Ivo Pospíšil
30. září 2014 • 09:20

Pozor na ni! Sancho Lyttleová – španělská hvězda, co není „little“

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ANKARY | Ještě v sedmnácti letech běhala po úchvatné přírodě na Svatém Vincentu a Grenadinách netušíc, že existuje nějaký basket. Jakmile však dostala studijní stipendium do USA, poznala vedle amerického snu i hru, v níž je teď jedna z nejlepších na světě. „Je velmi nebezpečná,“ říká Petra Kulichová o hvězdě Španělska Sancho Lyttleové. Pokud budou Češky chtít postoupit do čtvrtfinále MS (15.15), musí ji dnes eliminovat.



 Kryštof Kolumbus je objevil až rok poté, co našel Ameriku (1493) a dodnes je těchhle dvaatřicet osamocených ostrůvků v Karibiku známo hlavně díky cestovnímu ruchu a hurikánům.

Jeden z těch hurikánů se ale dnes bude prohánět pod českým basketbalovým košem. Ve španělském dresu, coby nejlepší hráčka Evropy za rok 2013 – Sancho Lyttleová. Hvězda, která ale není zrovna little (malá).

„Hrála jsem proti ní v Galatasarayi, v turecké lize, takže ji trochu víc znám. Ona má krátké jumpy, což je těžko ubránitelné. Navíc je hrozně rychlá. Musíme si na ní vymyslet nějakou taktiku a věřím, že to půjde,“ uznala česká pivotka Petra Kulichová.

Jenže už takhle si zatím Lyttleová dělá na MS, co chce – v průměru má 17 bodů a 12,5 doskoků na zápas. A to původně ani basketbal neměla hrát.

Zvítězil basketbal

Narozená tam, kde se talentované děti dávají hlavně na atletiku a běhy, ještě do sedmnácti let, dělala to, co všichni ostatní. Až když dostala stipendium na univerzitě v USA, vše se obrátilo v basketbal.

Dodnes hraje ve WNBA za Atlantu Dream a díky několika angažmá ve Španělsku přijala tamější občanství (Svatý Vincent a Grenadiny jinak spadají pod Spojené království Velké Británie).

I tak má zde ale přezdívku Saint Sancho (svatá Sancho), protože svůj ostrov propagovala víc než kdo jiný. Už jen tím, že byla první ženou ze své země, která kdy hrála WNBA.

A že ji jen tak nic nezlomí, ukázala třeba v roce 2010, kdy utrpěla po jednom ze soubojů těžký otřes mozku a byla více než minutu v bezvědomí. Už za třináct dní se však zotavila a začala zase hrát.

„Vůbec se nebojí, že by se ji to mohlo zopakovat,“ řekla obdivně i trenérka Marynell Meadorsová. „Jsem prostě hráčka pod koš,“ vzkázala na to Lyttleová nebojácně.

Takže ne, tahle hráčka zkrátka není „little.“

Sancho Lyttleová
Narozena: 20. 9. 1983 (31 let)

Národnost: Španělsko (rozená na Svatém Vincentu a Grenadinách)

Výška/váha: 193 cm/79 kg

Kariéra: Houston Cometrs (2005 – 2008), Puig d´en Vails (2006 – 2009), Atlanta Dream (2009 -), CB Avenida (2009 – 2011), Ros Casares Valencia (2011 – 2012), Galatasaray (2012 – )

Největší úspěchy: 1. místo na ME (2013), 3. místo na MS (2010), Nejlepší hráčka Evropy (2013)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud