11. listopadu 2008 • 13:23

Brno jede na horkou půdu do Šoproně

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Souboj o třetí místo ve skupině B Evropské ligy podstoupí basketbalistky Gambrinusu Sika Brno ve středu od 18:00 na horké maďarské půdě v Šoproni.



Oba týmy mají po čtyřech kolech shodnou bilanci dvou vítězství a stejného počtu porážek. Trenéři Brňanek Jan Bobrovský a Vlastimil Havlík řeší před utkáním problémy se sestavou.

Chybět bude určitě Hamchetou Maiga-Baová, která odletěla do Mali na pohřeb maminky. "Američanka Whitmoreová má problémy s poraněným kolenem, ze kterého jí klubový lékař před odjezdem vytahoval z otoku vodu. Pivotku Kulichovou trápí bolesti krku.

Obě sice jedou do Šoproně, zda ale nastoupí, se rozhodne až podle jejich momentálního stavu těsně před utkáním," řekl Bobrovský ČTK po dnešním tréninku. Na zhruba 210 kilometrů dlouhou cestu do Šoproně se Brňanky vydaly autobusem po společném obědě.

O kvalitě basketbalistek Šoproně vypovídají letošní výsledky. Ze čtyř zápasů zatím hrály pouze jednou na domácí palubovce, kde porazily Lille. Na rozdíl od Brňanek si přivezly vítězství i z Rigy, prohrály v Benátkách a v Moskvě s CSKA.

"Čeká na nás hodně kvalitní protivník, který výborně brání. Silnou stránkou Šoproně je i střelba podkošových hráček z venkovního prostoru. Platit na soupeřky může pouze naše dobrá obrana a hlavně přesná koncovka. Na tréninku hráčky střílí s naprostou jistotou, v zápase se jim ale nevede. Snad se nám podaří tuto slabinu konečně překonat," dodal Bobrovský.

Také pohled do historie vzájemných zápasů obou soupeřů v Evropské lize potvrzuje vzácnou vyrovnanost. Z 12 utkání české mistryně vyhrály šest a stejný počet vítězství si připsaly hráčky Šoproně. Naposledy se oba týmy střetly před třemi lety v Maďarsku, kde Brňanky prohrály těsně 92:94. O výsledku rozhodla dvě sekundy před koncem Ukrajinka Gorbunovová, která proměnila oba trestné hody.

Ze současného brněnského týmu oblékaly v minulosti dres Šoproně Slovenka Zuzana Žirková (2000-2002) a maďarská pivotka Timea Béresová-Ivkovičnéová v letech 1997 až 2000.

Články odjinud


Články odjinud