11. května 2016 • 07:56

Boxeři BigBoardu v bundeslize nepropadli. Rozhodují maličkosti, ví manažer

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká zkušenost, škola k nezaplacení i pohled do zrcadla, jak na tom je český box. Tak hodnotí boxerský BigBoard Praha svůj první rok v bundeslize. Rohovníci z české metropole skončili v prestižní soutěži na posledním místě, když vyhráli jediný zápas. To ale nic nemění na tom, že zanechali v bundeslize velmi slušný dojem. „Vedení německého svazu hodnotí účast Bigbordu v jejich nejvyšší soutěži pozitivně a předběžně počítají s naším zapojením i v následující sezóně,“ těší Pavla Hynka, manažera pražského klubu.



To znamená, že je před Pražany velká výzva. A možná bude ještě větší. Je totiž zájem i z ostatních národní federací, takže to vypadá, žese v příští sezóně zapojí i kluby z dalších států. Zájem má Francie, Dánsko, Holandsko, či třeba Chorvatsko. „Byla by z toho byla malá evropská liga,“ prorokuje Hynek.

„My chceme v téhle soutěži pokračovat, přivést do Prahy nejlepší boxery a to i kvůli divákům a popularizaci boxu. Box se dostal i na obrazovky ČT,“ dodává spokojeně. S uplynulou sezonou je i přes umístění na čtvrté příčce celkem spokojenost. Vyzkoušet si bundesligu prostě stálo za to.

„Skončili jsme poslední, což není pozitivní, ale díky průběhu zápasů to nebereme jako vyslovený neúspěch. Všichni z našich boxerů odboxovali své zápasy na všechna vypsaná kola. Naopak několik zápasů dokázali vyhrát technickým knockoutem. To ukazuje na ohromnou bojovnost, kterou tým disponuje. I současnému mistrovi z Babelsbergu trvalo řadu let, než se na vrchol dostal. Je to dlouhá cesta,“ ohlíží se vystoupením BigBoardu manažer klubu, sám mezinárodní rozhodčí.

„Osobně jsem přesvědčený o tom, že se náš pražský tým v bundeslize rozhodně neztratil a byl bych rád, kdybychom se mohli účastnit i ročníku následujícího. Tam to již nebude o sbírání zkušeností, ale o ataku vyšších příček v konečném umístění,“ tvrdí Dušan Palcr, majitel klubu.

Pražský klub šel do soutěže s cílem vyzkoušet si mezinárodní kvalitu. BigBoard měl v plánu dávat šanci v první řadě českým boxerům a když už chtěl posilovat, tak mělo laso mířit na nedaleké Slovensko. „Realita ukázala, že to nestačí a my musíme kalkulovat s posilami,“ uznává Hynek.

Poukazuje přitom na velký německý trh, kdy si ekonomicky silné kluby stáhnou nejlepší borce nejen ze své země, ale i z těch okolních. „Proto jsme před posledním kolem pátrali i my po posilách více na východě,“ usmívá se Hynek.

A BigBoard hned dosáhl na první vítězství… „Posily hledat budeme, ale nejdeme cestou drahých nákupů. My chceme zvednout český box, investovat peníze do českých boxerů. Na druhou stranu to, že se naši boxeři budou potkávat v jedné šatně s nejlepšími boxery z Evropy, českému boxu také pomůže. Rozhodně to ale není o nějakém přeplácení zahraničních hvězd jen pro to, abychom vyhrávali,“ má jasno manažer.

Už takhle pražský klub vybojoval v bundeslize vyrovnaná utkání. Jen se rozhodčí přikláněli na stranu protivníků. „Nestěžujeme si na to, s tím jsme do toho šli. I o tomhle subjektivním pohledu světový box přece je, o vítězství rozhodují i malé detaily. Když tedy čeští boxeři odvedou se soupeřem vyrovnaný box, málokdy jim jde ruka nahoru," líčí Hynek.

"Němci jsou ekonomicky silní, je to velký trh, my nemáme úspěchy ani zástupce v exekutivě, takže je jasné, že tuhle bitvu mimo ring prohráváme. Ale i přesto se dá vítězit. Jen tomu musíme přizpůsobit strategii a boxovat na jasnou dominanci. Prostě jinak než v domácí soutěži,“ míní manažer.

Ale porážky to byly těsné. „Rozdíl tam není velký, není to nějaká propast. Jen se dál musí pracovat s těmi malými detaily, které rozhodují,“ tvrdí manažer.

Samozřejmě si uvědomuje, že pražský klub pracuje v jiných ekonomických mantinelech než konkurence, byť podpora Dušana Palcra, majitele klubu, je na české poměry neobvykle vysoká.

„Myslím, že naši boxeři mají na české poměry dobré podmínky. Do zaměstnání sice chodit musí, ale vše, co potřebují ke skvělé přípravě, mají zajištěno. Díky partnerství s Thajským rájem se nám povedlo zajistit kvalitní rehabilitaci, takže to není jen o skvělém tréninkovém zázemí v Pražském rohovníku. Tam se individuálně připravují pod vedením Michala Soukupa, který stál v rohu i Rudolfu Krajovi, stříbrnému medailistovi z olympiády v Sydney,“ oceňuje zázemí klubu Hynek.

Určitě mu nejde o to, aby vše vyznělo tak, že čeští boxeři jsou špatní, ale změny přijít musí. Při vynakládání takovýchto finančních prostředků bude chtít klub i maximální kvalitu, protože jen ta může klub odpoutat ze dna tabulky.

„Chceme mít v týmu ty nejlepší české boxery, ale pokud v danou chvíli nebudou mít odpovídající formu, tak je prostě nahradíme zahraniční posilou,“ má jasno Hynek, kudy povede cesta k lepším výsledkům.

„Jednoznačně je ale třeba nyní poděkovat všem boxerům, kteří BigBoard reprezentovali, za odvedené výkony na hranici možností. Chci poděkovat trenérům za přípravu boxerů a pochválit i všechny ostatní, kteří se o chod a organizaci týmu zasloužili a také zajišťovali odpovídající zázemí pro utkání na pražské půdě,“ doplnil Dušan Palcr, majitel BC BigBoard Praha.

Vystoupení BigBoardu očima trenéra Michala Soukupa
„Bundesliga nastavila zrcadlo českému boxu. Konkurenci v této elitní soutěži bohužel snese jen minimum českých boxerů. Hlavní rozdíl je ale v přístupu sportovců.. Olympijský AIBA box, to už dávno není amatérský box. Naši kluci se potkávají s boxery, kteří nepracují, živí se jen boxem a boxují v elitních soutěžích, kde berou za zápas tisíce EUR. Naši boxeři musejí chodit do zaměstnání a o podobných odměnách se jim může jen zdát. Mezi sportovní stránkou ale nejsou ty rozdíly velké, hlavní rozdíl je v myšlení a přístupu mimo ring. Čeští boxeři boxu neobětují všechno. Odmakají trénink, odboxují zápas, ale tím to končí. Jenže když chcete být úspěšní v mezinárodním ringu, musíte boxu obětovat všechno, box musí být celý váš život. Musíte přemýšlet jako profesionál a chovat se tak. Jen tak máte dnes šanci přivézt z olympiády medaili.“

Vystoupení BigBoardu očima trenéra Ladislava Kutila
„Jsem rád, že nás do bundesligy vzali. První rok jsme brali jako poznávací. Ale teď bychom chtěli, abychom po zkušenostech, které jsme tam získali, dosáhli lepších výsledků. Budeme samozřejmě posilovat určité váhy a s týmem, který máme, si myslím, že budeme konkurenceschopní i na medailová umístění. Je to neuvěřitelná zkušenost. Kluci porostou i na mezinárodní scéně a o to nám především jde.“

Krásné ženy k dobrému boxu prostě patří. Byly k vidění i na bundesligových zápasech pražského BigBoardu.
Krásné ženy k dobrému boxu prostě patří. Byly k vidění i na bundesligových zápasech pražského BigBoardu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud