12. října 2015 • 17:31

Basketbalisty by mohla do Ria hnát plná O2 Arena. Šance je velká

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Především s Německem a Tureckem bude Česká basketbalová federace bojovat o to, kdo v červenci uspořádá kvalifikační turnaj o olympijské hry v Riu de Janeiro. Podle generálního sekretáře ČBF Michala Konečného je poměrně vysoká šance, že hostitelství získá Praha. Zvláště když dva ze tří turnajů by se měly konat v Evropě.



"Informace, které ke mně doputovaly na Eurobasketu, říkají, že dva turnaje asi budou na území Evropy a jeden někde ve světě," řekl Konečný v tiskové zprávě. "V současném okamžiku máme v kandidatuře dva soupeře z Evropy. Víme, že to bude Německo. Už na Eurobasketu jsem se o tom bavil s německým generálním sekretářem. Myslím, že tím druhým bude Turecko. Alespoň takové informace už rezonovaly. O dalších nevím," dodal.

Zatímco Češi už mají díky sedmému místu na ME účast v kvalifikaci jistou, pro Německo a Turecko jde o jedinou šanci, jak si ještě o Rio zahrát, jelikož na šampionátu vypadly předčasně. Pouze přidělení kvalifikačního turnaje jim zároveň zajistí divokou kartu.

Přesto Konečný věří, že šance ČBF je poměrně vysoká. "Je to tak jedna ku třem. Máme za sebou úspěšné uspořádání mezinárodních akcí. Spolu s Tureckem jsme braní jako ti, kteří dokážou uspořádat prakticky cokoliv. Je to ale také věc pobídky, takže záleží i na finančních prioritách ostatních kandidátů," prohlásil Konečný s tím, že uspořádání turnaje přinese náklady v řádech desítek milionů korun.

Jako USK, ale v O2 Areně

ČBF však věří, že domácí prostředí by mohlo hrát rozhodující úlohu. Podporu má navíc také od Českého olympijského výboru. "Ze strany ČOV byl projeven velký zájem. Mužský basketbal je jediným českým kolektivním sportem, který se ještě může probojovat do Ria. To bylo jedním z faktorů," vysvětlil Konečný. "A říkali jsme si, že když se podařilo basketbalistkám USK doma vyhrát Euroligu, tak bychom to zkusili také," dodal.

Pokud by česká kandidatura byla úspěšná, hrálo by se v pražské O2 Areně. "Pro takovou akci je nejvhodnější místo Praha a O2 Arena. O2 Arena je jedna z nejmodernějších hal. Musíme počítat s fanoušky, kteří by přijeli. Praha jich láká nejvíc, takže i z hlediska návratnosti a prezentace České republiky v zahraničí je nejlepší Praha. Nyní probíhá analýza, zda by se akce Praze vyplatila," řekl Konečný.

O přidělení pořadatelství tří kvalifikačních turnajů bude mezinárodní basketbalová federace FIBA rozhodovat 23. listopadu. O den později se uskuteční losování skupin.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud