18. října 2017 • 10:18

Ginzburg zůstává. Izraelský kouč povede české basketbalisty až do ME 2021

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenérem mužské basketbalové reprezentace zůstává Ronen Ginzburg. Čtyřiapadesátiletý izraelský kouč se dohodl s vedením České basketbalové federace na pokračování spolupráce, která trvá od prosince 2013. Národnímu týmu se začne věnovat na plný úvazek. Ke konci měsíce opustí lavičku mistrovského Nymburku, kde ho nahradí asistent Oren Amiel.



"Působení pana Ginzburga u národního týmu vnímáme jako úspěšné. Pod jeho vedením tým dosáhl na největší úspěchy samostatné české éry. Proto jsme rádi, že jsme se dohodli na pokračování spolupráce," řekl generální sekretář ČBF Michal Konečný. "Jejím cílem bude úspěch na ME 2021," dodal místopředseda Zdeněk Bříza s tím, že čtyřletou smlouvu může po dvou letech federace ukončit.

Ginzburg působí v českém basketbale od roku 2006. Nejprve byl v Nymburce asistentem Muliho Kacurina a po čtyřech letech tým převzal jako hlavní trenér. S přestávkou v letech 2013 až 2015 ho vede dosud a byl u devíti českých titulů nymburského celku.

V prosinci 2013 se ujal národního týmu po Pavlu Budínském a na předloňském mistrovství Evropy dovedl reprezentaci k nečekanému sedmému místu, což je nejlepší umístění v historii samostatného Česka. Vybojoval tím i účast v olympijské kvalifikaci, ve které byli Češi dvě výhry od postupu na hry, když jim cestu zavřeli pozdější finalisté Srbové.

"Byly to pro mě těžké dva týdny na rozhodování. Opustit skvělý klub jako Nymburk není lehké, ale po diskuzi jsem se rozhodl pokračovat v tomto reprezentačním projektu a uspět na ME 2021," řekl Ginzburg. "Je to pro mě dobrodružství. Když vidím mladé hráče, které máme k dispozici, plus hráče jako Veselý, Balvín, Satoranský, tak si myslím, že můžeme být ještě lepší než v roce 2015," dodal.

Letos českému výběru mistrovství Evropy nevyšlo a obsadil i kvůli absenci několika opor až 20. místo. S jedinou výhrou z pěti zápasů nepostoupil ani ze základní skupiny.

Výkonný výbor zvažoval čtyři různé varianty, ale nakonec se rozhodl dát opět důvěru Ginzburgovi. Jeho úkolem bude především připravit tým na mistrovství Evropy 2021, které by mohla spolupořádat Praha. Už v listopadu startuje kvalifikace o MS 2019. "Cílem bude postoupit z první kvalifikační skupiny a pak se uvidí. Hlavní je ale připravit tým na ME 2021 včetně hráčů ze zahraničí a mladých hráčů," uvedl Ginzburg.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud