5. června 2016 • 13:05

Nejvýznamnější zápasy Aliho: Rachot v džungli i souboje s Frazierem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec o Kladnu: Když se opakují pořád stejné chyby… Skills koučové? Nám stačila ulice
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Legendrání boxer Muhammad Ali, který se vepsal do paměti nejen boxerským fanouškům, zemřel ve věku čtyřiasedmdesáti let. Připomeňte si jeho nejvýznamější zápasy v ringu.



BITVA S ANGLIČANEM

18. června 1963 ve Wembley Stadium, Anglie (vítěz: Ali technickým K.O.)

Sir Henry Cooper byl velmi drsný Angličan. Dokázal rozdávat opravdu ničivé údery. Jeden okusil i v té době neporažený americký talent Cassius Clay (jak znělo původní jméno Muhammada Aliho), když ve čtvrtém kole inkasoval levý hák, který ho posadil na zem. V kole pátém však z Cooprova rohu přiletěl ručník, kvůli roztrženému obočí. Ali později zápas komentoval slovy: „Cooper mě udeřil tak tvrdě, že to otřáslo nejenom mnou, ale i mýma příbuznýma v Africe.“ 

PRVNÍ SOUBOJ O TITUL

25. února 1964 v Convention Center, Florida (vítěz: Ali technickým K.O.)

Dvacátý souboj v profiringu tehdy teprve dvaadvacetiletého Cassiuse Claye. Prakticky nikdo neočekával, že by mohl nad tehdejším úřadujícím šampionem zvítězit. Sonny Liston byl totiž obávaný neporažený ranař, jenž sám o dva roky dříve vyrval titul z rukou Floyda Pattersona během jediného kola. Mladý vyzyvatel tak doslova šokoval celý svět, když svou skvělou technikou a bleskově rychlými pohyby zdolal Listona už v šestém kole. Zásadní byl průběhem souboje moment, při kterém Ali na chvíli téměř oslepl. Na začátku čtvrtého kola se mu totiž dostala do očí látka, jež rozostřila jeho zrak natolik, že nebyl schopen Listona zaměřit. Dodnes se spekuluje, zda se jednalo o náhodu a do Aliho očí se dostala látka proti krvácení, nebo o záměrný trik.

MUHAMMAD ALI -- VŠE O BOXERSKÉ LEGENDĚ NAJDETE ZDE >>

TVRDÝ STŘET S „UKLÍZEČKOU“

29. března 1966 v Maple Leaf Gardens, Kanada (vítěz: Ali na body)

Kanadský boxer George Chuvalo byl velmi tvrdý a rychlý bijec. Muhammad Ali o něm však řekl: „Chuvalo je jak nějaká uklízečka. Víte, jak se perou ženské, mají divoký styl a on má ženský styl praní,“ a odmítal s kanadskou mlátičkou bojovat. Chuvalo se proto při jedné z Aliho tiskových konferencí objevil na podiu v ženském oblečení a vyzíval nastupující hvězdu na souboj. Výsledkem byl o několik let později střet, který Ali označil za nejtěžší utkání do té doby. Po odzvonění posledního kola jel do nemocnice s krvácením v ledvinách.

ZÁPAS STOLETÍ

8. března 1971 v Madison Square Garden (vítěz: Frazier na body)

Říká se, že na tenhle zápas se dívala půlka světa. Poprvé v historii se totiž potkali dva neporažení světoví šampioni. Joe Frazier nastupoval jako obhájce titulu, Ali dokončoval comeback po tříletém distancu kvůli odmítnutí vojenské služby ve Vietnamu. Frazier v době trestu Alimu pomáhal, jeho soupeř se ale před bojem obrátil proti němu a veřejně ho urážel. Jedním z komentátorů byl herec Burt Lancaster, zpěvák Frank Sinatra zápas fotografoval, v hledišti byli režisér Woody Allen nebo spisovatel Norman Mailer. Frazier v patnáctém kole poslal Aliho k zemi a vyhrál na body.

ALI VS. NORTON

31. března 1973 ve Sports Arena, San Diego (vítěz: Ken Norton na body)

Ali přijal výzvu nepříliš významného rohovníka Kena Nortona a rozhodně neočekával, že by mohl prohrát, zápas proto značně podcenil. Ken Norton boxoval skvěle, chytře reagoval na Aliho výpady a nejen, že jej udolal na body, dokonce mu zlomil čelist. Trenér poraženého šampiona tvrdil, že ke zlomení čelisti došlo už v druhém kole, aby jeho bojovník působil nepřemožitelně. Norton to považoval za pohádky a říkal, že Aliho čelist zlomil až v kole posledním. V každém případě si ale velmi vážil šance, kterou mu Muhammad Ali souhlasem s utkáním, dal. Staral se totiž tehdy sám o syna a neměl peníze. „Byly chvíle, kdy pro mě a mého syna byl hot dog hostina,“ prozradil Ken Norton v dokumentu Muhammad Ali: Tváří v tvář. „První zápas s Alim mi dal šanci dát synovi víc jídla a lepší šaty.“ Odvetný zápas, o necelý půlrok později, vyhrál Ali.

ALI VS. FRAZIER II

28. ledna 1974 v Madison Square Garden (vítěz: Ali na body)

Nejméně známý vzájemný souboj, v kterém se nebojovalo o titul, Frazier ho totiž o rok dřív ztratil v zápase s Georgem Foremanem. Utkání předcházela strkanice v televizním studiu ABC, kde Ali nazval protivníka ignorantem a Frazier se ohradil. Alimu hodně záleželo, aby Frazierovi oplatil tři roky starou nejtěžší porážku kariéry. V utkání byl lepší, Fraziera po sérii úderů jednou zachránil omyl rozhodčího, který se domníval, že slyší zvonit konec kola a boj přerušil. Rozhodčí vyhlásili vítězem Aliho, výsledek ale nebyl jednoznačný. Podle New York Times měl vyhrát Frazier.

RACHOT V DŽUNGLI

30. října 1974 ve 20th of May Stadium, Zaire (vítěz: Ali způsobem K.O.)

Jeden z nejslavnějších zápasů a také jedno z největších překvapení. George Foreman hladce porazil Kena Nortona i Joea Fraziera. Oba knokautoval už v druhém kole. Předpokládalo se proto, že pro něj o sedm let starší Ali nebude adekvátním soupeřem. Mohutný knokauter chtěl vlastně souboj s legendou jen jako trofej do sbírky. Z výsledku souboje byl zničený a nadlouho se uzavřel sám do sebe. Později však na Aliho vzpomínal jen s úctou a největším respektem.
„Nejlepší úder celého zápasu vůbec nepadl,“ zavzpomínal Foreman. „Když jsem šel k zemi, Ali mě sledoval, jak kolísám. Motal jsem se, snažil se udržet. Normálně toho druhého dorazíte. Já bych to udělal. Měl pravačku nabitou, ale nepustil to tam. To z něj dělá v mých očích největšího boxera, se kterým jsem se kdy utkal,“ dodal uznale poražený favorit souboje.

THRILLER V MANILE

1. října 1975 v Quezon City (vítěz: Ali technickým K.O.)

Střet na předměstí filipínské Manily žil jednou z nejošklivějších rivalit v historii světového sportu. Ali ve snaze přitáhnout k zápasu pozornost Fraziera před zápasem cynicky urážel, nazval ho gorilou a vtrhl do jeho hotelu s maketou zbraně. Místo své manželky si s sebou přivezl milenku Veronicu Porsche a přípravu na zápas podcenil. Stárnoucí Frazier měl být snadnou obětí. V zápase se však rozpoutal ostrý boj, v kterém měl outsider navrch. V závěru utkání Frazier skoro neviděl kvůli nateklým očím a jeho kouč ho nepustil do posledního kola. Později se ukázalo, že kdyby Frazier k poslednímu kolu nastoupil, byl by to zřejmě zcela vyčerpaný Ali, který by zápas vzdal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud