31. října 2008 • 13:51

Hit kola: Brno versus USK

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V basketbalové lize žen se v sobotu poprvé v sezoně utkají největší rivalové Gambrinus Sika Brno a ZVVZ USK Praha. Jeden z účastníků Evropské ligy tak ztratí v domácí soutěži první body. Vítěz zápasu povede tabulku.



Obhájkyně titulu z Brna po změnách v kádru hledaly v úvodu sezony dlouho herní pohodu. Ve středu se však blýskly v Evropské lize vítězstvím nad silným CSKA Moskva 70:65.

"Tento výsledek nám určitě směrem k sobotnímu zápasu hodně psychicky pomohl. Naše hráčky si uvědomily, že musí i v obraně myslet a dokázaly eliminovat tlak soupeřek," uvedl trenér brněnského týmu Jan Bobrovský.

Basketbalistky USK touží vystoupit ze stínu svých rivalek, které loni v únoru připravily o rekordní devítiletou neporazitelnost v domácí soutěži. Vítězstvím 81:79 v prodloužení končily sérii 256 ligových ligových výher Brna. Od tohoto klopýtnutí načaly třináctinásobné mistryně novou sérii a neprohrály v 50 ligových zápasech.

Vysokoškolačky mají na kontě cenné vítězství nad Valencií v Evropské lize, ve středu ale prohrály v chorvatském Šibeniku 70:76. "Bude otázkou, kterou ze zahraničních hráček nechá trenér Blažek odpočívat.

Ale stejný problém mají i soupeřky. Brňanky určitě nakoplo vítězství nad CSKA Moskva, nám se naopak v Šibeniku nedařilo. Doufám, že zápas bude zajímavý," uvedl manažer pražského týmu Marek Kučera.

Podle statistik Evropské ligy je v obou týmech zcela odlišné rozložení úderné síly mezi domácí hráčky a cizinky. V brněnském celku táhnou hru české reprezentantky Vítečková, Horáková a Kulichová, kterým sekundují Slovenka Žirková a Maďarka Ivkovičnéová-Bérešová.

Naopak mezi pěti nejlepšími hráčkami USK jsou čtyři zahraniční posily - Řekyně Maltsiová, Američanka Whalenová, Chorvatka Kiretová a Francouzka Le Dréanová. Doplňuje je jediná česká hráčka Ferančíková.

Články odjinud


Články odjinud