6. března 2015 • 18:50

Eva Vítečková je těhotná! Legenda českého basketbalu končí kariéru

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna z nejlepších basketbalistek české historie Eva Vítečková dnes ve 33 letech ukončila kariéru. Čtrnáctinásobná česká šampionka, vicemistryně světa, mistryně Evropy a druhá nejlepší hráčka Evropy za rok 2012 je těhotná. Narození potomka očekává na konci léta.



"Původně jsem plánovala konec po sezoně, ale jelikož s přítelem čekáme miminko, tak jsem to musela o pár týdnů posunout," řekla Vítečková novinářům. "Vždy jsem měla blízko k rodině, proto jsem asi nikdy neodešla do zahraničí, takže když nastaly tyto příjemné plány, tak nebylo co řešit," dodala.

Eva Vítečková hnala své bývalé spoluhráčky za vítězstvímFoto ČTK

Oficiálně se s kariérou rozloučila v poločase dnešního čtvrtfinále Evropské ligy se Salamankou, kdy ji skandování fanoušků vehnalo slzy do očí. Kvůli těhotenství už nenastoupila v prvním utkání v úterý ve Španělsku, jejím posledním zápasem tak byl poslední duel základní skupiny v Montpellieru.

"Věděla jsem to od začátku roku, řekla jsem to i vedení, ale spoluhráčkám jsem to řekla až po Montpellieru," popisovala Vítečková. "Bála jsem se, co na to v týmu řeknou, když jim budu chybět v klíčových zápasech sezony, ale všichni měli pochopení a vzali to velmi dobře," dodala.

Přijde tak i o červnové mistrovství Evropy. "Tam už jsem ale stejně neměla v plánu jet. Chtěla jsem skončit po klubové sezoně," přiznala.

Rodačka ze Žďáru nad Sázavou byla spolu s Hanou Machovou-Horákovou nejvýznamnější postavou českého ženského basketbalu za uplynulých 15 let. Od roku 1999 hrála za Brno a byla tak u jeho nejslavnějšího období korunovaným v roce 2006 triumfem v Evropské lize. O rok dříve s národním týmem vyhrála mistrovství Evropy.

Největší úspěch přišel v roce 2010, kdy s reprezentací došla až do finále mistrovství světa. Následoval přestup do USK, kde znovu patřila ke klíčovým postavám. Vytvořila rekord Euroligy v počtu startů a schází jí pouhých 10 bodů k pokoření hranice 2500 nastřílených bodů, což se dosud povedlo jen pěti hráčkám. V české lize je nejlepší střelkyní v historii.

"Když jsem začínala, tak jsem si nepomyslela, že budu hrát třikrát na olympiádě, budu mistryní Evropy a budu mít medaili z mistrovství světa. To je něco neuvěřitelného a moc si všech úspěchů cením. Myslím, že jsem ale stále ta holka ze Žďáru a necítím se nijak hvězdně," popsala Vítečková.

"Strašit mě ale ještě asi dlouho bude prohra s Francií ve čtvrtfinále olympijských her v Londýně. To je asi jedna z mála věcí, která mě na mé kariéře mrzí," dodala.

Nyní se kromě narození potomka chystá i na svatbu. "Budu Eva Hlaváčková-Vítečková. Asi se budu představovat Hlaváčková, ale nechám si obě jména," řekla s tím, že od basketbalu ale neodchází definitivně. "Jednou bych se chtěla vrátit, ale už ne k profibasketu," dodala.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud