Ivo Pospíšil
30. září 2014 • 08:45

Boty dolů, kapuce na hlavu. Basketbalistky vyrazily do mešity

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žádná nuda – neustálá akce. Zapomeňte na režim: snídaně, trénink, oběd, porada, trénink, večeře, spánek. České basketbalistky v pondělí vyrazily do centra Ankary, která sice žije MS jen ve chvíli, kdy hrají domácí Turkyně, přesto navštívily největší mešitu ve městě – Kocatepe. Čerpaly sílu, aby zvládly dnešní zápas se Španělskem (15.15).



PŘÍMO Z ANKARY | Sundaly si boty, daly je do připravených schránek, nasadily na hlavu kapuce a vešly dovnitř. Spolu s průvodkyní po boku navštívily některé české basketbalistky (Kulichová, Pecková, Burgrová a Bartoňová) během včerejšího dne volna největší mešitu v Ankaře, Kocatepe.

„Návštěva každého kostela, mešity nebo jakéhokoliv svatostánku vyvolá vždy emoce,“ vyprávěla Ilona Burgrová a Tereza Pecková ji doplnila: „Určitě bych si přála výhru v zápase se Španělskem, ale my islám nevyznáváme, takže se tam nikdo z nás nemodlil. Necháme to, jak to přijde,“ řekla.

České basketbalistky navštívily mešitu
Video se připravuje ...

Zatímco ony procházely mešitou i do částí určených jen pro ženy, Lubor Blažek si naopak sedl na koberec a soustředil se. „Čerpám tu energii a klid,“ přiznal.

Aby ne. Mezi víkendovými zápasy s Brazílií a Japonskem je dělilo jen sedmnáctihodinové volno, a když byly české basketbalistky v tentýž mešitě naposledy, zvládly úspěšně kvalifikaci na OH 2012.

Pokud dnes pro změnu vyhrají nad Španělskem, zajistí si postupem do čtvrtfinále jistotu, že Ankara nebude jejich poslední destinace.

Už takhle totiž hlavní město připomíná hostitelskou metropoli jen zčásti. Před halou vás sice lákají z plakátů největší turecké hvězdy a na lampách spatříte visící figuríny basketbalistů, ve městě je ale běžně (až na tradiční dopravní zácpy) klid.

Krásné vzpomínkové foto před mešitouFoto Ivo Pospíšil (Sport)

„Do Ankara Arény? Na basketbal? Ale dnes se nehraje, ne?“ ptá se nás jeden z taxikářů, po cestě a tím jakoby to podtrhl. Domácí hlavně vědí, kdy hrají Turkyně. A logicky, jen tím žijí!

„Vybudovali tu krásnou halu. Návštěvnost na ostatní zápasy než turecké je sice menší, ale i tak se nemají se za co stydět. Když totiž hrají Turkyně, tak ta hala padá,“ smekla Burgrová před zpěvem hymny, řevem i ohlušujícím pískotem, který zlomil nejen Kanadu, ale favorizované Francouzky.  

„Když před námi hráli v sobotu Turkyně, naskakuje až husí kůže. I z Čech je tu ale za námi početná skupina,“ ocenila Pecková.  Koneckonců i na ty včera basketbalistky při odchodu z Kocatepe narazily.

„To snad není pravda, jako bychom to naplánovali,“ divili se sami a nechyběl mezi nimi ani skalní fanoušek Rosťa Páv, který objíždí všechny zápasy reprezentace, do Turecka dorazil vlakem a jehož tanečky v hledišti pravidelně poutají pozornost televizních dramaturgů. „Takže zítra na Španělkách, jo?“ mávali nakonec na Ilonu Burgrovou. „Jasně,“ opětovala jim jen.

V 15.15 tenhle velký souboj o vítězství ve skupině začíná.  Můžete ho sledovat na iSport.cz v ONLINE přenosu.

České hráčky měly štěstí na krásný den
České hráčky měly štěstí na krásný den

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud