23. května 2017 • 20:32

Nymburk slaví 14. basketbalový titul v řadě, přijde ale o prezidenta Janstu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalisté Nymburka získali počtrnácté za sebou český titul. V odvetě finále NBL doma porazili Děčín 70:56, přitom si po výhře 82:71 v úvodním duelu mohli dovolit i o deset bodů prohrát. Děčín se potřetí za sebou musí spokojit s druhým místem.



Nymburk překonal basketbalový rekord brněnských "Žabin", které v letech 1996 až 2008 vybojovaly třináct titulů v řadě. Zároveň potvrdil dominanci v NBL, kde za celou sezonu jen dvakrát těsně prohrál.

Nejužitečnějším hráčem finále byl vyhlášen kubánský křídelní hráč mistrovského celku Howard Sant-Roos, který byl v obou utkáních nejlepším střelcem s 27 a 21 body.

Děčín se v první polovině odvety držel ve hře. Oproti předchozímu utkání zachytil úvod a nepouštěl soupeře tak často do brejků. Navíc se mu dařila střelba i obrana nájezdů domácích a v prvních minutách vedl. Pak ale Nymburk výrazně zlepšil obranu jeden na jednoho a začal si budovat náskok.

Hosté se však nevzdali, rovněž velmi dobře bránili a díky dopichu Tomáše Pomikálka spolu s klaksonem drželi v poločase jednobodový rozdíl ve skóre. Jenže třetí část patřila favoritovi vedenému Sant-Roosem a rozehrávačem Eugenem Lawrencem.

Od 25. do 30. minuty předvedli domácí šňůru 9:0 a definitivně vzali Děčínu naději na titul. V poslední čtvrtině už si Nymburk náskok hlídal, i když dal prostor dalším hráčům z lavičky, a směřoval k mistrovským oslavám. Děčínští basketbalisté ale i tak sklidili od svých fanoušků ovace a skandování: "Pro nás jste mistři".

Jansta chce Nymburk prodat

Předseda České basketbalové federace a České unie sportu Miroslav Jansta končí v roli prezidenta basketbalistů Nymburka, v jejichž vedení byl od roku 1995. V příštích měsících počítá i s prodejem klubu. Oznámil to novinářům při dnešním finále NBL, ve kterém Nymburk útočí na 14. titul v řadě.

"Už dva roky jsem zvažoval, že skončím jako prezident klubu a vlastník, a dnes je to moje poslední finále v roli prezidenta. A v příštích měsících dojde i ke změně vlastníka," řekl Jansta v rozhovoru pro Českou televizi. "Oznámil jsem to už na ČBF i FIBA. Pro basketbal v Nymburce jsem udělal maximum a víc bych nepřinesl, protože na to nemám moc času," dodal.

"Teď začnu jednání o svém nástupci. Do začátku sezony bude jasné, kdo bude prezident a vlastník. Také chci fanoušky uklidnit, že příští sezona je zajištěna na velmi dobré úrovni," prohlásil Jansta.

Pětapadesátiletý právník a jeden z nejmocnějších sportovních funkcionářů v Česku se vedení klubu ujal v roce 1995 spolu s bratrem, o pět let později jej dovedli do nejvyšší soutěže. V sezoně 2003/04 slavil Nymburk premiérový titul a od té doby ho nikdo z trůnu nesesadil. Klub byl úspěšný také v evropských pohárech a měl i blízko k postupu do prestižní Evropské ligy.

Nymburk - Děčín 70:56 (18:18, 32:31, 55:42)
Nejvíce bodů: Sant-Roos 21, Lawrence 15, Benda 11 - Vyoral 13, P. Houška 11, Pomikálek 10. Fauly: 17:21. Trestné hody: 22/17 - 16/11. Trojky: 9:5. Doskoky: 43:44. První zápas: 82:71.

Konečné pořadí NBL:
1. Nymburk,
2. Děčín,
3. Pardubice,
4. Opava,
5. USK Praha,
6. Kolín,
7. Svitavy,
8. Ústí nad Labem,
9. Brno,
10. Jindřichův Hradec,
11. Ostrava,
12. Prostějov.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud