17. října 2016 • 20:00

Senzační Češky jsou mistryně světa 3x3. Uhrová musela hrát a oživit historii

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úžasného úspěchu dosáhly české basketbalistky o víkendu na mistrovství světa takzvaném trojkovém basketbalu (3x3). Češky si totiž nečekaně dokráčely až pro zlaté medaile, když v semifinále dokázaly vyřadit Američanky. Stejně jako před 15 lety na klasickém mistrovství světa juniorek v Brně. A znovu u toho byla Michaela Uhrová, tentokrát jako trenérka, která ovšem kvůli nedostatku hráček musela také na plac.



"Jsme mistryně světa a je neuvěřitelný zážitek, co tyhle holky, které pomalu ani nebyly v národním týmu pětkového basketu, dokázaly," řekla Uhrová, která předloni dovedla český tým jako trenérka ke čtvrtému místu. Sama už je juniorskou mistryní světa v pětkovém basketbalu z roku 2001.

"Tohle je velká věc už proto, že nejsem aktivní hráčka a dostat se do formy je těžší a těžší. A že tu ještě ve 34 letech dokážu takhle běhat a hrát, toho si moc cením, protože trojkový basket je fyzicky mnohem náročnější," uvedla Uhrová. "Trochu se bojím, aby mi naše federace nezrušila smlouvu jako trenérce, a aby po mně zase nechtěli hraní," dodala s úsměvem.

Je to tam! České basketbalistky vyhrály mistrovství světa ve hře 3 na 3 po finálovém triumfu nad Ukrajinou.
Je to tam! České basketbalistky vyhrály mistrovství světa ve hře 3 na 3 po finálovém triumfu nad Ukrajinou.

3x3 na olympiádu?

Titul mistryň světa v trojkovém basketbalu by měl podle Uhrové posloužit k většímu rozvoji tohoto odvětví. Kromě nenáročnosti, menšího počtu hráček a jednoduchého zázemí tomu nahrává také úsilí mezinárodní basketbalové federace FIBA o zařazení basketbalu 3x3 do programu olympijských her.

"V tomto směru je FIBA velice sebevědomá. Ve světě zaznamenal trojkový basketbal velký rozmach. Jedná se o zcela jinou hru než v pětkovém basketbalu," uvedla po návratu z Číny Uhrová na tiskové konferenci v Brně.

Úspěch českých hráček zvýrazňuje i to, že vybrat reprezentační tým v rozehrané sezoně bylo značně problematické. Nakonec musela na MS zasáhnout do hry také sama Uhrová a dokázat, že nic nezapomněla. Před patnácti lety získala v Brně titul juniorské mistryně světa.

Americká koučka už Uhrová potkat nechce

Semifinálové cesty byly v obou případech podobné. V roce 2001 české reprezentantky porazily nejdříve překvapivě tým USA a ve finále Rusko. Tentokrát znovu narazily v semifinále na USA a ve finále pokořily Ukrajinu.

"Těžko říci, kterého z těchto dvou titulů si více cením. Neporovnávala bych to. Podobnou otázku jsem dostala i na oficiální konferenci FIBA a odpověděla jsem stejně. Paradoxní je, že tým USA vedla stejná trenérka jako před patnácti lety v Brně. Ta mi po prohře řekla, že by se se mnou už potřetí setkat nechtěla," usmívala se Uhrová, která se po turnaji dozvěděla, že je první hráčkou s tituly mistryně světa v trojkovém i pětkovém basketbalu.

"Měly jsme hodně těžkou skupinu. Nejtěžší byl první zápas proti Cookovým ostrovům a potom finále. Každým utkáním tlak na nás rostl," ohlédla se hrající trenérka za úspěchem, který společně s ní dosáhly Tereza Vorlová, Kateřina Novotná a Sára Krumpholcová. Ta už letos získala bronzovou medaili z juniorského mistrovství Evropy, kde byla vyhlášena nejužitečnější hráčkou.

Není jasné, kdo vyhraje

"Trojkový basket mě baví více než pětkový. Hráči jsou mnohem častěji v kontaktu s míčem. Rozdíl je i v tom, že v pětkovém je také často jasné, kdo vyhraje. Mezi ženami je na rozdíl od juniorek hra tvrdší a rychlejší," poznamenala Krumpholcová, kterou braly spoluhráčky vzhledem k jejímu předcházejícímu úspěchu v kategorii juniorek jako týmové štěstíčko.

Češky nejprve ve skupině zdolaly Cookovy ostrovy, následně prohrály s Francií, ale výhrami nad domácí Čínou a Rumunskem vybojovaly postup. Ve čtvrtfinále si poradily s Nizozemskem a o překvapení se postaraly v semifinále, kdy zaskočily basketbalovou velmoc USA. Zápas ukončila trojkou 30 vteřin před koncem na 21:18 Uhrová, která byla nejlepší českou střelkyní na turnaji.

V boji o titul Češky jasně přehrály dalšího překvapivého finalistu Ukrajinu, která předtím v play off vyřadila silné celky Francie a Španělska. I tento zápas skončil před časovým limitem, o což se dvě minuty před koncem postarala juniorka Krumpholcová.

První oslava titulu se uskutečnila hned po finálovém duelu s českými příznivci, kteří v Číně vydatně fandili. Hlavní oslavy chystají úspěšné basketbalistky o víkendu v Praze.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud