15. června 2015 • 21:24

Výhra a POSTUP! Basketbalistky si na ME zajistily osmifinále

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

České basketbalistky v závěrečném utkání základní skupiny na mistrovství Evropy porazily domácí Rumunsko 82:71 a postoupily do osmifinálové fáze. V ní se utkají s Běloruskem, Řeckem a Tureckem, přičemž potřebují alespoň dvakrát vyhrát, aby měly naději na účast mezi osmi nejlepšími celky turnaje.



Češkám se sice po nemoci vrátila do sestavy Kateřina Bartoňová, ovšem stále nebyla stoprocentně připravená a problémy se zády navíc vyřadily Terezu Vyoralovou. O to větší odpovědnost ležela na třetí z rozehrávaček kapitánce Veronice Bortelové. Zkušená veteránka si to uvědomovala a od začátku táhla ofenzivu českého týmu, když po 11 minutách měla na kontě devět bodů.

Ve druhé čtvrtině se k ní přidaly Jana Veselá a Alena Hanušová. Češky ale měly problémy s nájezdy hvězdy soupeře Gabriely Margineanové a nedařilo se jim vzdálit se Rumunkám na více než sedm bodů. Navíc si brzy udělala třetí faul pivotka Ilona Burgrová a trenér Blažek se musel spolehnout na Kamilu Štěpánovou. Ta se první výraznější šance v reprezentaci v důležitém utkání chopila velmi dobře.

Ve třetí části se k Burgrové kvůli faulům přidala na lavičce i Bortelová a nemocná Bartoňová si musela poradit s nepříjemným presinkem soupeřek. V útoku se však Češky mohly spolehnout na Hanušovou, která ve třetí části dala 11 bodů a držela soupeřky na distanc.

Rumunky hrály čtvrtý zápas ve čtyřech dnech, postupně jim docházely síly a stále častěji faulovaly. Přesto se v závěru vzmohly na nápor a snížily až patnáctibodovou ztrátu na pouhé tři body. Pak ale znovu zavelela Bortelová, která nájezdem s faulem spoluhráčky uklidnila. A když přidala trojku Kateřina Elhotová, bylo o vítězi rozhodnuto, což potvrdil i radostný výskok trenéra Lubora Blažka.

Stoprocentní jsou Francouzky, Bělorusky a Španělky

Francouzské basketbalistky v závěrečném utkání základních skupin mistrovství Evropy porazily Černou Horu 79:67 a zajistily si prvenství ve skupině A. Po čtyřech kolech mají stoprocentní bilanci také Bělorusky a obhájkyně titulu Španělky, které udolaly Švédsko 64:60, přestože šetřily opory včetně rozehrávačky USK Praha Laii Palauové.

Po předchozích zápasech na šampionátu se zdálo, že by Černá Hora mohla Francii potrápit, ovšem obhájkyně stříbra podaly svůj nejlepší výkon na turnaji a od začátku diktovaly tempo především zásluhou Sandrine Grudaové, která už v první čtvrtině dala 14 ze svých 25 bodů.

Černohorkám příliš nefungovala obrana, přesto se v závěru druhé čtvrtiny dotáhly na rozdíl tří bodů. Pak však kapitánka Francie Céline Dumercová dala šest bodů v řadě a zařídila poločasové vedení o 11 bodů a definitivně odpor soupeře zlomila.

"V minulých zápasech s Českem a Rumunskem jsme měly problémy, proto byl dnešek pro nás testem, jak na tom jsme. Chtěly jsme vyhrát, abychom měly lepší pozici do dalších bojů. Předvedly jsme dobrou obranu proti kvalitnímu týmu a máme z našeho výkonu velkou radost," řekla Dumercová.

Ve skupině B si čtvrtou výhru za sebou připsaly Bělorusky, které budou úvodním soupeřem českých basketbalistek v případě jejich postupu do osmifinále. Dnes Bělorusky přehrály Řecko 82:57 a zaznamenaly zatím nejvyšší vítězství turnaje. Marija Papová k němu přispěla 20 body, o dva body méně přidala Tatsiana Lichtarovičová.

Mistrovství Evropy basketbalistek:

Skupina A (Temešvár):ČR - Rumunsko 82:71 (20:18, 39:35, 63:53)

Nejvíce bodů: Hanušová 24, Bortelová 14, Elhotová 13, Veselá 11 - Margineanová 22, Pascalauová 14, Pavelová 11. Fauly: 19:27. Trestné hody: 26/22 - 15/13. Trojky: 8:4. Doskoky: 40:33.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud