Ivo Pospíšil
1. října 2014 • 09:00

Bratr se rval v NHL a tragicky zemřel. Ted Boogaardová vyzve Česko

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z TURECKA | Vždy pro něj byla tou malou sestřičkou. Ač nyní sama měří takřka dva metry a pomáhá basketbalistkám Kanady za úspěchem na MS. Jenže není divu, když její bratr byl známý bitkař z NHL – Derek Boogaard. Ten, jenž před třemi lety tragicky zemřel po kombinaci léků a alkoholu. „Vím, že by na mě byl teď hrdý,“ říká Krysten Boogaardová. Pivotka, jejíž tvrdost dnes okusí české basketbalistky v boji o čtvrtfinále (15.15 ONLINE na iSport.cz).



V NHL odehrál 277 zápasů. A více než super střelec byl znám jako bojovník, který elitní kanonýry ve svém týmu chránil. Byť za ně v zápasech podstupoval jednu bitku za druhou, které se mu jednoho dne staly osudné.  

„Když jsem vyrůstala, on byl vždycky jeden z mých vzorů. Pracoval, padal na prdel a bylo mu jedno, co o něm lidé říkali. Vím, že by na mě teď byl hrdý,“ říká kanadská basketbalistka Krysten Boogaardová o svém bratrovi Derekovi.

Pět sezon odehrál za Minnesotu Wild a v té šesté šel do New York Rangers. Jenže 13. května 2011 byl nalezen ve svém bytě mrtvý. Příčina? Kombinace alkoholu s tlumícími prášky, které používal kvůli neustálým bolestem hlavy.

„Stále je těžké se s tím vyrovnat,“ přiznává i dnes Boogaardová, jejíž rodina pak bratrův mozek věnovala na vědecké výzkumy (později i vyplynulo, že hokejista trpěl degenerativním onemocněním mozku příbuzným Alzheimerově chorobě, které bývá způsobeno opakovanými údery do hlavy).

VIDEO | Dokument o Boogardově životě a smrti

Sama je nyní jednou z členek současného kanadského výběru. Toho, který dnes nastoupí v boji o čtvrtfinále MS proti českým basketbalistkám. A právě na tuhle pivotku si bude muset dávat pozor, vždyť je největší z týmu – měří jen o tři centimetry méně než Petra Kulichová, 195 centimetrů.

Empatie i tvrdost

„Hlavně jsem si všimla její empatie a výborného čtení situací,“ chválila Boogaardovou, aktuálně hráčku maďarského Gyõru, během olympiády v Londýně trenérka Allison McNeillová.

I tam pomohla Boogaardová celkově k osmému místu, jen o příčku horšímu umístění, než tehdy ukořistily Češky. „Kanada je velmi silný tým, má spoustu hráček do střídání a jejich tvrdost je někdy na hraně. Je to mužstvo, které důsledně organizuje hru, je tvrdé v obraně, má kvalitní doskok a přechod na útočnou polovinu,“ všiml si i trenér Lubor Blažek.

Dnes se mezi nimi ve vzájemném souboji od 15.15 rozhodne, kdo půjde na MS do čtvrtfinále. Zápas sledujte ONLINE zde »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud