Ondřej Němec
16. dubna 2016 • 21:54

Musím vyhrát! Bijec, který sejmul Furyho, se vrací pro další titul

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec o Kladnu: Když se opakují pořád stejné chyby… Skills koučové? Nám stačila ulice
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bojovník rychlosti a odhodlání. Steve Cunningham už za šestnáctiletou kariéru v profiboxu dokázal hodně. Stal se dvojnásobným mistrem IBF křížové váhy a v těžké váze dokázal jako první srazit k zemi Tysona Furyho. Souboj nakonec prohrál, ale uštědřil troufalému Britovi pořádnou lekci. Nyní se bijec z Philadelphie vrací do původní divize, aby proti neporaženému Krzysztofovi Glowackimu bojoval o světový titul WBO.



V newyorském Barclays Center se v sobotu večer ve 20.30 tamního času (2.30 SELČ) odehraje napjatě očekávaný souboj Steve Cunningham vs. Krzysztof Glowacki. Jedná se totiž o veliký návrat amerického bijce Cunninghama do křížové váhy, kde se stal dvojnásobným mistrem IBF. Protivníkem mu bude polský ranař, který doposud nepoznal porážku. Což se odráží i v kurzech sázkových kanceláří, kde devětadvacetiletý Evropan vede. 

„Musím vyhrát tento boj. Musím,“ řekl Cunningham v rozhovoru pro americký Forbes. „Neexistuje, že bych tento boj ztratil. Chci být mistrem světa.“ 

Je mu třicet devět let, ale udržuje se stále v perfektní kondici. „Mám mysl staršího muže, ale cítím se lépe, než když mi bylo dvacet,“ komentoval svou formu rodák z Philadelphie. V profiringu válčí už šestnáct let, odboxoval 36 zápasů, z nichž 28 vyhrál. 

V letech 1994 – 1998 byl příslušníkem amerického námořnictva a sloužil na letadlových lodích America a Enterprise, dostal proto přezdívku „USS“ (United States Ship). 

Debut mezi profesionály zažil v roce 2000. Následovala velmi úspěšná kariéra, během níž získal dvakrát světový titul. V roce 2012 se ale po dvou prohraných duelech s Yoanem Pablo Hernandezem rozhodl zkusit štěstí v těžké váze. Tam sice nezaznamenal tak výrazný úspěch, ale rozhodně předvedl několik velmi povedených zápasů.

VIDEO: Podívejte se na hlavní momenty duelu Cunningham vs. Fury

Jako prvnímu se mu například povedlo poslat k zemi drzého obra Tysona Furyho, s nímž stanul v ringu v dubnu 2013. Po odzvonění prvního kola do něj britský provokatér schválně obouruč strčil. Cunnigham ho zavyučenou hned na začátku druhého kola posadil rychlou pravačkou na zadek. Furym to viditelně otřáslo. Nakonec ale vyhrál, když v sedmém kole amerického bijce velmi nebezpečně trefil. Kdyby byl úder tvrdší, mohl být smrtící.

Poslední střet v těžké váze zažil hrdina Philadelphie s krajanem Antoniem Tarverem. Po dvanácti kolech byla stanovena remíza. Později se však ukázalo, že neforemný Tarver před zápasem dopoval. 

Nyní se tedy Cunningham vrací do křížové váhy a rozhodně má talent na to, aby byl úspěšný. Talentovaný je ale například i v umění. Rád kreslí, je dokonce tvůrcem komiksu a rapuje. V prvé řadě je ale hrdým a starostlivým otcem tří synů a jedné dcery, které vychovává se svou ženou Livvy.

Glowacki vs. Cunningham
Glowacki vs. Cunningham
 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud