30. října 2017 • 15:11

Svitek poprvé nominoval: Vrací se Pecková či Šujanová, nechybí Vaughnová

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nový trenér ženské basketbalové reprezentace Štefan Svitek zařadil do své první nominace hned několik hráček, které v poslední době nereprezentovaly, včetně vicemistryň světa z roku 2010 Terezy Peckové a Edity Šujanové. V šestnáctičlenné nominaci na kvalifikační zápasy o postup na mistrovství Evropy s Německem a Švýcarskem nechybí ani Kateřina Bartoňová, Romana Hejdová, Kamila Štěpánová či Julia Reisingerová, které byl zrušen zákaz reprezentovat.



Z výběru na letošním nevydařeném mistrovství Evropy zůstalo jen sedm hráček. Ilona Burgrová s Petrou Kulichovou ukončily reprezentační kariéru, Tereza Vyoralová je zraněná a Pavlu Švrdlíkovou s Michaelou Stejskalovou Svitek nepovolal.

Ve výběru naopak nechybí Američanka Kia Vaughnová, která před rokem získala české občanství po letech strávených v USK Praha a nyní má dorazit jako pivotka Fenerbahce Istanbul.

Svitek se ve spolupráci s asistenty Ivanem Benešem a Veronikou Bortelovou rozhodl vsadit na zkušenost a povolal většinou hráčky, které toho mají s národním týmem hodně za sebou. Pecková odehrála sedm velkých turnajů, Hejdová s Bartoňovou po pěti a Šujanová čtyři. Poslední sice pro ni bylo mistrovství Evropy 2011, pak ji ze hry vyřadila zranění, ale nyní se ve 32 letech pokusí probojovat do finální nominace, před níž Svitek vyřadí čtyři hráčky.

Naopak první výraznější šanci dostane královéhradecká Kristýna Minarovičová, která v létě reprezentovala v basketbalu 3x3. Šanci dostala také nadějná pivotka Reisingerová, která do reprezentace nahlédla v létě 2016.

Národní tým se pod vedením Svitka poprvé sejde v neděli 5. listopadu a čtyři dny bude trénovat v Praze, než se přesune do Německa k úvodnímu duelu kvalifikace hranému 11. listopadu v Saarlouis. Ve středu 15. listopadu pak v Praze na Královce přivítá Švýcarsko. Ve skupině je také Belgie. Na šampionát postoupí vítězové skupin a šest nejlepších celků na druhých místech.

Nominace basketbalistek:

Rozehrávačky: Lenka Bartáková (Piešťanské Čajky/SR), Kateřina Bartoňová (Hradec Králové), Petra Záplatová (Wasserburg/Něm.).

Křídla: Karolína Elhotová, Kateřina Elhotová, Veronika Voráčková (všechny USK Praha), Jana Hausknechtová (Žabiny Brno), Romana Hejdová (Mondeville/Fr.), Kristýna Minarovičová (Hradec Králové), Tereza Pecková (Miskolc/Maď.), Renata Pudláková (Slavia Praha).

Pivotky: Alena Hanušová (USK Praha), Julia Reisingerová (Sant Adria/Šp.), Kamila Štěpánová (Györ/Maď.), Edita Šujanová (KP Brno), Kia Vaughnová (Fenerbahce/Tur.).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud