31. října 2016 • 13:09

Praha přišla o bundesligu, špičkový box prý ale fanoušci stejně uvidí

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bundesliga, nejprestižnější evropská boxerská soutěž, se v nadcházející sezoně neuskuteční. Plány jediného českého účastníka BC BigBoard Praha na pokračování v této elitní lize zněly jasně, jdeme do toho. Německý boxerský svaz však nečekaně oznámil, že pro malý zájem tamních klubů o soutěž se pokračovat nebude. „Velice nás to mrzí. Byli jsme připraveni s posíleným týmem ukázat, že český box snese evropské srovnání,“ říká majitel klubu BC BigBoard Praha Dušan Palcr.



Německá národní federace boxu ústy jeho výkonného ředitel Manfreda Dörrbeckera oznámila, že se do ligy přihlásily nakonec pouze tři týmy. Přitom ještě před uzávěrkou přihlášek, která byla v září 2016, zaznívaly z vedení německého svazu informace, že se plánuje rozšíření soutěže i o chorvatský, dánský, polský a italský tým. Realita ale vypadá jinak a boxerská bundesliga se neuskuteční.

Pražský tým se tak dostal do nepříjemné situace, kdy již nemohl naskočit do rozjeté české extraligy a zůstane tak letos bez ligové soutěže. „Přestože se tento rok nezapojíme do žádné ligové soutěže, budeme i nadále podporovat český box a plánujeme vzájemné zápasy s předními evropskými celky, aby pražští fanoušci nepřišli o možnost vidět špičkový box,“ tvrdí Palcr.

Záložní plán, že by se BC BigBoard zapojil do druhé bundesligy, ztroskotal naopak na obavě menších německých klubů z komplikací spojených s cestováním do zahraničí. Německé kluby si odhlasovaly, že soutěž zůstane pro zahraniční kluby uzavřená.

„Oficiální verze byla, že menší kluby nechtěly hradit vyšší náklady na cestování do Prahy, ale proslýchalo se, že se obávaly i kvalit případných týmů ze zahraničí. Přestože jsme v minulé sezoně skončili až na 4. místě, naprostá většina zápasů byla vyrovnaná a kluci ukázali parádní box a ohromné bojovnické srdce,“ vysvětluje šéf klubu BC BigBoard Praha, Ladislav Kutil.

Německé celky z první bundesligy měly totiž taktiku postavenu na zahraničních posilách a dokázaly přilákat nizozemské, běloruské, polské či chorvatské medailisty z evropských šampionátů a účastníky olympijských her. Pražský tým, naopak kromě odchovanců Pražského rohovníka a Kutil Gymu koncentroval většinu českých a slovenských reprezentantů, a v konkurenci menších německých klubů by tak rozhodně nepatřil k outsiderům.

„Ona to byla taková soutěž peněz. Německé kluby stáhly nejlepší boxery ze zahraničí a dávaly jim přednost před vlastními odchovanci,“ potvrzuje Michal Soukup, šéftrenér pražského celku. „A jak je vidět tato taktika byla dlouhodobě neúnosná i pro relativně bohaté kluby v Německu. Úspěch musí být založen na zdlouhavé výchově talentů a ne jen přeplácení hvězd,“ dodává Soukup, který patří mezi nejúspěšnější současné české trenéry boxu.

Jeho slova potvrzuje sportovní manažer BC BigBoard Praha, Pavel Hynek. „Německé týmy to prostě přepálily. Platily tisíce eur zahraničním posilám za jeden zápas a nakonec nesehnaly od sponzorů dostatek peněz, aby ufinancovaly první bundesligu i v této sezoně. Bohužel je vidět, že sehnat peníze na box není jednoduché ani v Německu,“ tvrdí Hynek.

Hlavním úkolem Hynka v nadcházejících měsících tak bude přilákat do Prahy adekvátní náhradu za tyto hvězdy ve službách německých celků.

„Místo ligových utkání našim fanouškům připravíme přátelská utkání ve formě galavečerů s předními evropskými týmy. Jednáme s vedením chorvatského, dánského, ukrajinského, italského, slovenského, polského, rakouského, švýcarského, nizozemského a samozřejmě německého boxerského svazu o možnostech zorganizovat vzájemné zápasy. V prosinci se spolu s předsedou České boxerské asociace, Svatoplukem Žáčkem, zúčastním kongresu mezinárodní sociace AIBA v Lausanne, kde věřím, dojednáme případné další kvalitní soupeře třeba i mimo evropský kontinent,“ slibuje českým příznivcům boxu Hynek.

Nebáli se konkurence. Boxeři BigBoardu v bundeslize bojovali ze všech sil.
Nebáli se konkurence. Boxeři BigBoardu v bundeslize bojovali ze všech sil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud