18. srpna 2017 • 16:10

Za Trumpem nepůjdu! Hvězdný Durant odmítá navštívit Bílý dům

Autor: mat
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to každoroční rituál. Vítězný tým NBA je pozván do Bílého domu, kde se setkává s prezidentem USA.  Posledních osm let to byla pro basketbalisty radost, neboť Barack Obama patří k velkým fanouškům NBA. Jenže časy se s nástupem Donalda Trumpa mění. A stejně tak ochota šampionů prokázat mu návštěvou Bílého domu respekt.  



Poslední vítězové nejlepší basketbalové ligy světa Golden State Warriors sice ještě oficiální pozvánku do Washingtonu nedostali, ale již teď je jasná absence hvězdy týmu Kevina Duranta. Ten zcela vyloučil svou účast na setkání a vyjádřil nespokojenost s politikou Trumpa.

„Nerespektuji toho, kdo momentálně zastává funkci prezidenta,“ vysvětluje 28letý Američan a nejužitečnější hráč letošního finále. Zdůrazňuje, že se nejedná o týmové rozhodnutí nýbrž jeho vlastní. „Ale pokud znám svoje spoluhráče dobře, myslím, že s ním budou souhlasit…“

 A zřejmě má pravdu. „Protitrumpovská“ nálada údajně panuje v celém týmu z kalifornského Oaklandu. Sám trenér Steve Kerr prohlásil, že Trump nemá dostatečné kvality pro zastávání prezidentského úřadu. Podobně se vyjadřovali i jeho svěřenci v čele s hvězdným rozehrávačem Stephem Currym, který nepřímo nazval Trumpa hlupákem.

Po vítězství nad Clevelandem ve finále NBA se vynořily spekulace, že si dokonce Warriors týmově odhlasovali bojkot celé akce. Klub následně vydal oficiální prohlášení: „Neobdrželi jsme pozvání do Bílého domu, ale rozhodnutí učiníme, až to bude nezbytné.“ Zda úřadující šampioni vůbec obdrží pozvánku, není jasné. Pokud by ji však odmítli, stali by se vůbec prvním týmem NBA, který se odhodlal k takovému gestu.

 Prezident USA se ocitl pod palbou kritiky, když podle mnohých dostatečně neodsoudil bělošské radikály, kteří mají na svědomí víkendové násilnické nepokoje v Charlottesville. Durant dává podíl na vině za rasové pnutí  v USA právě americkému prezidentovi. „Od té doby, co se stal prezidentem, je naše země rozdělená. Když vládl Obama, situace se postupně zlepšovala,“ vyzdvihuje jeho předchůdce.

Durant rozhodně není jediný, kdo je znepokojen současnou politikou Bílého domu. Další basketbalová superstar Lebron James rovněž nepatří mezi Trumpovi příznivce. „Nenávist v Americe byla vždycky, ale Donald Trump jí udělal znovu moderní“ napsal před několika dny na svůj Twitter a Trumpa označil za „takzvaného prezidenta“. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud