16. září 2015 • 23:03

Už je jasno! Češi se o kvalifikaci na OH v Riu utkají s Itálií

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští basketbalisté se v zápase poražených čtvrtfinalistů mistrovství Evropy utkají ve čtvrtek o účast v olympijské kvalifikaci s Itálií, která podlehla Litvě 85:95 po prodloužení. Litvu, která v základní skupině porazila Česko rovněž až po prodloužení, tak čeká semifinálová bitva se Srbskem.



"V dnešním basketbale rozhodují maličkosti a toto čtvrtfinále to jen potvrdilo. Byl to zápas nahoru dolů s neskutečnými individuálními výkony na obou stranách. Můžeme se jen těšit na náš zápas s Itálií," řekl asistent trenéra českého národního týmu Lubomír Růžička.

Oba celky svedly mimořádně vyrovnané utkání, po čtvrtinách byl rozdíl vždy maximálně jednoho bodu. V posledních deseti minutách normální hrací doby však měla mírně navrch Litva, kterou táhli Jonasové Valančiunas a Mačiulis. Třicet vteřin před koncem ale srovnal Danilo Gallinari a zařídil prodloužení.

V něm dal stejně jako v základní skupině v prodloužení s Českem důležitou trojku Mantas Kalnietis a Valančiunas získal minutu před koncem Litvě sedmibodové vedení, které už Itálie nezvrátila.

Satoranský ohromil smečí proti Srbsku
Satoranský ohromil smečí proti Srbsku

"Věřil jsem, že budeme hrát s Litvou. Přál jsem si to z jediného důvodu. Chtěl jsem odvetu za ten poslední zápas v základní skupině," mrzelo kapitána české reprezentace Jiřího Welsche. "Mně to bylo fuk, proti komu hrajeme. Myslím, že když budeme hrát stejný zápas jako v neděli s Chorvatskem a dneska se Srby, tak kvalifikaci můžeme udělat," dodal Jan Veselý.

Češi naposledy hráli s Itálií v roce 2012 v kvalifikaci o Eurobasket. Doma prohráli 53:63, venku 56:68. Tehdy však hráli bez Jana Veselého.

"Itálie je vynikající celek, který má hru založenou na individuálních činnostech jednotlivců. Všichni čtyři hráči z NBA Gallinari, Belinelli, Bargnani a Gentile tvoří neskutečnou individuální sílu. Výborně pohybují míčem na útočné polovině a jsou velmi ofenzivě laděni. Čeká nás těžké utkání, ale doufám, že vidina olympijské kvalifikace je motivací pro nás pro všechny a že odvedeme výkon, který nás tam posune," dodal Růžička.

Čtvrtfinále mistrovství Evropy basketbalistů v Lille:

Srbsko - ČR 89:75 (21:21, 45:42, 67:63)
Nejvíce bodů: Erceg 20, Raduljica 16, Bjelica 14, Teodosič 12 - Veselý 23, Satoranský 20, Schilb 11.

Litva - Itálie 95:85 po prodl. (21:20, 37:36, 60:59, 79:79)
Nejvíce bodů: Valančiunas 26, Mačiulis 19, Kalnietis 14, Kuzminskas 13 - Bargnani 21, Belinelli 18, Gallinari 17, Gentile 12.

Čtvrteční program:

Zápasy o 5.-8. místo a o účast v olympijské kvalifikaci:

16:00 Lotyšsko - Řecko,
18:30 ČR - Itálie.

Semifinále: 21:00 Španělsko - Francie.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud