17. září 2015 • 20:05

Češi padli i s Itálií a o olympijskou šanci musí ještě zabojovat

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po čtvrtfinálové porážce se Srbskem se museli čeští basketbalisté na mistrovství Evropy sklonit před dalším silným protivníkem. S Italy padl výběr Ronena Ginzburga v úvodním duelu ve skupině o 5. – 8. místo 70:85 a v pátek se porve s Lotyšskem o sedmé místo, které jako poslední znamená jistotu účasti v kvalifikaci o olympijské hry.



Češi odehráli nejméně vydařený zápas v play off. Oproti předchozím duelům s Chorvatskem a Srbskem na nich byla vidět nervozita z důležitého utkání a nepůsobili tak energicky jako předtím. Navíc jim nevyhovoval styl Itálie, založený na akcích jeden na jednoho, na které nepůsobila jinak dobrá týmová obrana.

Došly nám síly. Nezdobil nás ten rychlý a agresivní basketbal jako dosud. Navíc jsme špatně bránili jedna na jedna. Špatně jsme si pomáhali. Jejich pivoti hrají zvenku a jsou schopni hrát jedna na jedna. Jsou siloví a jdou až do koše. To nám dělalo velké problémy," připustil pivot Pavel Houška.

Znovu to však byli Jan Veselý s Tomášem Satoranským, kdo držel český tým ve hře a v kontaktu s favoritem. Předváděli výbornou spolupráci a hezké akce, ovšem v útoku postrádali větší podporu spoluhráčů.

"Saty s Veseláčem hráli v každém zápase velkou porci minut a v tomhle tempu to nemohou táhnout celý zápas. Italové na to měli čtyři hráče a my jen dva. Potřebovali jsme, abychom jim pomohli my kluci z lavičky, ale to se dnes nepodařilo," litoval Houška.

A tak když se v úvodu druhé půle rozstřílely zdálky hvězdy z NBA Danilo Gallinari a Andrea Bargnani, Itálie odskočila na 17 bodů. Veselý se sice snažil s výsledkem něco udělat, ale marně. "Rozstřílel se Bargnani, dal tři rychlé trojky za sebou, my jsme naopak dlouho nedali koš. Tam se to rozhodlo. Pak je proti tak kvalitním soupeřům hrozně těžké získávat vedení zpátky na naši stranu," hodnotil Satoranský.

Rozjetí Italové dali zapomenout na nevydařené čtvrtfinále s Litvou a jejich čtyři hvězdy takticky hlídaly náskok. V závěru tak trenér Ronen Ginzburg už šetřil klíčové hráče na páteční zápas, ve kterém se bude hrát vedle šance na olympiádu také o jistotu účasti na příštím mistrovství Evropy.

"Bude to velice náročné. Všichni cítíme únavu, ještě k tomu to bude třetí zápas ve třech dnech. Bude důležité zapomenout na výsledky předtím a zkoncentrovat se na boj sedmé místo a představovat si, že je to finále. Byla by škoda, kdybychom po tom všem skončili osmí," dodal Satoranský.

Itálie - ČR 85:70 (21:21, 42:37, 74:54)
Nejvíce bodů:
Bargnani 21, Gallinari a Gentile po 15, Belinelli 12 - Veselý 26, Satoranský 12, Schilb 8. Rozhodčí: Lottermoser (Něm.), Jovčič (Srb.), Viator (Fr.). Fauly: 18:18. Trestné hody: 20/17 - 17/11. Trojky: 8:5. Doskoky: 38:28.

Řekové zdolali Lotyšsko a jdou do kvalifikace o OH

Řečtí basketbalisté si zahrají kvalifikaci o olympijské hry. V dnešním utkání poražených čtvrtfinalistů na mistrovství Evropy v Lille porazili Lotyšsko 97:90 a skončí na pátém místě. Lotyšsko ještě čeká duel o sedmé místo s poraženým ze zápasu mezi Itálií a Českou republikou.

Lotyšsko přitom mělo zápas skvěle rozehraný, hned v úvodu získalo jedenáctibodový náskok. Pak se sice Řecko vzpamatovalo, ale na rozmezí poločasů znovu odpadlo a dovolilo soupeři šňůru 24:0.

Lotyši tak získali vedení až o 17 bodů, jenže následoval drtivý nápor Řecka, které se ještě ve třetí čtvrtině stihlo přiblížit na jediný bod. Ve čtvrté části pak obrat dokonalo, i když se na palubovce strhla přestřelka a celkem deset střelců se dostalo na dvouciferný počet bodů.

Mistrovství Evropy basketbalistů v Lille:
O 5.-8. místo:
Řecko - Lotyšsko 97:90 (17:24, 37:44, 60:61)
Nejvíce bodů:
Burusis 20, Spanulis 16, Calanthes a Antetokunmpo po 15 - Janičenoks 22, Mejeris a Bertans po 14, Meiers 13.

21:00 první semifinále: Španělsko - Francie.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud