Ondřej Němec
16. září 2017 • 18:20

Hra o trůn! Golovkin vs. Álvarez, "Bůh války" proti "Skořici" z Mexika

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bezpochyby se bude jednat o jeden z nejvýznamnějších boxerských duelů posledních dekád. Střetnou se totiž dvě největší hvězdy střední váhy. Nekompromisní likvidátor Genadij Golovkin a silný dravec Saul Álvarez. „Bude to největší den boxu této éry. Obrovský historický boj!“ slibuje favorit Golovkin, který kvůli přípravě na zápas dokonce vědomě propásl narození dcery. 



Dva králové střední váhy konečně v jednom ringu v boji o světové tituly WBC, WBA, IBF a IBO. Svět boxu se raduje a napjatě čeká na výsledek střetu neporaženého Genadije Golovkina s nebývale tvrdým bijcem Saúlem Álvarezem.

Největší důkaz o významnosti tohoto duelu předložil sám Golovkin, když dal minulý pátek přednost dokončení tréninku před cestou do porodnice, aby byl svědkem příchodu na svět své dcery. Dorazil dvě hodiny po narození. „Jsem velmi šťastný,“ řekl později novinářům. „Ale jak víte, moje práce je na prvním místě.“

Slova pětatřicetiletého bojovníka potvrdil i jeho trenér Abel Sanchez. „Trenére, máme před sebou souboj. Dítě se narodí, ať už tam budu nebo ne. My se musíme soustředit na zápas,“ popsal Sanchez reakci svého svěřence, když se ho zeptal, jestli bude chtít být u porodu.

Ranař z Kazachstánu přišel o bratry ve válce

Kazašský hrdina zkrátka podřizuje život boxu se vším všudy. Není se tak čemu divit, že je považován za nejlepšího boxera střední divize. V profiboxu absolvoval 37 vítězných soubojů. Třiatřicetkrát vyhrál knokautem. Zářil už mezi amatéry a v roce 2004 si z olympiády v Aténách přivezl stříbrnou medaili. Má pověst mimořádně tvrdého bojovníka, což by na první pohled tipoval málokdo.

VIDEO: Upoutávka na zápas Canelo vs. Golovkin odkazuje na historii boxu

Usměvavý muž s chlapeckou tváří působí mimo ring skoro plaše, ale mezi šestnácti provazy je nesmlouvavým ranařem. Jeho hlavními rysy jsou nevyhasínající energie, kamenné pěsti a snad všemu odolná brada. Soupeře občas dokonce vybízí k úderům, jako by jej tím měli víc nastartovat.

Snášet tvrdost ho naučil život. Narodil se ve městě Karaganda v době, kdy byl Kazachstán ještě součástí Sovětského svazu. Boxovat začal pod vedením svých dvou starších bratrů. Ti s ním pak často chodili po ulicích a ptali se chlapů z davu „Bojíte se ho?“, když řekli ne, dostali možnost porovnat síly.

Oba sourozenci později vstoupili do armády a v devadesátých letech zemřeli během válečných akcí. Rodina se nikdy nedozvěděla, kde jsou jejich těla, ani jak přesně zemřeli. „Bylo to opravdu velmi těžké. Naší rodinu to doslova roztrhalo,“ vzpomněl Golovkin na temné období.

V současnosti je na vrcholu úspěchu. Svědčí o tom i přezdívky, jimiž je označován: Golden Boy (Zlatý kluk), God of War (Bůh války). Nejčastěji je však prostě GGG, což je zkratka celého jména: Genadij Genadijevič Golovkin.

Skořicový tvrďák

Do ringu proti nezdolnému bijci nastoupí neméně impozantní bojovník. Sedmadvacetiletý Mexičan Saúl Álvarez má za sebou úctyhodných 49 vítězství. Prohru zatím zažil jen s Floydem Mayweatherem. Má jednu sestru a šest bratrů, kteří rovněž boxují. Kvůli barvě vlasů získal přezdívku „Canelo“, což ve španělštině znamená „skořice“.

Tváří v tvář - Golovkin vs. Alvarez
Tváří v tvář - Golovkin vs. Alvarez

„Nemám rád dlouhé řeči. Řeknu jen, že jsem připraven,“ zněl jeden z Álvarezových komentářů před zápasem. „Vím, že se bude jednat o tvrdý boj. A chci, abyste si to všichni užili, jako si to jdu užít já.“

Favoritem sázkařů je o osm roků starší Kazach. Nicméně zrzavý Mexičan je bezpochyby tím nejlepším soupeřem, který mu může čelit. Dojde tak k porovnání sil dvou skutečně špičkových bojovníků. Golovkin však odmítá jakékoliv srovnávání nadcházejícího souboje s masivně sledovaným utkáním Floyd Mayweather vs. Conor McGregor.

„Tohle bude opravdový box,“ uvedl Golovkin pro stanici BBC Sport. „Odmítl jsem sledovat zápas mezi Mayweatherem a McGregorem. Nebylo to pro mě vůbec zajímavé,“ řekl šampion. „Kdyby se jednalo o charitativní akci, samozřejmě, že bych to podpořil. Ale byl to jen byznys box. Směšný projekt. Náš zápas je něco úplně jiného.“

Pravdou je, že v případě souboje Golovkin vs. Álvarez proti sobě nastupují dva mistři jedné disciplíny. Podobně významný a vyvážený zápas zažila naposledy nejtěžší divize, když se střetli Anthony Joshua a Vladimir Kličko. Výsledkem byla bitva titánů, která se zapsala mezi největší sportovní události. Stejné velikosti chtějí bezpochyby dosáhnout i Golovkin a Álvarez. Zda se jim to podaří, se ukáže dnes večer v lasvegaské T-Mobile Areně. 

VIDEO: Válka se blíží! Souboj Canelo vs. Golovkin bude určitě stát za to

 

Genadij Golovkin

Saul Álvarez

Celé jméno: Genadij Genadijevič Golovkin Santos Saúl Álvarez Barragán
Přezdívka: GGG Canelo
Datum narození: 8. dubna 1982 18. července 1990
Věk: 35 let 27 let
Místo narození: Karaganda (Kazachstán) Guadalajara (Mexiko)
Národnost: kazašská mexická
Děti: osmiletý syn, týdenní dcera 0
Výška: 179 cm 175 cm
Rozpětí paží: 178 cm 179 cm
Váha: 72 kg 74 kg
Debut v profiringu: 6. května 2006 29. října 2005
Profi zápasů: 37 51
Bilance: 37 výher, 0 proher, 0 remíz 49 výher, 1 prohra, 1 remíza
Výhry KO: 33 / 89 % 34 / 67 %
Počet kol v profi ringu: 353 172
Poslední tři zápasy: 18. března 2017 – Daniel Jacobs (USA), výhra na body (12 kol) 6. května 2017 – Julio Cesar Chavez Jr. (Mexiko), výhra na body (12 kol)
  10. září 2016 – Kell Brook (VB), výhra KO v 5. kole 17. září 2016 – Liam Smith (VB), výhra KO v 9. kole
  23. dubna 2016 – Dominic Wade (USA), výhra KO ve 2. kole 7. května – Amir Khan (VB), výhra KO v 6. kole

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud