28. ledna 2015 • 19:59

Galatasaray smázl basketbalistky USK, fanoušci se rvali kvůli vlajce

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalistky ZVVZ USK Praha v 11. kole Evropské ligy propadly v útoku a doma podlehly obhájci titulu Galatasarayi Istanbul jednoznačně 43:72. Výrazně si tak zkomplikovaly boj o postup ze skupiny. Nyní budou muset vyhrát minimálně dva ze zbývajících tří zápasů. Brňanky prohrály v 11. kole Evropské ligy v polské Toruni 71:79 a zůstávají bez vítězství na posledním místě ve skupině B. Basketbalisté Nymburku v osmifinálové skupině Evropského poháru porazili doma Štrasburk 72:66 a udrželi alespoň teoretickou šanci na postup. 



Basketbalisté Nymburku v osmifinálové skupině Evropského poháru porazili doma Štrasburk 72:66 a udrželi alespoň teoretickou šanci na postup. Protože před týdnem ve Francii prohráli o sedm bodů, mají horší vzájemné zápasy. První výhrou ve skupině a teprve druhou z posledních 15 mezistátních utkání si však minimálně zvedli sebevědomí.

Nymburští potřebovali k udržení nadějí bezpodmínečně porazit francouzského vicemistra, ideálně o více než sedm bodů, protože právě o tolik podlehli na palubovce Štrasburku.

Do utkání ale vstoupili špatně. Nedařila se jim střelba a navíc nedokázali zastavovat hvězdy soupeře Diota, Dragičeviče a Traorého. Působili pomalým dojmem, a když navíc zahodili čtyři solidní šance zpod koše, byl náskok Štrasburku v jednu chvíli až dvanáctibodový.

Spoluhráče však nabudil trojkou v poslední vteřině čtvrtiny Pomikálek a od druhé části jakoby nastoupil na hřiště úplně vyměněný tým. Nymburk začal proměňovat střely, výrazně se zlepšil v obraně a brzy vyrovnal. Střelecky se dařilo hlavně Američanům Simmonsovi s Washingtonem. Hosté zaznamenali ve druhém období pouhých devět bodů a poločasové skóre bylo vyrovnané 32:32.

Třetí čtvrtina se nápadně podobala té druhé. Domácí pokračovali ve zlepšeném výkonu a hnáni solidní návštěvou v Tipsport Areně navyšovali rozdíl ve skóre až do dvouciferných čísel. Hostům postupně odcházela trojková střelba a náskok se držel nad potřebnými osmi body.

Poslední desetiminutovku odstartovali hosté přesnou střelou z dálky a dali jasně najevo, že budou bojovat nejenom o nižší prohru než o osm bodů, ale i o vítězství. Nymburští znovu zabrali a náskok navýšili až na 14 bodů, ale Štrasburk vedený hlavně Campbellem snížil. Středočeši si výhru pohlídali, ale nikoli potřebný náskok, když jim nevyšel ani závěrečný útok utkání.

Evropský pohár basketbalistů - osmifinálová skupina G, 4. kolo:

Nymburk - Štrasburk 72:66 (12:23, 32:32, 55:46)

Nejvíce bodů: Simmons 16, Burns 15, Washington 13 - Campbell 17, Leloup 8, Diot, Fofana a Dragičevič po 7. Fauly: 21:17. Trestné hody: 17/12 - 15/10. Trojky: 8:10. Doskoky: 35:36.

Basketbalistky USK propadly v útoku 

Pražanky si z minulého utkání v Krakově odvezly nejen porážku, ale i zdravotní potíže. Pivotka Kia Vaughnová byla kvůli nemoci na kapačkách a před utkáním netrénovala, českou reprezentantku Kateřinu Elhotovou nemoc do hry nepustila.

To se projevilo především na ofenzivě týmu, která se vyloženě trápila. Hráčky se často pouštěly do těžkých střel a nedařily se jim rychlé protiútoky. Z úvodních 23 střel proměnily jen pět a za 17 minut daly pouze 14 bodů.

Galatasaray smázl USK, fanoušci se rvali kvůli vlajce
Video se připravuje ...

Naopak Galatasaray potvrzoval zlepšenou formu z posledních týdnů. Za výhrou je hnalo i zhruba 150 radikálních fanoušků, kteří už v úvodu utkání přerušili bitkou s pořadateli. Situaci se však povedlo rychle uklidnit.

Hráčky USK se v útoku nadále trápily, často chybovaly, ale díky kvalitní obraně držely ztrátu kolem deseti bodů a zůstávaly ve hře. Ve třetí části se však rozstřílela bývalá hráčka USK Jelena Dubljevičová a ztráta před poslední čtvrtinou narostla až na 19 bodů.

A když ani v poslední části nepřišlo zlepšení, začaly Pražanky myslet především na to, aby udržely manko pod 29 bodů a měly lepší vzájemné zápasy. To se nakonec těsně nepovedlo a oba celky jsou na tom shodně. Závěrečným náporem alespoň odvrátily hrozbu nejméně nastřílených bodů ve své euroligové historii - ve své premiérové sezoně v roce 2003 daly Bourges ještě o bod méně.

Brňanky prodloužily v Evropské lize sérii porážek

Brňanky dnes sehrály až na malé výjimky vyrovnanou partii a v závěru stahovaly náskok soupeřek. Snaha na zvrat nestačila, poprvé v sezoně ale neprohrály dvojciferným rozdílem.

"Je to škoda. Nebýt zbytečných ztrát míčů, tak jsme mohli uhrát lepší výsledek. A možná i poprvé vyhrát. Soupeřky držely hlavně jejich americké posily. Přesto jsme odvedli solidní výkon. Bohužel jsme na konci všech čtvrtin inkasovali laciné koše," řekl ČTK trenér Bobrovský.

České vicemistryně vstoupily do utkání slibně a po pěti minutách ještě vedly 13:10. V závěru první čtvrtiny ztratily přesnost v koncovce a špatně kombinovaly. Polský tým převzal iniciativu a ve 28. minutě měl náskok o 18 bodů (54:36).

Basketbalistky IMOSu se dokázaly herně zvednout, zlepšily obranu a stačily ještě stáhnout na rozdíl pěti bodů. "V tu chvíli jsme ale dostali dva tříbodové koše po chybách, kdy jsme měli v držení míč. A bylo po naději," posteskl si Bobrovský.

Střelecky se prosazovala Hindráková, která dala 24 bodů. Na rozehrávce jí dobře sekundovala Jalčová. Oporou Brna byla Američanka Smithová, která odehrála celý zápas bez střídání a k 10 bodům přidala 13 doskočených míčů.

Evropská liga basketbalistek - 11. kolo:

Skupina A:

ZVVZ USK Praha - Galatasaray Istanbul 43:72 (8:12, 17:25, 27:46)

Nejvíce bodů: Petrovičová 9, Vítečková 8, Palauová, Robinsonová a Vaughnová po 6 - Dubljevičová 18, Lyttleová 14, Martínezová 13, Yilmazová 12. Fauly: 21:16. Trestné hody: 14/8 - 23/15. Trojky: 1:3. Doskoky: 33:29.

Skupina B:

Energa Toruň - BK IMOS Brno 79:71 (21:15, 37:25, 54:45)

Nejvíce bodů: Reidová 21, Pawlaková a Harrisová po 9, Misiuková 8 - Hindráková 24, Jalčová 15, Stejskalová 13, Smithová 10. Fauly: 20:12. Trestné hody: 14/12 - 12/10. Trojky: 7:5. Doskoky: 36:31

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud