17. září 2017 • 22:37

Slovinci jsou poprvé v historii mistry Evropy! Ve finále porazili Srby

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovinští basketbalisté jsou poprvé v historii mistry Evropy. Ve finále šampionátu v Istanbulu porazili Srbsko 93:85 a dosáhli na největší úspěch od osamostatnění se od Jugoslávie v roce 1991. Jejich dosavadním maximem bylo čtvrté místo z roku 2009. Hrdinou byl Goran Dragič, který 35 body vytvořil střelecké maximum tohoto mistrovství. Byl potom také zvolen nejužitečnějším hráčem šampionátu.



Slovinci za celý turnaj nepoznali hořkost porážky. V základní skupině přehráli Polsko, Finsko, Řecko, Island i Francii. Ve osmifinále zdolali Ukrajinu, ve čtvrtfinále silné Lotyšsko a v semifinále porazili o 20 bodů obhájce titulu Španělsko. Ve finále na ně nevyzráli ani Srbové, kterým nepomohlo ani 22 bodů Bogdana Bogdanoviče.

Rozjetí Slovinci si především díky skvělé druhé čtvrtině, ve které pod taktovkou Dragiče dali 36 bodů, vypracovali vedení až dvanáctibodové vedení. Jenže pak začal mít Dragič zdravotní potíže a již svému týmu tolik nepomáhal. Příliš se nedařilo ani druhé hvězdě týmu Lukovi Dončičovi.

Srbové toho využili k obratu a v polovině poslední čtvrtiny šli do vedení. Pak ale Slovince, kteří už hráli bez Dragiče, podrželi Klemen Prepelič s americkou akvizicí Anthonym Randolphem, kteří odrazili srbský nápor a zařídili výhru. Klíčový byl zejména Randolphův koš s faulem na 86:82 minutu a půl před koncem. Hned vzápětí navíc Gašper Vidmar skvěle zablokoval nájezd Bogdanoviče a Slovinci už výhru udrželi.

Srbsko má druhé stříbro od roku 2001, kdy naposledy brali zlato ještě jako výběr Jugoslávie. Bronzové medaile vybojovali obhájci titulu Španělé po vítězství 93:85 nad Ruskem.

Do ideální sestavy turnaje se dostali Slovinci Dragič a Dončič, Srb Bogdanovič, nejlepší střelec turnaje Alexej Šved z Ruska a španělská hvězda Pau Gasol.

Mistrovství Evropy basketbalistů v Istanbulu:

Finále: Slovinsko - Srbsko 93:85 (20:22, 56:47, 71:67)
Nejvíce bodů: Dragič 35, Prepelič 21, Randolph 11 - Bogdanovič 22, Mačvan 18, Lučič 9.

O 3. místo: Španělsko - Rusko 93:85 (21:13, 24:15, 21:27)
Nejvíce bodů: P. Gasol 26, M. Gasol 25, Rodríguez 16 - Šved 18, Mozgov 14, Voroncevič a D. Kulagin po 10.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud