Ivo Pospíšil
4. září 2015 • 22:20

V Rize startuje ME: Hlavním tahákem na plakátech je Veselý!

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LOTYŠSKA | Na tréninku se všemožně hecují, postupně to v nich ale pulzuje čím dál tím silněji. Vstupenky mizí, internet funguje… vítejte v Rize, kde dnes startuje ME v basketbale mužů a kam čeští reprezentanti vstoupí duelem s Estonskem. Jedním z hlavních taháků na všudypřítomných plakátech pak je… Jan Veselý.



Začíná tu velký turnaj. Nepřehlédnete to. Neuniknete tomu.

Vyzvednete si na letišti v Rize kufr a už tam na vás vybafne velký transparent se začátkem ME. Vycházíte z letištní haly a směrem ven vás navigují na zemi nalepené cedulky Eurobasket 2015, Welcome.

Nebo jedete taxíkem směrem do centra (jehož řidič na pomalu jedoucí auto před sebou klidně zatroubí a zakleje „kur…“) a nemůžete si nevšimnout plakátů svítících z obchodních center, pouličních lamp i autobusových zastávek.

Nejen v Berlíně, Montpellier, či v Záhřebu, ale i v Lotyšsku dnes startuje mistrovství Evropy basketbalistů a tahle skupina v Rize je zvlášť důležitá tím, že v ní dnes zahájí své působení (proti Estonsku) i čeští reprezentanti.  

„A platí, že pokud chceme postoupit, musíme Estonsko dostat pod sebe,“ říká Jiří Welsch.

Jen včera absolvovali týmové focení a první trénink.

Videoreportáž z Rigy: S Veselým na plakátech do ME
Video se připravuje ...

Focení, nejprve po jednom, pak jako celý tým. Posléze se přesunuli do menší tréninkové haly, kde pilovali signály. „Hodinu nás nechte, ano?“ usmál se omluvně trenér Ronen Ginzburg, s tím, že trénink byl přístupný médiím jen posledních patnáct minut. Nešlo ani tak o embargo před českými novináři, ale před těmi estonskými, kteří mlsně přešlapovali s kamerou…

Přípravy však vrcholí nejen u hráčů. I organizátoři ještě běhali kolem, natahovali kabely, instalovali reklamní tabule. Vše finišovalo.

„Jo, dobrý, nemůžu si stěžovat. Měli jsme dva tréninky v tréninkové a jeden ve velké hale. Úplně ideální to není, ale v basketu ani v životě nic ideálního nemůžeme hledat,“ uvedl Luboš Bartoň.

A Lotyšsko se chtě nechtě liší. V tréninkové hale míjíte nápisy jako Peldbaseins (plavecký bazén), či Vingrošanaszále (gymnastická hala) nebo si v automatech můžete koupit místo horké čokolády, studené vanilkové, jahodové a čokoládové koktejly.

„Mě to je jedno, o jazyk nebo kulturu nejde. Budeme tu maximálně týden a pak buď jedeme domů, nebo se přesouváme na další fázi do Francie. Přál jsem si sice jet do Německa, což by bylo rovněž nejjednodušší pro české fanoušky, ale když jsem zase viděl tu německou skupinu smrti, tak jsme dostali ještě dobrý los,“ usmál se Welsch.

Hlavní hala, Arena Riga je navíc vskutku univerzální. Pro hokej (Dinamo Riga) pobere 10 300 lidí, pro hudební koncerty 14 600 a pro basketbal 11 200.

Jaký to však umí být kotel, si v sobotu vyzkouší i čeští hráči. Úvodní rozskok duelu s Estonskem začíná ve chvíli, kdy hodiny v Česku budou ukazovat 14.30.  

 Hodnocení největších opor týmu očima trenéra Ronena Ginzburga čtěte v sobotním deníku Sport.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud