4. června 2016 • 21:00

Legendou nejen v ringu. Ali inspiroval vědce, lékaře i obyčejné Američany

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší, než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Boxerský svět pláče. Ztratil totiž legendu, Muhammada Aliho, který ve čtyřiasedmdesáti letech prohrál nejdelší bitvu svého života – podlehl Parkinsonově chorobě, s níž se zarputile pral víc než tři desítky let a kvůli které byl minulý pátek převezen do nemocnice, když měl problémy s dýcháním. „Svět přišel o ikonu, šampiona, úžasného muže, bojovníka či třeba kouzelníka.“ Taková slova teď padají na adresu Aliho od známých osobností z celého světa.



O zdravotních potížích Aliho se vědělo dlouho, v posledních letech byl několikrát hospitalizován v nemocnici. Naposledy na začátku roku 2015, kdy ho léčili kvůli infekci močových cest, lékaři tehdy mluvili i o zápalu plic.

Na veřejnosti se objevoval spíše sporadicky. Třeba 9. dubna ale výroční večeři „Celebrity Fight Night,“ ve Phoenixu, která shromažďuje prostředky na léčení Parkinsonovy choroby. Ali byl shrbený, se slunečními brýlemi na očích, určitě se necítil dobře. Ale duše bojovníka zvítězila a on přesto dorazil.

Jeho poslední formální veřejné vystoupení se ale uskutečnilo loni v říjnu, kdy se objevil spolu s bývalými soupeři Georgem Foremanem a Larry Holmesem na akci Sports Illustrated nazvané „Pocta Muhammadu Alimu“, která se konala v The Muhammad Ali Center v jeho rodném městě Louisville v Kentucky.

 S nemocí bojoval řadu let

Parkinsonova nemoc byla u Aliho diagnostikována v roce 1984, tedy tři roky poté, co definitivně ukončil své působení mezi provazy. Lékaři se domnívají, že nemoc vyvolaly tisíce tvrdých úderů, které schytal během kariéry. Je to daň za epické bitvy, které svedl s Georgem Foremanem a Joem Frazierem, a fanoušci na ně nikdy nezapomenou.

I když Ali na veřejnosti nepromluvil celá léta, snažil se pomáhat dobrým věcem a dobročinným projektům. Pomohl založit Muhammad Ali Parkinson Center ve Phoenixu a stal se tváří boje s neurologickým onemocněním.

„Obětavost a statečnost - to jsou dvě věci, které jej symbolizují,“ vyhlásil Leslie Chambers, prezident a výkonný ředitel Americké asociace pro boj s Parkinsonovou nemoci pro New York Daily News. „Dokázal přitáhnout pozornost Američanů směrem k této nemoci. Jsme mu vážně vděční. Dlouhodobě pak pomáhal této komunitě obrovským způsobem,“ dodal.

MUHAMMAD ALI -- VŠE O BOXERSKÉ LEGENDĚ NAJDETE ZDE >>

Bojový duch v boxerském tvrďákovi a gentlemanovi v jedné osobě zůstal, i když jej trápila nemoc. Stačí si vzpomenout, jak zle mu nejspíš bylo, když zapálil olympijský oheň v roce 1996 při OH v Atlantě. Přesto byl tento počin jedním z vrcholů celých her.

„Byl to nejvzácnější z olympijských momentů, kdy cítíte nekonečný smutek, ale na druhé straně vnímáte nejvyšší majestát,“ napsal tehdy Ken Rosenthal, sloupkař listu Baltimore Sun. „Člověk v tu chvíli nevěděl, jestli mu má fandit, nebo plakat. Jediné, co mohl dělat, bylo ho sledovat. A ještě jednou vidět Muhammada Aliho. "

Nechyběl ani na olympiádě

Ali se také zúčastnil slavnostního zahájení olympijských her v Londýně v roce 2012, ovšem tady už byl pohled na legendu daleko smutnější. Objevil se na invalidním vozíku, byl oblečený celý v bílém, a společnost mu dělala jeho čtvrtá manželka Lonnie.

Co by svět dal, kdyby mohl podobný obrázek vidět i dnes. Nic takového už nebude. Muhammad Ali zemřel a klaní se mu celý svět. „Proslavil se jako boxer, ale jeho odkaz a dědictví sahá daleko za hranice sportovního světa. Miloval pomáhat charitativním projektům. Přitom statečně bojoval s Parkinsonovou chorobou, která trápí milion a půl Američanů. Byl inspirací pro pacienty, lékaře i výzkumníky,“ uvádí se v prohlášení, které po smrti Aliho vydalo léčebné centrum pro boj s Parkinsonovou nemocí, které nese jméno této boxerské legendy.

„Poprvé jsem se setkal Muhammadem Ali v roce 1990 a od té doby jsme se viděli mnohokrát. Pozoroval jsem ho, jak čelí téhle vážné nemoci s grácií a humorem,“ vzpomíná Dr. Holly Shill, ředitel zmíněného centra. „Inspiroval nespočet pacientů, aby učinili totéž. Teď jsme ztratili velkého bojovníka proti této nemoci, ale naděje v lepší budoucnost žije dál. Budeme pokračovat v poslání našeho střediska, abychom zlepšili kvalitu života pro ty, které Parkinsonova choroba zasáhla.“

Jeden z nejlepších boxerů všech dob Muhammad Ali zemřel.
Jeden z nejlepších boxerů všech dob Muhammad Ali zemřel.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud