9. září 2015 • 16:12

Vydřený TRIUMF! Češi zdolali Belgii a na ME mají jistý postup

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští basketbalisté na mistrovství Evropy vydřeli těsnou výhru nad Belgií 66:64 a zajistili si postup do další fáze turnaje, navíc mají šanci bojovat o první dvě místa ve skupině a přijatelnějšího soupeře pro osmifinále. Český tým ztratil v závěrečné čtvrtině desetibodový náskok, ale i díky skvělému výkonu Tomáše Satoranského a jeho trojce 30 vteřin před sirénou duel dotáhl do vítězného konce.



"Tomáš dal vítěznou střelu a právě takový jeden okamžik často rozhoduje o vítězích a poražených. Měli jsme cíl postoupit ze skupiny, to se nám povedlo a uvidíme, co přinese budoucnost," řekl trenér Ronen Ginzburg.

Oproti předchozím zápasům se v úvodu nechytil Jan Veselý, který hned dvakrát narazil na blok. A po dvou trojkách se Belgičané ujali vedení 8:2. Jenže pak zavelel Satoranský, který táhl tým zejména v defenzivě a společně s Petrem Bendou řídil obrat. Do něj už se zapojil i Veselý a Češi získali až sedmibodové vedení.

Nepovedlo se však využít několik nadějných brejků a soupeři odskočit na dvouciferný rozdíl. Místo toho se Belgičané neustále drželi na dostřel. Když se pak v úvodu druhého poločasu nemohli Češi čtyři minuty trefit, povedlo se Belgii dokonce získat vedení.

Pak ale na sebe bral zodpovědnost Veselý, navíc trenéru Ginzburgovi vyšel tah se zónovou obranou, která přibrzdila dobře střílející Belgičany. A když dal Patrik Auda trojku, vedli Češi čtyři vteřiny před koncem třetí čtvrtiny o devět. Jonathan Tabu však ještě stihl do poslední části snížit.

Jan Veselý proti Belgii poprvé na turnaji překonal hranici dvaceti bodů Jan Veselý proti Belgii poprvé na turnaji překonal hranici dvaceti bodůFoto Profimedia.cz

"Většinu zápasu jsme hráli velmi dobře. Náš cíl bylo ubránit Matta Lojeskiho a ten dal jen tři body, takže to kluci zvládli velmi dobře. V útoku jsme měli pár minut, kdy nám to nešlo, ale vypořádali jsme se s tím," konstatoval Ginzburg.

Definitivní zlom nepřišel ani sedm minut před koncem, kdy po trojce Blakea Schilba Češi odskočili poprvé na dvouciferný rozdíl. Soupeř totiž odpověděl šňůrou 13:0, kterou táhl jen 175 centimetrů vysoký rozehrávač Lionel Bosco a budoucí hráč Nymburku Maxime De Zeeuw.

Půl minuty před koncem za stavu 61:62 na sebe ale vzal odpovědnost Satoranský a trojkou zařídil vítězství, které pak ještě jistil z trestných hodů. Češi závěr zvládli velmi dobře takticky.

"Obrovská radost z celého zápasu. Je to velmi cenné vítězství. Zápas jsme začali výborně, ale zase tam byl ten moment, kdy jsme přestávali dávat střely a oni šli do vedení. Byl to těžký moment pro celý tým a o to je to cennější, že jsme vyhráli. Ukázali jsme, že jsme mentálně připravení vyhrávat i takové zápasy," radoval se Satoranský.

Ten si nyní troufá i na obhájce stříbra Litevce, s nimiž Češi ve čtvrtek od 20:30 skupinu uzavřou. V případě vítězství mohou pomýšlet i na prvenství ve skupině. "Máme ambiciózní tým a chceme mít co nejlepší pozici pro osmifinále. Křížem je skupina C, ve které asi na prvních dvou místech budou Řecko a Chorvatsko, kterým bychom se chtěli vyhnout, takže dáme veškerou energii, abychom byli na co nejvyšší příčce," dodal Satoranský.

Ukrajina šmikla Lotyšsko a zamotala skupinu

Basketbalisté Ukrajiny na mistrovství Evropy porazili domácí Lotyšsko 75:74 a dali českým reprezentantům šanci na prvenství ve skupině D. Svěřencům Ronena Ginzburga ho bez ohledu na ostatní výsledky přinese výhra nad Litvou ve čtvrtečním závěrečném utkání.

Lotyšsko po pondělní výhře nad Českem mělo domácí skupinu velmi dobře rozehranou a mělo velkou šanci na první místo. Stačilo mu k tomu porazit papírově slabší soupeře Estonsko a Ukrajinu, která dosud marně čekala na vítězství.

Dnes se ho ale dočkala po dramatické koncovce a udržela se ve hře o postup. A to především zásluhou pivota se zkušenostmi z NBA Kyrila Fesenka, který zaznamenal 21 bodů a 10 doskoků.

Ukrajinci se vyrovnali i s bouřlivým publikem a ani pískot osmi tisíc lotyšských fanoušků jim nezabránil v tom, aby v závěru proměnili klíčové trestné hody.

Mistrovství Evropy basketbalistů - skupina D:

ČR - Belgie 66:64 (21:17, 33:28, 51:44)
Nejvíce bodů: Veselý 21, Satoranský 14, Benda 13 - Tabu 12, Gillet 10, Serron a De Zeeuw po 8. Rozhodčí: Beloševič (Srb.), Lanzarini (It.), Obradovič (Bosna). Fauly: 16:22. Trestné hody: 15/9 - 8/4. Trojky: 5:8. Doskoky: 34:40.

1. ČESKO 4 3 1 289:257 7
2. Litva 4 3 1 275:255 7
3. Belgie 4 2 2 291:273 6
4. Lotyšsko 4 2 2 273:275 6
5. Ukrajina 4 1 3 278:299 5
6. Estonsko 4 1 3 252:299 5

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud