14. listopadu 2012 • 19:07

Smutek králů. Na pohřbu legendy plakali Kličkové, Lewis i Holyfield

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konkurence v ringu je rozdělila, smrt důležitého člověka na chvíli spojila. Pohřeb legendárního boxerského kouče Emanuela Stewarda svedla pod jednu střechu řadu hvězd světového ringu. Kromě posledního svěřence slavného trenéra Vladimira Klička přijeli i exšampioni Evander Holyfield a Lennox Lewis. Ten se při smutné události míjel i se svým velkým rivalem z minulosti Vitalijem Kličkem, starším bratrem současného krále.



Na první pohled mohl úterní pohřeb boxerského trenéra Emanuela Stewarda vypadat jako nábor hrdinů pro válku s mimozemšťany. Do Detroitu se totiž sjela rozloučit s legendou, která vychovala 41 světových šampionů, řada slavných jmen současnosti i minulosti.

Vladimir Kličko, jednička současné těžké váhy, se vydal na pietu hned poté, co v sobotu v Hamburku obhájil své pásy WBO, WBA a IBF v boji s Polákem Mariuszem Wachem. Do duelu nastoupil dva týdny po smrti svého trenéra a výhru mu ihned poslal do nebe. „Odešel, ale zůstal žít v našich srdcích,“ pronesl při smutečním aktu. Po jeho boku byl i o pět let starší bratr Vitalij, současný vládce čtvrté prestižní organizace WBC.

Skon velkého odborníka ho tak spojil s velkým soupeřem Lennoxem Lewisem. Ti dva mají špatný vztah od roku 2003, kdy britský bijec porazil mohutného Ukrajince především díky tomu, že měl Kličko velkou tržnou ránu v obličeji. Kvůli ní byl duel kontroverzně ukončen. Lewise v tu dobu vedl v rohu právě Steward. Nyní se sešli na jedné akci, ale i tak se okázale ignorovali.

Lewis se naopak bez problémů bavil s Evanderem Holyfieldem, čtyřnásobným absolutním šampionem těžké váhy, jehož rovněž porazil. Oba ale byli svěřenci muže, jenž podlehl 25. října ve věku 68 let rakovině zažívacího traktu.

„Vždy jsem říkal, že Emanuel byl nejlepší trenér na světě a tím pro mě zůstane navždy,“ říkal zlomeným hlasem Lewis. Ještě hůře nesl situaci Thomas Hearns. Šampion střední váhy z osmdesátých let se při své řeči neubránil pláči. Přítomen byl i jeho velký sok Sugar Ray Leonard. Oficiální smuteční kondolenci poslala i televize HBO, kde Steward dělal řadu let experta. Poslední rozloučení velké boxerské osobnosti důstojně uzavřel hlas soulové zpěvačky Arethy Franklinové.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud