18. září 2017 • 15:30

České basketbalistky povede Svitek, u mužů bude jasno později

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novým trenérem českého národního týmu basketbalistek byl jmenován Štefan Svitek. Padesátiletý Slovák naposledy vedl maďarskou reprezentaci, se kterou na červnovém mistrovství Evropy porazil právě český výběr a došel do osmifinále. Smlouvu podepsal do mistrovství Evropy v roce 2019. Zároveň povede maďarský klub Miskolc. Výkonný výbor České basketbalové federace zatím nerozhodl o trenérovi mužské reprezentace na další období. Chce totiž vytvořit koncept na příští čtyři roky a také chce do rozhodování zapojit předsedu Miroslava Janstu, který je momentálně po operaci v nemocnici.



Ve funkci nahradí Ivana Beneše, který vedl tým poslední dva roky. Beneš u reprezentace zůstane v roli asistenta. Svitek chce v realizačním týmu spolupracovat také s bývalou kapitánkou národního celku Veronikou Bortelovou.

Svitek je bývalým československým reprezentantem, za národní mužstvo odehrál téměř dvě stovky zápasů. Hrával za Svit, Košice a Pardubice, následně působil deset let v německé bundeslize v Braunschweigu, Hagenu, Bambergu a Ulmu.

Od roku 2007 se rodák z Gelnice poblíž Košic věnuje trenérské kariéře především v ženském basketbalu. S Košicemi získal čtyři slovenské tituly. V roce 2012 poprvé převzal maďarskou reprezentaci a jen těsně mu unikl postup z kvalifikace na ME 2013.

Poté vedl Ružomberok, Wislu Krakov a v roce 2015 se dohodl k návratu k maďarské reprezentaci. Zároveň si odskočil i k mužskému basketbalu v Košicích, ale nedostal výraznější prostor a už v průběhu první sezony skončil.

Poté Svitek vedl ženský tým Polkowic. Aktuálně působí na lavičce Miskolce, kde hraje i česká reprezentantka Tereza Pecková.

Čtyři varianty, jednou z nich je Ginzburg

U mužské reprezentace by o obsazení postu trenéra mělo být jasno do 14 dnů s tím, že jednou ze zvažovaných variant je i setrvání současného kouče Ronena Ginzburga.

Vzhledem k tomu, že v listopadu startuje kvalifikace mistrovství světa, měl výbor trenéra vybrat už dnes, jenže nechce rozhodnutí uspěchat. Cílem totiž není snaha o těžký postup na mistrovství světa, ale vybudování konkurenceschopného týmu pro mistrovství Evropy 2021. Proto činovníci definitivní rozhodnutí o měsíc odložili a jméno nového trenéra oznámí 16. října. Jasno ale chtějí mít už do dvou týdnů.

"Chceme se s tím popasovat seriózně. Začíná kvalifikace na mistrovství světa, ale není velká pravděpodobnost, že se tam dostaneme. Další velká akce je ME 2021, takže chceme sestavit tým, který tam předvede dobrý výkon. S tím chceme celý tým stavět," řekl po dnešním zasedání místopředseda ČBF Zdeněk Bříza. "Také nechceme rozhodovat bez pana předsedy Jansty, který je v nemocnici po operaci a nemůžeme to s ním konzultovat ani po telefonu," dodal.

Připustil, že výbor nyní pracuje se čtyřmi variantami a že jednou z nich je setrvání Ginzburga, který vede český tým od roku 2013. A to i přesto, že reprezentace pod jeho vedením na letošním mistrovství Evropy skončila až na dvacátém místě, když porazila jen Rumunsko.

"Výsledek na Eurobasketu bereme jako neúspěch a kritiku z pohledu fanouška chápeme. Určitě se ale hraje s variantou nechat Ginzburga u týmu, pokud bude dohoda o dlouhodobé spolupráci. Celkem však nyní máme čtyři kandidáty," dodal Bříza. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud