Ivo Pospíšil
3. května 2016 • 16:02

Trumpa ne! Hvězdná americká basketbalistka chce hrát za Česko

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Born in the USA, playing for Czechia. Dostala povolení k pobytu, zažádala o občanství a chybí jen kousek, aby se hvězda USK Praha Kia Vaughnová stala první českou basketbalistkou amerického původu. „Myslí to vážně,“ říká její klubová trenérka Natália Hejková a i její nový asistent v USK a současně reprezentační kouč Ivan Beneš přitaká: „Na domácím ME 2017 by nám pomohla.“



Vybojovala pro USK Praha desátý titul v historii, sedla na letadlo do New Yorku, než se ale vydala za rodinou do USA, prohodila s úsměvem k trenérce Natálii Hejkové: „Jestli tam zvolí Donalda Trumpa prezidentem, tak se tam už nevrátím.“

Žert, který se však může klidně změnit v realitu. Hvězdná pivotka pražského celku a nejlepší hráčka loňského Final Four Euroligy totiž minulou středu dostala v Česku povolení k trvalému pobytu, a hned si tak zažádala o udělení českého občanství. Pokud složí zkoušky a Ministerstvo vnitra kývne, stane se první naturalizovanou americkou basketbalistkou v národním dresu.

„V současném stavu národního týmu, kdy končí ta zlatá generace, by se nám taková posila hodila. Budu rád, když to dobře dopadne. Ona už je totiž na české holky zvyklá, zná se s nimi a je navíc dobrá do party,“ řekl reprezentační trenér Ivan Beneš, který byl včera rovněž představen coby nový asistent Natálie Hejkové v USK Praha (za Jiřího Bártu).

Je hvězdou v pozitivním smyslu slova

Vaughnová hraje za pražský tým od roku 2012 a postupně dávala najevo, že by se v Česku ráda usadila. „Praha je pro mě jako druhý domov,“ říkala třeba vloni před Final Four Euroligy.

Začleňování amerických rodaček do evropských národních týmů je navíc současným basketovým fenoménem, kdy podle pravidel FIBA může mít každá země jednoho rodáka z cizího státu. Jen za Slovensko tak třeba hraje Kristi Toliverová, za Srbsko Danielle Pageová, za Černou Horu Angelica Robinsonová, za Turecko Lara Sandersová, za Rusko Epiphanny Princeová a tak dále… Rovněž čeští muži mají po Maurici Whitfieldovi nyní v týmu rodáka z Illinois – Blakea Schilba.

„Všichni už to takhle hrají a třeba na posledním ME žen to měl snad každý stát, díky čemuž se pak posouvali dál. Tou cestou jdou všichni a jsem proto rád, že i my jsme si vytipovali dobrou hráčku, která nám určitě pomůže. Není to hvězda v negativním, ale v pozitivním slova smyslu,“ říká Beneš.

Vaughnovou proto teď čeká další vyřizování s úřady a finální zkouška ze znalostí o České republice a základů českého jazyka. „Bude muset třeba poznat Karlštejn a něco říct. Věřím ale, že na ni nebudou přísní. Občanství dostává plno jiných lidí, tak proč by to neměla dostat hráčka, která může pomoci nároďáku,“ uvedl Beneš.

Hlavním cílem je vše stihnout do příštího roku, kdy se koná v Česku ME, v němž by ona mohla být, coby podkošová hráčka, jednou z hlavních domácích opor. „Věřím, že se to stihne, byrokracie proběhne rychle a nezasekne se to. Byla by škoda, když už se to vyřizuje, aby se to do šampionátu nestihlo,“ dodal Beneš.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud