21. října 2014 • 17:30

Hráčky se inspirovaly u mužů. Jejich zúžení ligy ale budí nesouhlas

Autor: jip, ivp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po vzoru nejvyšší soutěže basketbalistů se i ženská liga rozhodla snížit počet zápasů domácího mistra v základní části na polovinu. Tým USK Praha, v posledních letech v Česku nedostižný obr, nastoupí v sezoně jen jedenáctkrát, kompletní odehraje až play off. Úleva pro účastníka Euroligy budí rozpaky. Tři z ligových klubů s ní nesouhlasí, druhý český účastník v evropské soutěži IMOS Brno ji nemá. Soutěž má první zápletku ještě před tím, než ve středu začne.



Ženská basketbalová liga začíná kvůli mistrovství světa později, před odehráním mistrovství Evropy 2015 musí navíc skončit dřív. Nahuštění termínů řeší inspirací mužskou Kooperativa NBL, kde nejlepší tým, Nymburk, hraje jen polovinu základní části.

U žen USK Praha to bude v praxi vypadat tak, že v dlouhodobé fázi nastoupí jen k polovině utkání, k těm na palubovkách soupeřek. Domácí duely Pražanek se neuskuteční. Tabulka se při nestejném počtu odehraných kol bude počítat v procentech, jako to už funguje u mužů.

„Všechny kluby (v ŽBL) se k tomu vyjádřily a byly docela vstřícné. Souhlas k tomu daly v podstatě jednoznačně. Je snaha, že příští rok u toho nezůstaneme a vrátíme se k dosavadnímu modelu. Je to jen kvůli vytíženosti hráček USK, aby se vzhledem k ambicím klubu v Evropské lize neutavily,“ vysvětlil guvernér soutěže Ladislav Jirsa.

Krok však v sobě skrývá značnou kontroverzi. Podle informací deníku Sport tři kluby s opatřením nesouhlasily, mezi nimi jsou oba z Brna. Ironií osudu proti úlevě pro USK Praha protestuje i IMOS Brno, který taky hraje Euroligu a čeká ho tedy navlas stejná zápasová porce.

„Pan Bobrovský (trenér Brna) má jiný postoj. Staví mladý kádr a chce hráčky co nejvíc vyhrát,“ připustil i Jirsa. IMOS Brno tak celou základní část odehraje bez výjimky.

Další problémy přibývají

Ani tak to není celé jádro sporu. O podobě nejvyšší soutěže se diskutovalo dlouhé týdny, padaly i návrhy na sehrání tří kol během jednoho týdne. Ženská liga totiž nepřijde jen o polovinu zápasů USK v základní části, ale odpadnou jí i nadstavbové skupiny. Celkem tedy oproti minulé sezoně odpadne jedenáct duelů. A to je dost.

„Jedenáct garantovaných zápasů doma v celé sezoně? Koho bude takový basketbal zajímat? Jak chceme s takovými prodlevami udržet diváky v pozornosti?“ protestuje jeden z oslovených ligových funkcionářů.

Základní část ŽBL nyní bude mít jen 21 kol, následuje pro osm nejlepších play off a pro čtyři zbývající odpadlíky play out.

„Dlouho jsme přemýšleli, jak tu sezonu udělat tak, aby to pro ty holky bylo snesitelné. Po skončení sezony dostaly minimální volno, pak jely přípravu, pak dostaly tři týdny v červenci a od prvního srpna jely týden co týden přípravu a mistrovství světa,“ potvrzuje manažer mistrovského celku Marek Kučera, že impuls vyšel z USK.

„Můžeme říct, jsou to profesionálky a měly by to dělat jako svoji práci, ale nějakou chuť by do basketbalu měly mít. Fakt, že po takto náročné přípravě a s vidinou toho, že týden po skončení ligy nastoupí do přípravy na evropský šampionát, byl hlavním motivem, proč jsme požádali ostatní kluby o to, jestli by nám tu výjimku neumožnily,“ uvedl.

Hráčky nadšené nejsou

Mluví se však o tom, že ani hráčky v týmech napříč ligou nebyly nadšené. Přišly o jednu prestižní konfrontaci s nejlepším domácím celkem, o jednu šanci zahrát si na špičkové úrovni. Rozpaky budí taky srovnání s Nymburkem, protože ten vedle české ligy hraje i VTB ligu a Eurocup. Má daleko větší zápřah. USK Praha čeká na mezinárodní scéně „jen“ Euroliga.

„U Nymburka je to něco jiného, ten hraje dvě evropské soutěže. Nevím, kdo to mohl povolit,“ diví se Jan Bobrovský za IMOS Brno.

A pak je zde rozdílná situace obou pohárových zástupců. Brno výjimku v podobě méně zápasů nemá, navíc o ni nemělo ani zájem. Bobrovský s ní nesouhlasí. Nejen že jeho klub absolvoval ve své mistrovské éře plnou ligovou porci, ale nově oznámený krok považuje i za degradaci ligy.

„Úmyslem bylo rozšířit ligu na dvanáct týmů, aby hrála i jiná družstva. Tím se ze soutěže stal pražský přebor. Teď zase nebudou hrát všechna utkání. Tak já nevím,“ kroutí hlavou zkušený kouč.

Opatření zatím platí jen na následující sezonu. Po ní se jeho dopady vyhodnotí a návrat k předchozímu hracímu modelu není vyloučený.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud