14. června 2016 • 07:11

Finále se protahuje, Cleveland je stále ve hře o titul

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

První možnost obhájit titul v NBA basketbalisté Golden State na domácím hřišti nevyužili. V pátém finálovém utkání zvítězil na palubovce v Oaklandu hostující Cleveland 112:97 a snížil stav série na 2:3.



Cavaliers udržely ve hře o první mistrovský titul v klubové historii především výborné střelecké výkony LeBrona Jamese a Kyrieho Irvinga, kteří dali shodně po 41 bodech. Poprvé v historii finále NBA tak dva spoluhráči pokořili v jednom zápase hranici 40 bodů.

Irving zazářil v závěru, kdy v úvodních sedmi minutách poslední čtvrtiny nastřílel deset bodů a odrazil snahu domácích o návrat do zápasu. Navíc byl mimořádně efektivní, když proměnil sedmnáct z 24 pokusů z pole a přidal i šest asistencí.

"To bylo něco mimořádného. Kyrieho výkon se zapíše do historie jako jeden z nejlepších ve finálové historii NBA," ocenil spoluhráče LeBron James, jenž k 41 bodům přidal 16 doskoků a sedm asistencí. "Teď jsme prostě jen šťastní, že jsme získali další den. Víc jsme si nemohli přát," dodal.

Nejlepším střelcem Golden State byl s 37 body Klay Thompson, Stephen Curry nastřílel 25 bodů. Velké trápení potkalo Harrisona Barnese, jenž proměnil jen dvě střely ze čtrnácti a zůstal na pěti bodech. Domácí celkově měli úspěšnost střelby pouze 36,4 procenta, zatímco Cavaliers se dostali na 53 procent.

Warriors chyběl potrestaný Draymond Green, i bez svého nejuniverzálnějšího hráče ale domácí v první půli drželi se soupeřem krok a v poločase bylo vyrovnáno 61:61. Po přestávce ale ke špatné obraně přidali i trápení v ofenzivě, když v poslední čtvrtině nastříleli pouze 13 bodů. V úvodu třetí části Golden State navíc přišli o australského pivota Andrewa Boguta, který si poranil koleno.

"Nehráli jsme moc dobře defenzivně. Ale samozřejmě jsme museli počítat s tím, že nebudeme mít Draymonda, takže si nemůžeme stěžovat. Měli jsme hrát lépe a nehráli jsme," uvedl trenér Warriors Steve Kerr.

Šestý finálový zápas se hraje ve čtvrtek v Clevelandu. Warriors si budou chtít zopakovat scénář z loňského roku, kdy vybojovali mistrovský titul na palubovce Cavaliers právě v šestém utkání. "Pořád se mi líbí, v jaké jsme situaci. Líbí se mi mnohem více než situace, v jaké jsou oni," řekl Kerr.

Výsledek:

Golden State - Cleveland 97:112 (32:29, 61:61, 84:93)
Nejvíce bodů: K. Thompson 37, Curry 25, Iguodala 15 - James a Irving oba 41, Smith 10. Trestné hody: 26/19 - 23/14. Trojky: 14:10. Doskoky: 43:41. Diváci: 19.596. Stav série: 3:2.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud