9. března 2010 • 08:47

Nymburk bude hrát Jadranskou ligu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalisté Nymburka budou hrát v prestižní Jadranské lize. Šestinásobný český mistr obdržel na pondělní valné hromadě vedení soutěže divokou kartu pro příští sezonu. Nymburský klub o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Středočechy nyní čeká jednání o tom, jakým způsobem se zapojí do české ligy.



Už dnes se ředitel Asociace ligových klubů (ALK) Zdeněk Bříza setká s představiteli Nymburka při utkání českých mistrů v Evropském poháru ULEB v Pardubicích proti Türku Telekom Ankara.V pátek by si obě strany při další schůzce měly sdělit už konkrétnější představy.

"Momentálně zatím konkrétní představu nemáme, uvidíme, s čím přijde Nymburk. Ale obecně se dá říci, že by byla škoda, kdyby Nymburk jako momentálně nejlepší český klub hrál pouze v Adriatické lize a Evropském poháru ULEB a v domácí soutěži se neobjevil," řekl ČTK Bříza.

"Asi není reálné, abychom stihli tři soutěže. Čeká nás jednání s ALK, jestli by šlo zapojit se do české ligy později," uvedl mluvčí klubu Jiří Zídek.Nymburk sondoval možnost zapojit se do Jadranské ligy už loni, ale tehdy ještě neuspěl.

Před soutěžním ročníkem 2010/11 však už na diplomatickém poli slavil vítězství. Středočeši si od účasti v Jadranské lize slibují, že je na zápasy Evropského poháru připraví lépe než česká soutěž, v níž už dlouho suverénně dominují.V této sezoně hraje soutěž s oficiálním názvem NLB Liga 14 týmů vesměs ze zemí bývalé Jugoslávie.

"Jsme hrdí na to, že se zařadíme po bok Maccabi Tel Aviv a staneme se teprve druhým týmem mimo region Balkánu, který dostane šanci soutěž hrát. Množství basketbalového talentu, který historicky vyprodukovaly země bývalé Jugoslávie, jasně svědčí o kvalitách soutěže," uvedl prezident klubu Miroslav Jansta.

Nymburk by měl narazit i na Partizan Bělehrad, který patří k nejlepším celkům elitní Evropské ligy. "Naším tajným přáním je, aby v dresu Partizanu setrval ještě jednu sezonu náš reprezentant Jan Veselý, což by nesmírně umocnilo atmosféru a atraktivitu vzájemného utkání," dodal Jansta.

Většinu zápasů Jadranské ligy chtějí Nymburští odehrát ve své hale. "To bude samozřejmě vyžadovat řadu úprav, aby odpovídala požadavkům," řekl ČTK Zídek. Jen proti třem euroligovým soupeřům, tedy Partizanu Bělehrad, Ciboně Záhřeb a Olimpiji Lublaň, by mužstvo nastoupilo v Pardubicích, kde hraje i zápasy Evropského poháru ULEB.

Nymburk se možná bude inspirovat srbskými nebo chorvatskými kluby, které také v Jadranské lize nastupují. Ty se po skončení soutěže zapojí zpět do svých národních soutěží, když se v nadstavbové části poměří s nejlepšími ligovými celky a bojují v ní o nasazení do play off. Podobný scénář zřejmě ALK navrhne i Nymburk.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud