Ivo Pospíšil
5. července 2016 • 12:09

Welsch před Lotyšskem varuje: Na nápravu chyb moc šancí nebude

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SRBSKA | Už tímhle turnajem si prodloužil reprezentační kariéru. Proč ji ale neukončit přímo na olympiádě v Riu? „Už tu na nás dýchla nervozita. Když mluvím o hale, jsme tady vržení do jámy lvové,“ říká basketbalista Jiří Welsch. Před úterním zápasem s Lotyšskem (21.00, PP ČT Sport) jde nejen o druhého Čecha, který hrál NBA, ale také v šestatřiceti letech kapitána týmu, jehož slovo je v kabině zákon.



Věří v úspěch, důvěřuje svým spoluhráčům, ale zároveň varuje před přílišným optimismem. Ví, že pokud se čeští basketbalisté chtějí dostat na olympiádu do Ria, musí na aktuálním kvalifikačním turnaji v Bělehradě postupovat krok za krokem.

Tak tedy, v úterý od 21.00 první soupeř. Lotyšsko.

„Pod vlivem zápasu o sedmé místo (na loňském ME – pozn. red.), kdy jsme je roznesli, mám pocit, že všichni automaticky čekají, že je bez problémů porazíme i tady. Zapomíná se ale na to, jaký zápas jsme proti nim hráli ve skupině,“ připomíná Jiří Welsch nejen vítězství 97:70, ale také porážku 65:72 na loňském šampionátu.

Nutno dodat, tahle slova pak včera získala ještě více na síle, když Lotyši zdemolovali Japonce v prvním zápase o čtyřicet bodů.

„Tak jako většina pobaltských států je to tým výborných střelců. Navíc relativně je to pohyblivé mužstvo. Nejsou to typy, proti kterým jsme hráli v přípravě jako Čína, která měla ve svém středu úplné obry, tohle je spíš menší, pohyblivější, střílející tým,“ popisuje Welsch.

Když tak jeho kamarád Luboš Bartoň před turnajem radil: Hlavně zachovat chladnou hlavu, kapitán českého výběru nemohl nic jiného než nesouhlasit.

Tady budou čeští basketbalisté bojovat o olympijskou naději
Video se připravuje ...

„Asi nepodlehnout emocím, nepodlehnout tlaku. Turnaj je krátký, může trvat čtyři, ale taky jenom dva zápasy. Od začátku každá minuta, každý bod, každá obrana i útok budou rozhodovat o případném úspěchu a neúspěchu. Chyby, co člověk případně udělá, nemá moc šanci napravit,“ říká Welsch.

Ačkoliv se s kariérou neloučí, neboť prodloužil na jeden rok smlouvu s Nymburkem, tohle léto bude jeho reprezentační sbohem. A je jen otázkou, zda tento týden v Bělehradě, nebo příští měsíc v brazilském Riu.

Česko musí nejdřív postoupit ze skupiny, kde je kromě Lotyšska čeká ještě ve středu Japonsko. Vizí je play off a závěrečný finálový zápas o jediné místo na olympiádě. Jasnými favority jsou domácí Srbové.

Satoranský míří do NBA, ale s nízkým kontraktem
Video se připravuje ...

„Nevím, co mám čekat od atmosféry v zápasech, kdy nebude hrát Srbsko, i když my máme v týmu jednoho Polosrba, takže si myslím, že hodně domácích se přijde podívat i na Jana,“ připomíná Welsch přítomnost Jana Veselého, kterého si místní zamilovali při jeho angažmá v bělehradském Partizanu.

„Na Srbsko čeká absolutní peklo, viděl jsem záběry z duelů Crvene Zvezdy Bělehrad, která tu hraje euroligové zápasy, hala bude vyprodaná do posledního místa. Bude to sportovní peklo,“ očekává Welsch.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud