5. listopadu 2008 • 19:59

Basketbalistky USK v Eurolize opět prohrály

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Druhou prohru za sebou a třetí celkově si ve čtvrtém letošním vystoupení v Evropské lize připsaly basketbalistky ZVVZ USK Praha. Vysokoškolačky dnes na Folimance podlehly 64:94 Jekatěrinburgu.



Rozhodující byla hlavně nepovedená druhá čtvrtina, po níž nabraly osmnáctibodové manko. Ztráta se pak už jen navyšovala. Svěřenkyně Lubora Blažka mohou svoji bilanci vylepšit příští čtvrtek v Gdyni.

Zápas v Polsku uzavře první polovinu bojů v základní skupině, v níž zatím Pražanky zůstávají za očekáváním, ale stále mohou bojovat o místo v postupové čtyřce. Jekatěrinburg má naopak po čtyřech zápasech stoprocentní bilanci.

USK dnes proti třetímu týmu loňského ročníku ruské ligy vůbec nepřipomínal tým, který v sobotu dokázal v lize po čtrnáctiletém čekání vyhrát na palubovce dalšího euroligového účastníka Brna.

Nečekaný úspěch jako by spíš české vicemistryně svázal, diváci na Folimance marně čekaly, že domácí hráčky zopakují výkon z prvního domácího vystoupení proti Valencii, která z české metropole odjela s překvapivě vysokou porážkou.

Brno v Rize zvítězit nedokázalo ›››

Pražanky dokázaly převaze Jekatěriburgu, kterému dvakrát podlehly i v minulé sezoně, čelit jen v první čtvrtině, kdy se dokonce občas ocitly ve vedení.

Ale už od začátku bylo patrné, že domácí mají velké problémy hlavně pod svým košem, kde jen těžko dokázaly čelit hře pivotek soupeře. Na začátku se blýskla urostlá Američanka Jonesová a nasazenou laťku udržela i po příchodu z lavičky Levčenková.

Jenom se tak potvrdily obavy trenéra USK Blažka, který před zápasem přišel o svoji elitní podkošovou hráčku Kiretaovou. Ta si v Brně poranila koleno a až několik týdnů může být mimo hru.

Bez ní měly účastnice minulého Final Four ve vymezeném území zjevnou převahu, výškovou i herní. V obraně dokázaly hladce sbírat odražené míče a naopak v ofenzivě získaly mnoho cenných doskoků.

Nápor Jekatěrinburgu kulminoval po první desetiminutovce. Domácí basketbalistky se proti výtečné obraně soupeře nemohly prosadit a přes pět minut vůbec nedaly koš. Nedařilo se ani kanonýrce Maltsiové, hvězdě zápasu s Valencií.

Naopak ruský celek strojovými kombinacemi, které řídila hlavně Pondexterová, úspěšně zakončoval téměř každý útok. Navíc vysokou úroveň udržely i náhradnice, které naskočily ze střídačky a krátce před poločasem Jekatěrinburg po trefě Abrosimové odskočil do dvacetibodového vedení. O špatné obraně USK hovoří i téměř 50 inkasovaných bodů v poločase.

Stáhnout takové manko by bylo neřešitelným úkolem i pro větší týmy, než je USK, ale vysokoškolačky jako by se až příliš brzy smířily s porážkou. Navíc Jekatěrinburg ani po přestávce nepolevil, jeho hráčky jasně ukázaly, že z dalšího průběhu nechtějí udělat selanku a USK vůbec nešetřily.

Dlouho před koncem bylo jasné, že na Folimance půjde už jenom o to, s jak vysokou výhrou Jekatěrinburg odcestuje a zda pro domácí duel neskončí debaklem. Prohra o 30 bodů takovou příchuť má.

Výsledek - skupina C:

ZVVZ USK Praha - UMMC Jekatěrinburg 64:94 (18:21, 30:48, 47:73).
Nejvíce bodů: Whalenová 16, Maltsiová 11, Ferančíková 10 - Jonesová 20, Grudaová 13, Levčenková 12, Bibrzycká 11. Rozhodčí: Brziak (SR), Bachaňski (Pol.), Denkovski (Maked.). Trestné hody: 29/16 - 26/22. Fauly: 16:21. Trojky: 2:6. Diváci: 450.

Články odjinud


Články odjinud