19. září 2015 • 17:16

Satoranský do NBA? Dveře se otvírají, má jasno jeho agent

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na úspěchu českých basketbalistů na mistrovství Evropy má podíl také hráčský agent Phillip Parun, který před lety začal prošlapávat českým hráčům cestičku do silných zahraničních lig a stará se o většinu reprezentace včetně hvězdy Tomáše Satoranského. A právě zkušenosti hráčů ze zahraničí považuje kapitán Jiří Welsch za jeden z důvodů, proč se národnímu týmu povedlo na šampionátu uspět.



"Před deseti lety jsme jeli na ME jako na výlet vidět velký basketbal. Teď jsou tu kluci jako Tomáš Satoranský a Honza Veselý, kteří vyrůstali v zahraničí a jsou zvyklí proti těmto soupeřům pravidelně hrát. To je důvod změny tohoto týmu," prohlásil Welsch.

Parunova agentura pomáhala hráčům jako Satoranskému, Pavlu Pumprlovi, Davidu Jelínkovi či Patriku Audovi do zahraničí, kde mohli rozvíjet svůj talent v menších klubech či při studiu v USA. Nyní jsou z nich opory úspěšné reprezentace.

"Tihle kluci odehrají daleko více kvalitních zápasů. Je jedno, jestli je to ve fotbale, hokeji či basketbale, ale legionář z kvalitní soutěže je pro reprezentačního trenéra vždy přínos, protože má zkušenost s nejvyšší úrovní," prohlásil Parun v rozhovoru pro ČTK. "A takovou úroveň mohou hráči z českých klubů poznat jen v evropských pohárech a nezapomeňme, že u nás hraje poháry jen Nymburk," dodal.

Shoduje se tak s vedením České basketbalové federace i trenérem Ronenem Ginzburgem, že je třeba podpořit účast českých klubů v evropských pohárech. "Výsledek na mistrovství Evropy je velký úspěch a ukazuje se, že započatá cesta jde správným směrem. Teď je v tom třeba pokračovat. Doufám, že to českému basketbalu pomůže získat nějaké poháry, aby se víc českých kluků mohlo měřit na mezinárodní úrovni. S poháry také získáme lepší zahraniční hráče a po jejich boku se zlepší i ti čeští hráči, kteří navíc nebudou muset za každou cenu do zahraničí," míní Parun.

Syn bývalého novozélandského tenisty Onnyho Paruna, který byl v roce 1973 ve finále Australian Open, má dobrý přehled o českých talentech. A věří, že český basketbal má potenciál být v budoucnu ještě úspěšnější.

"Stoprocentně ano. Záleží na tom, jaké kroky a cestu ti kluci budou volit. Kluci jako Petr Heřman jsou na univerzitách v USA, což je cesta Jirky Zídka a Patrika Audy. Pak jsou hráči jako Šimon Puršl a Vítek Krejčí, kteří jsou v Zaragoze, což je cesta Tomáše Satoranského a Ondry Balvína. Pak dorůstají hráči jako Viktor Pulpán v Pardubicích. To může být cesta jako u Pavla Houšky. Vždy záleží na jednotlivci," řekl Parun.

I současní reprezentanti by měli díky výkonům na šampionátu v budoucnu získat dobré angažmá. Zejména Satoranský s Janem Veselým si hlasitě říkají o smlouvy v NBA. "Tomáš patří k lídrům Barcelony, to samo o sobě je známka kvality. A na šampionátu to jen potvrdil, stejně jako Honza Veselý. Ohledně Tomáše jsme v kontaktu s Washingtonem, který ho draftoval. Sledují jeho vývoj a jsou velice spokojení. To je ale v zásadě všechno, co k tomu teď mohu říct," prohlásil Parun. "Výkony na turnaji mu tam ale dveře určitě nezavírají, naopak," dodal.

Jana Veselého bedlivě sleduje Washington, který ho draftoval Jana Veselého bedlivě sleduje Washington, který ho draftovalFoto Reuters

Jméno si podle něj zlepšili i další hráči. "Evropské týmy naše kluky znají dlouhodobě z evropských pohárů. A když své výkony potvrdí na takovém turnaji, může jim to jen pomoct. A někteří hráči to dokázali. Těžko se mi ale hodnotí individuální výkony, protože vše bylo podřízeno kolektivnímu výsledku a každý v tom měl nějakou roli. Uvidíme, co to udělá," řekl Parun.

"Někteří hráči byli trochu neznámí, ale tady si určitě jméno udělali, protože se udělal úspěch. Pokud bychom neprolezli ze základní skupiny, tak by to bylo horší. Takhle hráli na tom nejlepším jevišti, které je v Evropě možné a svými výkony na sebe upozornili," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud