13. září 2007 • 00:00

Rusko a Španělsko jsou v semifinále ME

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - V úvodním utkání play off Rusové porazili v dramatické koncovce Francii a Španělé v domácím prostředí neměli jako úřadující mistři světa příliš práce s Němci.



Ruští a španělští basketbalisté jsou v semifinále mistrovství Evropy. V úvodním utkání play off dnes Rusové porazili v dramatické koncovce Francii 75:71 a o medaile na kontinentálním šampionátu budou hrát poprvé po čtyřech čtvrtfinálových nezdarech za sebou a po deseti letech. Naopak Španělé v domácím prostředí v Madridu neměli jako úřadující mistři světa příliš práce s Němci a porazili je 83:55. Bez medaile tak skončí dvě hvězdné individuality z NBA, Němec Dirk Nowitzki a Francouz Tony Parker. Jejich týmy vypadly i ze hry o přímou kvalifikaci na olympiádu. Parker patřil k smutným hrdinům večera. Šampion NBA měl sedm sekund před koncem duelu z Rusy možnost vyrovnat z trestných hodů na 71:71, ale podobně, jako se mu to přihodilo těsně před koncem jednobodové prohry od Slovinců, i nyní proměnil jen jednu ze dvou šestek. Po taktickém faulu obhájců bronzových medailí se Rusové z čáry trestného hodu nemýlili a pokusit se o zlikvidování tříbodového manka měla znovu hvězda San Antonia. Po taktickém faulu Rusů dvě sekundy před koncem proměnil Parker první šestku, ale druhou při pokusu o úmyslně nepřesnou střelu s možností dvoubodové dorážky nahodil příliš okatě na zařízení s košem, takže rozhodčí odevzdali míč Rusům. Vítězové, v jejichž dresu tentokrát nepatřil s šesti body i doskoky k hlavním oporám Andrej Kirilenko, měli oproti soupeři přece jen kompaktnější celek a čtyři z nich nastříleli 11 a více bodů. Ve francouzském dresu se to vedle Parkera podařilo jen nejlepšímu střelci zápasu Borisi Diawovi z Phoenixu Suns se 17 body. I on se ale podepsal na prohře, protože za stavu 69:71 nedal dvě šestky, Francie celkem proměnila jen devět z 20 trestných hodů, i když Rusové byli jen o málo úspěšnější (17/9). Španělům se proti úřadujícím vicemistrům Evropy povedla dokonalá odveta za předloňské semifinále, ve kterém o bod prohráli. Před 16.000 diváků mířili domácí favorité od druhé čtvrtiny neohroženě za svým cílem, kterým je první evropský titul v historii. Dopředu je tlačili především excelentní střelci z dálky Carlos Navarro a Jose Calderon, kteří zastali práci za bedlivě střeženého Paua Gasola, zatímco Němcům v čele s hvězdným Nowitzkým se střelba vůbec nedařila. V semifinále se utkají Rusové s vítězem pátečního duelu Litva - Chorvatsko, Španělé si počkají na lepšího z dvojice Slovinsko - Řecko. Poražené týmy čeká boj ve skupině o 5. až 8. místo, ve které je ještě ve hře postup na dodatečný kvalifikační olympijský turnaj.


Výsledky - čtvrtfinále: Rusko - Francie 75:71 (21:23, 39:42, 53:55) Nejvíce bodů: Chrjapa 16, Holden 15, Morgunov 14, Pašutin 11 - Diaw 17, Parker 15.
Španělsko - Německo 83:55 (18:14, 40:27, 64:41) Nejvíce bodů: Calderon 17, Navarro a Fernandez po 12, M. Gasol 10 - Nowitzki 11, Jagla 10.

Témata: 
Články odjinud


Články odjinud