9. července 2016 • 07:45

Welsch končil proti Srbům v slzách: Nejeli jsme na vlně jako na ME

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé v osmnáctileté kariéře měl kapitán basketbalistů Jiří Welsch šanci dostat se na olympijské hry, ale ta mu utekla prohrou 72:96 se Srbskem v semifinále kvalifikace. Ačkoli Češi podle něj neodehráli špatný zápas, Srbové ukázali basketbal nejvyšší úrovně a nedovolili jim proměnit svůj olympijský sen v realitu. I tak podle něj Češi mohou odjíždět s hlavou nahoře.



"Hraju v reprezentaci 18 let a tohle byla moje první šance na olympiádu. Bohužel to nevyšlo, ale i tak to byla dobrá zkušenost. Můžeme jet domů s hlavou nahoře," řekl Welsch novinářům.

Srbsko bylo favoritem a v utkání to potvrdilo. "Jejich kvalita byla o dost výš než naše. To byl basketbal na nejlepší úrovni. Když hrajeme proti Japonsku, můžeme si nějaké chyby dovolit a dají se napravit. Srbové každou chybu trestají," hodnotil Welsch.

"Abychom vyhráli, musela by se sejít kombinace našeho vynikajícího zápasu a jejich maximálně průměrného. To se bohužel nestalo. My hráli celkem dobře, ale přehráli nás ve všech aspektech. Ve střelbě, doskakování, asistencích, jejich výkon byl kompletní, do finále jdou zaslouženě," dodal.

Podle rozehrávače se zkušenostmi z NBA se na týmu projevila únava po náročné sezoně a také jen týden společné přípravy. "Je třeba si přiznat, že jako tým nás nezastihl turnaj ve stejné formě a euforii jako loňské mistrovství Evropy. Těch několik důvodů bychom mohli říkat dokola a možná by zněly jako výmluvy, nicméně je to fakt. Nejeli jsme na stejné vlně jako loni. Dnes se to naplno projevilo," přiznal Welsch.

Vojtěch Hruban střílí trestné hody v semifinále olympijské kvalifikace proti Srbsku.
Vojtěch Hruban střílí trestné hody v semifinále olympijské kvalifikace proti Srbsku.

Za současného stavu tým předvedl asi své maximum. "Klukům jsem před zápasem říkal, abychom v sobě našli všechny zbytky sil, energii, motivaci a vůli a dali to do tohoto duelu. Abychom mohli odcházet s čistým svědomím a čistým štítem. Myslím, že jsme to udělali, ale je potřeba přiznat, že nás přehrál jednoznačně lepší tým," prohlásil Welsch.

Po utkání odcházel se slzami v očích, možná to byl jeho poslední zápas za národní tým. Definitivně však o konci reprezentační kariéry rozhodnutý není. "Po zápase jsem šel do hlediště, zavolal tátu i mámu, co tu byli, a řekl jsem jim, že si nejsem jistý, jestli to byl můj poslední zápas. Ale kdyby náhodou byl, tak že jsem rád, že sem přijeli a měli mě možnost vidět," řekla opora mistrovského Nymburku.

"Nebudu dělat rozhodnutí ani prohlášení. Záleží na tom, jak se bude reprezentace dál ubírat, jestli bude pokračovat trenér a tak dále. Není potřeba se do něčeho hrnout. Rozmyslím se. Příští rok se jede na mistrovství Evropy, to je samozřejmě lákadlo. Ale nezávisí to jen na mně. Rodina je druhé léto beze mě, loni jsem zmeškal první dva měsíce života mojí dcery, letos jsem zmeškal její první narozeniny. Bude to i po dohodě s nimi," dodal šestatřicetiletý Welsch.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud