15. prosince 2015 • 10:03

Jsem gay, oznámil rozhodčí. Hvězda NBA ho urazila při zápase

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalová NBA má dalšího „otevřeného“ homosexuála. Není jím ale hráč, jako se stalo v případě končícího Jasona Collinse předloni, ale rozhodčí. Veterán Bill Kennedy se rozhodl o své orientaci promluvit na mikrofon pár dní poté, co ho urážkami s homofobním podtextem zasypal během zápasu Rajon Rondo ze Sacramenta.



Během osmnácti let kariéry v NBA se rozhodčí Bill Kennedy vyrovnával s řadou hráčských výstřelků, vedl více než 1100 zápasů včetně pěti ve finále play off. S tím posledním, urážkami ze strany Rajona Ronda při utkání Sacramento-Boston (hrálo se 3. prosince v Mexiku) vypořádal po svém.

V reakci na Rondovu spršku vulgarit po jeho vyloučení ze zápasu, včetně prohlášení „jsi zas.anej teplouš, Billy“, prohlásil Kennedy veřejně: „Jsem hrdý na to, že jsem rozhodčím v NBA. A jsem hrdý na to, že jsem gay.“

Prohlášení přišlo krátce poté, co Rondo inkasoval za svoje vyvádění jednozápasový distanc. Vedení posuzovalo Rondovo řádění, za které si vysloužil dvě technické chyby a vyloučení, posuzovalo výrazně déle než jiné případy. Rozehrávač Sacramenta, známý nejen výbornými výkony, ale rovněž běžnými kontroverzemi s trenéry, se tak stal prvním hráčem v NBA, který za homosexuální urážky místo pokuty rovnou nesměl hrát.

„Moje chování během zápasu bylo výsledkem frustrace a emocí. Tečka,“ oznámil Rondo na Twitteru.

 

Vzhledem k tomu, že z úst vypustil urážky vzhledem ke Kennedyho homosexualitě, o které se v lize údajně vědělo, musel žehlit daleko větší problém, než kdyby rozhodčímu „jenom“ vynadal.

„Absolutně (moje chování) neodráží můj vztah ke gay-lesbické komunitě. Nechtěl jsem nikoho urazit nebo napadnout,“ dodal Rondo.

VIDEO: Podívejte se na incident


Omluvil se za něho klub, omluvil se přímo i majitel basketbalového Sacramenta, odsoudil ho trenér mužstva. Podle generálního manažera Vlada Divace se omluví i pověstný bouřlivák Rondo osobně rozhodčímu. Kennedyho otevřené vystoupení už pochvalně komentoval Jason Collins, který se k homosexualitě přiznal v roce 2013.

„Následuji cestu všech, kteří se vyrovnali sami se sebou v naději, že to vydá signál k mladým mužům a ženám, že nesmíte nikomu dovolit vyvolat ve vás pocit viny za to, kým jste,“ prohlásil Kennedy pro server Yahoo Sports.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud