6. září 2015 • 22:07

Další česká oběť! Basketbalisté smetli na ME jasně i Ukrajinu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští basketbalisté mají na dosah postup do osmifinále mistrovství Evropy. Po Estonsku na šampionátu v Rize jasně přehráli i Ukrajinu 78:64. K jistotě účasti v play off jim chybí jediná výhra. Tu si mohou připsat už v pondělí od 17:30 proti domácímu Lotyšsku.



"Uvidíme, jak se bude skupina vyvíjet. Samozřejmě jsme rádi, že máme dvě jednoznačná vítězství, ale ve sportu se může stát cokoli, takže buďme nohama při zemi. Splnili jsme však povinnost a do další fáze můžeme jít v klidu," řekl asistent trenéra Lubomír Růžička.

"Je to hodně sladký začátek, v tohle jsem doufali, ale nepřipouštěli jsme si, že to bude takto snadné. Je důležité takhle začít i pro naše sebevědomí," dodal rozehrávač Tomáš Satoranský.

Basketbalisté k utkání nastoupili jen 45 minut poté, co si fotbalisté na zhruba kilometr vzdáleném stadionu zajistili výhrou 2:1 nad Lotyšskem postup na mistrovství Evropy do Francie. A svěřence trenéra Ronena Ginzburga jako by to namotivovalo a sami udělali výrazný krok směrem k postupu do vyřazovacích bojů, které bude hostit Francie.

Od začátku dokázali eliminovat ukrajinskou sílu pod košem v čele s pivotem Fesenkem. O hráče se zkušenostmi z NBA se staral zejména Jan Veselý.

"Honza ho výborně bránil, byl celou dobu před ním. Naopak jsme toho využili v rychlých protiútocích. Oni mají vysoké, mohutné hráče, ne atletické. To prospívalo našemu stylu hry, ukázalo se to jako výhoda," chválil Satoranský.

Češi se sami naopak dostávali k efektním smečím a pokračovali ve výborném výkonu z předchozího utkání s Estonskem. "Herní plán jsme splnili do puntíku a přineslo nám to dvě vítězství. Takže spokojenost. Ty zápasy byly těžké, pokaždé jiné herní styly, ale ušili jsme na to dobrou taktiku a kluci pracovali zodpovědně a hlavně srdcem. Opravdu skvělý přístup od všech. To nás dovedlo k těmto jednoznačným výsledkům, ale nebylo to jednoduché," dodal Růžička.

Proti Estonsku se v útoku tolik nedařilo Pavlu Pumprlovi, tentokrát však vyhlášený obranář v útoku zářil a patřil k nejlepším střelcům utkání.
Od 14. minuty se český náskok začal rapidně navyšovat a to až na 24 bodů.

Když Češi zásluhou Tomáše Satoranského zachytili i nástup do druhé půle, Ukrajina už nenašla sílu na zvrat. Čeští fanoušci, kterých byla v hale převaha, tak mohli v poslední čtvrtině vyvolávat jména svých hrdinů a oslavovat důležité vítězství. Trenér Ginzburg navíc mohl znovu protočit sestavu a pošetřit síly.

"Každá ušetřená minuta je důležitá, protože pět zápasů v šesti dnech nehrají ani v NBA. Teď nás čeká Lotyšsko, kterému zápas s Litvou nevyšel střelecky, ale herně nehrálo špatně. Litva se bude postupně zlepšovat. A Belgie je pro mě velmi silný tým. Predikce před turnajem ji řadily na osmé místo. My jsme splnili povinnost a teď se pokusíme rozlousknout tyto tři těžké oříšky," dodal Růžička.

ČR - Ukrajina 78:64 (20:14, 46:30, 65:45)
Nejvíce bodů: Veselý 19, Pumprla 17, Satoranský 15 - Fesenko 14, Randle 12, Lukašov 9. Rozhodčí: Perez (Šp.), Mogulkoc (Tur.), Balak (Izr.). Fauly: 18:17. Trestné hody: 16/9 - 15/9. Trojky: 3:5. Doskoky: 41:39.

1. ČR 2 2 0 158:121 4
2. Litva 2 2 0 137:117 4
3. Belgie 2 1 1 151:133 3
4. Lotyšsko 2 1 1 127:135 3
5. Ukrajina 2 0 2 132:147 2
6. Estonsko 2 0 2 112:164 2

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud