dlouho a přešel do protiútoku. Přičemž si vzal na paškál opět Magika Johnsona.

„Kamkoliv přijel, tam měl s někým sex, nakazil se virem HIV. Měl by se stydět. Tohle má být vzor pro děti?“ láteřil Sterling. Amerika opět strnula.

A co na to basketbalová legenda? Chvíli mlčela: „Pojďme si raději užívat krásné zápasy v playoff,“ napsal nejprve na Twitter, ale nakonec nevydržel.

„Sterling žije v době kamenné. Je to smutné, budu se za něj modlit,“ uvedl. „Nikdy jsem nezastíral, že jsem si to zavinil sám a vím, co bylo špatně. Na druhou stranu ale vím, že jsem schopný pomáhat ostatním. Chodíval jsem do nemocnic, kde jsem utěšoval umírající s AIDS, mladým lidem jsem rozmlouval sebevraždu a ukazoval jim, že se dá žít dále. Věnovali jsme přes 15 milionů dolarů nadaci,“ přiznal a dodal: „Naopak tu máte člověka, u něhož očekáváte, že bude vzdělaný a dost dobrý na to, aby díky vybudovanému bohatství a možnostem mohl změnit svět. Jenže to dělá takhle negativně. Pane Sterlingu, bojujete bitvu, kterou nemůžete vyhrát.“

A že ji Sterling opravdu prohrává, je evidentní. Nejen z toho, že proti němu stojí veřejnost, ale i všichni v NBA, kteří teď jen hledají skulinky v pravidlech (uvažují i o zavedení speciálně nového), jak donutit osmdesátiletého majitele klub (vlastní jej od roku 1981) prodat.

Pikantně má o něj zájem právě i Magic Johnson.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud