Ondřej Němec
11. prosince 2015 • 22:00

Sympatický ďábel Anthony Joshua si podmaňuje boxerský svět

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stoupající hvězda světového boxu. Anthony Joshua, britský ringový dravec, si rozhodně zaslouží pozornost. Oslňuje mimořádným talentem a nezdolnou pílí. Má výsledky, které ho řadí mezi nejlepší boxery historie. Podle Vladimira Klička je budoucností těžké váhy. Soupeře stíná rychle a nemilosrdně. V profesionálním ringu zatím nepoznal porážku, v amatérském byl poražen pouze třikrát. A právě s jedním ze svých přemožitelů, Dillianem Whytem, bude v sobotu večer v Londýně skládat reparát.



Na veřejnosti a mezi fanoušky je to rozesmátý sympaťák, v ringu se ale proměňuje v nelítostnou bestii. Chce soupeře zlikvidovat, nevnímá nic jiného než jeho odkrytá místa, skoro jako by byl v transu.  Anthony Joshua je prostě boxer, který jede na maximum. Každým zápasem se zdokonaluje. Stává se symbolem progrese. 

„Je mladý, silný a pořád jde výkonnostně nahoru. Podle mě ho čeká v těžké váze velká budoucnost,“ předpovídá šestadvacetiletému Angličanovi český mistr v amatérské supertěžké váze Daniel Táborský.

VIDEO | Podivejte se na zdrcují údery Anthonyho Joshuy

 

Joshuova popularita permanentně stoupá. Jeho Facebook, Twitter a Instagram získávají stále nové fanoušky. Přátelské chování a vizáž džentlmena. Málokdo by tipoval, že před kariérou profesionálního boxera měl problémy se zákonem.

V osmnácti letech se ocitl na dva týdny ve vazbě kvůli „rvačkám a dalším hloupostem,“ jak uvedl pro list The Guardian. „Když jste ve vazbě a máte k dispozici idioty uvnitř vězení, dojde vám, s čím máte co dočinění. Byl to zlom. Rozhodl jsem se, že budu veškerou energii věnovat boxu.“

Přesto se v roce 2011 znovu ocitl před soudem a byl odsouzen ke sto dnům veřejně prospěšných prací za prodej marihuany. Zároveň musel rok navštěvovat spolek proti drogám. Ohrozilo to i jeho účast na olympiádě v Londýně v roce 2012. Nakonec se ale Her zúčastnil a v dresu Británie vybojoval zlatou medaili.

Nikdy se nebál dřiny. Po škole začal pracovat jako zedník. „Aktivní a celkem dobře placená práce. Bavilo mě to. Pracoval jsem venku a to mám rád,“ zhodnotil svůj první džob. 

V tréninku se nešetří, což je vidět na první pohled. Je jedním z nejsvalnatějších boxerů současnosti. Při své mohutnosti a výšce bezmála dvou metrů si přesto udržuje mimořádnou rychlost. Jeho dynamické kombinace jsou pro soupeře fatální. Po odzvonění utkání, dává naplno najevo radost z úspěchu a nikdy nezapomene úklonami poděkovat divákům.

Anthony Joshua (vlevo) v souboji s Kevinem Johnsonem
Anthony Joshua (vlevo) v souboji s Kevinem Johnsonem

Díky boxu se stal velkým čtenářem. Dozvěděl se totiž, že mnozí boxerští šampioni (jako například Joe Louis, Mike Tyson, Bernard Hopkins) se nikdy nepřestali sami vzdělávat.

Aktuálně je držitelem mezinárodního titulu WBC a získává si stále větší respekt odborníků i kolegů. Ani Vladimir Kličko při jeho hodnocení nešetřil chválou: „Budoucnost těžké váhy patří Joshuovi. Ještě jsem neviděl tak atletického, velkého, rychlého a talentovaného sportovce, jako je Anthony.“

Statistiky Joshuy jsou všeříkající: 14 zápasů, 14 výher knokautem. V ringu přitom dohromady strávil jen 25 kol. Pro srovnání: železný Mike Tyson pro svých prvních čtrnáct vítězství potřeboval pouze 21 kol, doktor Železné kladivo Vladimir Kličko 33, lev Lennox Lewis 43.

Od doby, kdy boxoval v amatérské lize, ve které zažil tři porážky, ušel dalekou cestu.

Jeden z tehdejších přemožitelů, Dillian Whyte zvaný „Darebák“, je nicméně přesvědčený, že ho dokáže porazit znovu. Šanci dostane již tuto sobotu v londýnské O2 Areně. „Lidé říkají, že není důležité, že jsem ho kdysi porazil v amatérském ringu. Ale on byl tehdy na konci mých úderů, takže to má pořád v podvědomí,“ řekl Whyte pro BBC Sport. „Pumpovat svaly a být větší a silnější je jedna věc. Mentalita boxera druhá.“  

Whyte má každopádně předpoklady, být Joshuovi důstojným oponentem. Je jen o rok starší a o šest centimetrů nižší. Disponuje robustní postavou a žulovými pěstmi. Jednoho ze svých soupeřů v amatérské lize poslal během souboje do několikatýdenního kómatu. Mezi profesionály odboxoval již 16 vítězných soubojů, z toho 13 zakončil knokautem. V roce 2012 ale musel svou kariéru na dva roky přerušit kvůli pozitivnímu testu na dopingové látky.

Sázkové kanceláře předpovídají výhru Joshuovi kurzem 1 ku 9. „Zápas s Whytem by nemusel být vůbec špatný. Podle mě se ale jedná jenom o to, kdy se Joshua dobře trefí. Vzhledem k tomu, jak Whyte chodí s rukama dole,“ odhaduje český ranař amatérské ligy David Hošek. „Jako vítěze prostě tipuji Anthonyho. Před limitem, ve čtvrtém až pátem kole.“

Dojde-li k naplnění předpovědí, bude se jednat o jasný signál nástupu nového hrdiny těžké váhy. Anthony Joshua je osobností, jež může souboje džentlmenů zatraktivnit a upevnit tak jejich pozici v čele bojových sportů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud