30. října 2008 • 14:42

NBA v krizi: propouští

Autor: jip
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbal se jako první z globálních sportů začal potýkat s finanční krizí, která dusí především Spojené státy. Krátce před začátkem nového ročníku NBA vedení ligy oznámilo, že bylo nuceno propustit devět procent svých zaměstnanců.



Práci ztratilo 80 lidí, vesměs úředníků.

Liga se navíc obává slabšího prodeje permanentních vstupenek.
Do čtyř let se má basketbalová NBA rozšířit po vzoru dalších zámořských ligových soutěží expandovat do Evropy a odehrát několik zápasů základní části v Londýně. Zároveň chce liga stavět více než deset moderních arén v Číně, kde vidí velký trh.

Ten její, americký, by mohl ale nejspíš začít nebezpečně uvadat.
„Naše ekonomika je trochu rozviklaná, takže jsme před pár měsíci učinili rozhodnutí o redukci devíti procent pracovních míst. Musíme si začít utahovat opasek,“ řekl komisionář ligy David Stern.

„Jsme na pozoru před finanční situací našich klubů a majitelé jsou v pozicích, kdy by mohlo přijít několik bouřek,“ prohlásil doslova.

80
Tolik pracovních míst po Americe muselo v obavě z ekonomické krize zrušit vedení NBA, činí to asi devět procent všech zaměstnanců


Navíc přišel s obavami, že se začátkem kem soutěže bude na nižších číslech ižší h čí l h oproti minulosti prodej permanentek.

Pro NBA to nejsou dobré signály. Soutěž sice začala velkolepým zápasem Boston-Cleveland a první noc se předvedli v plném lesku i Los Angeles Lakers, další z uchazečů o titul, na jejichž zápas dorazila řada bohatých prominentů v čele s Davidem Beckhamem, slova o „utahování opasků“ ale zní výstražně. Jakkoliv je komisionář Stern později zmírnil, když řekl, že opatření byla provedena preventivně.

„Věřím, že naše sezona bude dobrá a že náš byznys si povede lépe než jiné byznysy,“ podotkl Davis Stern. O možném strádání ní promluvil v Londýně.

Finanční krize se nepřímo dotkla i dalších tradičních sportů za oceánem. V NHL například některé kluby začaly prodávat levněji vstupenky na horší místa v arénách a v baseballové lize MLB varoval šéf Bud Selig kluby, aby „nebyly nenažrané“ a snažily se také držet ceny lístků na nižší hranici. Jinak hrozí menší zájem diváků, což se při systému financování amerických klubů může rovnat menší katastrofě.

Pro americký basketbal se ve jménu udržení zisků zdá být nevyhnutelné obrátit část svojí pozornosti na druhou stranu zeměkoule. V Číně je NBA obrovsky sledovaná, dres Kobeho Bryanta je třetím nejprodávanějším sportovním suvenýrem a Yao Ming je pro národ hrdinou.

Dvanáct až dvacet pět arén v zámořském stylu tam má vybudovat koncern AEG, provozující podobné haly například v Londýně, v Berlíně nebo v Los Angeles.

Články odjinud


Články odjinud